©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μέτρα για την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης θεσπίζει η Τουρκία | Φορολογία παρόχων και αποκάλυψη στοιχείων ταυτότητας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κανονισμούς που θα διέπουν τον ολοένα και πιο δημοφιλή τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Τουρκία, διασφαλίζοντας τόσο τη φορολόγηση των παρόχων υπηρεσιών, όσο και την αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητας όσων επωφελούνται από τη διαμονή, εξετάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός, Mehmet Nuri Ersoy.

Παρά τις πρόσφατες αφίξεις τουριστών που σημείωσαν ρεκόρ, τα ξενοδοχεία δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τα επιθυμητά ποσοστά πληρότητας.

“Ο σεισμός τον Φεβρουάριο και οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο, ο κρύος καιρός μέχρι τον Ιούλιο, τα ζητήματα στη ρωσική γεωγραφία, που επηρεάζουν τις προτιμήσεις των τουριστών, και η παγκόσμια ύφεση συνέβαλαν επίσης σε αυτό το χαμηλό ποσοστό πληρότητας σε ορισμένα ξενοδοχεία”, δήλωσε ο κ. Ersoy κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος τόνισε ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για το πρόβλημα αυτό είναι οι πρακτικές βραχυχρόνιας μίσθωσης. “Δεν είμαστε εναντίον των πρακτικών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εργαζόμαστε για το πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτές τις πρακτικές στο δικό μας σύστημα. Εργαζόμαστε πάνω σε έναν νέο κανονισμό”, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ersoy, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η ισότητα στον ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες διαμονής, οι εφαρμογές βραχυχρόνιας μίσθωσης θα φορολογούνται. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι θα καταστεί υποχρεωτική η αναφορά της ταυτότητας των ατόμων που επωφελούνται από τη στέγαση στις τουρκικές αρχές.

Ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που προηγουμένως ήταν δημοφιλής σε τουριστικούς προορισμούς, έχει πλέον διαδοθεί πολύ περισσότερο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναζητούν βραχυχρόνιους ενοικιαστές μέσω επαγγελματικών εταιριών ή κτηματομεσιτικών γραφείων που νοικιάζουν τα ακίνητά τους έναντι προμήθειας. Εκτός από τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες ενοικιάσεις, προσφέρονται επίσης μηνιαίες, τριμηνιαίες και εξαμηνιαίες επιλογές.

Εν τω μεταξύ, ο εποπτικός φορέας του τραπεζικού κλάδου της Τουρκίας (BDDK) ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου ότι αφαίρεσε τη δυνατότητα πληρωμής με δόσεις από τις πιστωτικές κάρτες που σχετίζονται με έξοδα διεθνών ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιριών, των ταξιδιωτικών γραφείων και των καταλυμάτων.

Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας γνώρισε μια αξιοσημείωτη αναζωπύρωση της ζήτησης, καθώς ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 17%, ξεπερνώντας το όριο των 22 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός.

Παράλληλα, τα έσοδα από τον τουρισμό γνώρισαν σημαντική ώθηση, καθώς αυξήθηκαν κατά 27% κατά την ίδια περίοδο, ανερχόμενα στο εντυπωσιακό ποσό των 21,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *