Photo by Mikhail Nilov on Pexels

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι τελικά επηρέασε τα έσοδα των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων, oι επιδόσεις των οποίων σημείωσαν μείωση κατά 27%, σε σύγκριση με το 2019, την περασμένη εβδομάδα, έναντι προηγούμενης μείωσης 13%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου μελετών STR, η μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες αποτέλεσε βελτίωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες, με τους αναλυτές να διερωτώνται πως γίνεται να βελτιώνονται οι επιδόσεις των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επιβάρυνση των επιδόσεων ήρθε αφού μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρίες όπως η Accor, η Hilton, η Marriott και η IHG ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ξενοδοχεία στη Ρωσία, αλλά θα αναστείλουν τα σχέδια για μελλοντικά “ανοίγματα” και επενδύσεις εκεί.

hotel group accorΤα στελέχη πολλών μεγάλων ξενοδοχειακών εταιρειών πριν από την πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων της STR σημείωναν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ελάχιστο έως καθόλου αντίκτυπο στις συνολικές επιδόσεις τους στην Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Marriott Anthony Capuano, μιλώντας σε συνέδριο της JPMorgan νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι η εταιρία δεν είχε ακόμη δει σημαντικό όγκο ακυρώσεων στη Δυτική Ευρώπη.

“Οι μελλοντικές κρατήσεις μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι φαίνονται ισχυρές και αναμένουμε να δούμε όλο και περισσότερα διασυνοριακά ταξίδια”, πρόσθεσε ο Capuano.

“Βυθίζονται” οι επιδόσεις των κινεζικών ξενοδοχείων

Η Ευρώπη δεν ήταν η μόνη αγορά που αισθάνθηκε το “τσίμπημα” των επιδόσεων των ξενοδοχείων την περασμένη εβδομάδα.

Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο των ξενοδοχείων -ο βασικός δείκτης επιδόσεων του κλάδου- ήταν 51% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019 στην Κίνα, την περασμένη εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 42% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι των επιπέδων του 2019.

Οι επιδόσεις των κινεζικών ξενοδοχείων διολίσθησαν κάτω από εκείνες των ξενοδοχείων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων που η χώρα επιβάλλει για την καταστολή της πανδημίας, με νέα lockdowns και ταξιδιωτικούς περιορισμούς να εφαρμόζονται τώρα για την αντιμετώπιση ενός νέου “κύματος” της πανδημίας, σε περιοχές όπως η Σαγκάη και η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν.

Η πτώση των επιδόσεων αποτελεί σημαντική υποχώρηση για τη χώρα που αρχικά ηγήθηκε της ανάκαμψης της παγκόσμιας ξενοδοχειακής βιομηχανίας από την πανδημία. Η προσέγγιση μηδενικής ανοχής της Κίνας σε νέα “κύματα” Covid αποδίδεται στο γεγονός ότι τα κρούσματα, ακόμη και αν ωχριούν σε σύγκριση με τον αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν γρήγορα να υπερφορτώσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Η ηγεσία της χώρας φέρεται επίσης να ανησυχεί για το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού του πιο ευάλωτου, ηλικιωμένου πληθυσμού της Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε χθες ότι η χώρα θα πρέπει να επιμείνει στη στρατηγική της “Covid-zero”, αλλά ζήτησε επίσης πιο στοχευμένα μέτρα, που θα μπορούσαν να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις μιας τόσο σκληρής πολιτικής. Αν και οι λεπτομέρειες ήσαν φειδωλές, αυτά θεωρητικά θα πρέπει να αποτελούν καλά νέα για τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Το μοναδικό φωτεινό σημείο για τις τρεις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αγορές στον κόσμο, την περασμένη εβδομάδα, προήλθε από τις ΗΠΑ, όπου οι επιδόσεις των ξενοδοχείων ήταν μόνο 3% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019. Αλλά η πραγματική ώθηση ήταν στις ομαδικές κρατήσεις, σύμφωνα με την Truist Securities.

“Πέρα από τα γενικά στατιστικά στοιχεία βλέπουμε αξιοπρεπή βελτίωση στα ταξίδια στο μέσο της εβδομάδας, ειδικά στα ομαδικά. Η πληρότητα σε επίπεδο ομάδων παρουσίασε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα σε εβδομαδιαία κλίμακα, σε σχέση με το 2019”, σημείωσαν οι αναλυτές της εταιρίας.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *