©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς και οι λιγότερο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για ταξίδια | Η θέση της Ελλάδας

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην κατηγορία των ασφαλών χωρών στον κόσμο για ταξίδια ανήκει η Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στον διαδραστικό “Χάρτης Κινδύνου” της Safeture και της Riskline, ο οποίος παρουσιάζει πού οι κίνδυνοι για τους παραθεριστές, αλλά και εκείνους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους είναι ιδιαίτερα υψηλοί το 2024 και πού συγκριτικά χαμηλοί.

Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο El Niño θα δημιουργήσουν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας το επόμενο έτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του παρόχου υπηρεσιών πληροφόρησης για κινδύνους Safeture. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναμένουν παρατεταμένους καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και ελλείψεις νερού σε πολλές περιοχές, στοιχεία που, σε συνδυασμό με τις ένοπλες συγκρούσεις, τις αυξανόμενες εξτρεμιστικές δραστηριότητες, και τον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, καθιστούν τα ταξίδια λιγότερο ασφαλή.

Ο κίνδυνος για τα ταξίδια αυξάνεται, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή, οι επιπτώσεις του οποίου γίνονται αισθητές και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου με τη μορφή διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας και επιθέσεων μίσους.

Ο διαδραστικός “Χάρτης Κινδύνου” της Safeture και της Riskline αποτελεί πολύτιμο “εργαλείο” για τους εν δυνάμει ταξιδιώτες, καθώς κατηγοριοποιεί τις χώρες από τις πιο ασφαλείς στις πιο επικίνδυνες για το 2024.

Ο χάρτης χωρίζεται σε πέντε επίπεδα κινδύνου: χαμηλής επικινδυνότητας (σκούρο πράσινο), περιορισμένης επικινδυνότητας (ανοιχτό πράσινο), μεσαίας επικινδυνότητας (κίτρινο), υψηλής επικινδυνότητας (πορτοκαλί) και κρίσιμης επικινδυνότητας (κόκκινο). Το επίπεδο κινδύνου καθορίζεται από ένα μείγμα διαφορετικών παραγόντων, όπως η ασφάλεια, η εγκληματικότητα, οι κίνδυνοι για την υγεία και η ιατρική περίθαλψη.

Οι χώρες αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλείς

Ακόμη και αν μια ματιά στις καθημερινές ειδήσεις δίνει μερικές φορές μια διαφορετική εικόνα, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες (σκούρο πράσινο) στον κόσμο για να ταξιδέψει κανείς, σύμφωνα με την Safeture. Το ίδιο ισχύει στην Ευρώπη για το Βέλγιο, την Ελβετία, την Τσεχία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Για όσους προτιμούν να ταξιδέψουν πιο μακριά, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν τους χαμηλότερους ταξιδιωτικούς κινδύνους.

Τα ταξίδια στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι επίσης σχετικά ανέμελα, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν τον ταξιδιωτικό κίνδυνο ως χαμηλό (ανοιχτό πράσινο). Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν η Λευκορωσία (μέτριος κίνδυνος) και, φυσικά, η Ουκρανία (υψηλός έως κρίσιμος κίνδυνος) λόγω της ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ακόμη και εκτός Ευρώπης, οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και οι παραθεριστές είναι συγκριτικά ασφαλείς σε πολλές χώρες, σύμφωνα με την Safeture.

Οι ΗΠΑ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Χιλή, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Κόστα Ρίκα, η Κούβα, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν, για παράδειγμα, κατατάσσονται στις χώρες με χαμηλό ταξιδιωτικό κίνδυνο. Στην Αφρική, ιδίως το Μαρόκο, η Ναμίμπια και η Μποτσουάνα θεωρούνται ασφαλείς χώρες για ταξίδια.

Οι πιο επικίνδυνες χώρες και πόλεις

Εκτός από την περιοχή των συγκρούσεων στην Ουκρανία, ο κίνδυνος αξιολογείται ως υψηλός σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής ειδικότερα, ακόμη και ως εξαιρετικά κρίσιμος σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ασφαλείας της Safeture και της Riskline, στις πιο επικίνδυνες χώρες παγκοσμίως περιλαμβάνονται η Αϊτή, η Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ, το Πακιστάν, το Νότιο Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία, η Υεμένη και η Μπουρκίνα Φάσο.

Για πρώτη φορά, ο Χάρτης Κινδύνου περιλαμβάνει επίσης τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου, τις οποίες οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποφεύγουν, αν είναι δυνατόν. Αυτές είναι οι εξής: Καμπούλ (Αφγανιστάν), Πορτ Μόρεσμπι (Παπούα Νέα Γουινέα), Λάγος (Νιγηρία), Καράτσι (Πακιστάν), Γάζα (Λωρίδα της Γάζας), Λιμπρεβίλ (Γκαμπόν) και Χαρτούμ (Σουδάν).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *