money tourism photo
Ο κ. Φ. Καραβίας | money tourism copyright photo

“Παγώνει” η EUROBANK την εξόφληση κεφαλαίου στα δάνεια μέχρι το τέλος του 2021 στα ξενοδοχεία|Τι θα γίνει με τα “κόκκινα” δάνεια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Παγώνει” η EUROBANK, μέχρι το τέλος του 2021, την εξόφληση κεφαλαίου σε όσα δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ήταν ενήμερα στις 31.12.2019.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο η διοίκηση της EUROBANK, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου και ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας, κ. Γεωργίου Ζανιά και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Σταύρου Ιωάννου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το κόστος για την παροχή αυτή θα ανέλθει σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη, ανακοίνωσε πλήρη κεφάλαια κίνησης για τα ξενοδοχεία για την τρέχουσα περίοδο και κυρίως για το pre-opening του 2021, που θα είναι απαραίτητα, λόγω της μη ύπαρξης προκαταβολών. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο για όσα ξενοδοχεία δεν ανοίξουν φέτος και ως εκ τούτου δεν θα έχουν καθόλου έσοδα. Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ. Ακόμη τόνισε ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η χρηματοδότηση του τουριστικού κλάδου την τρέχουσα χρονιά, με το συνολικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ, ενώ είναι δεσμευμένα και 800 εκατ. ευρώ για την επένδυση του Ελληνικού.

eurobank
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας (Κεντρική εικόνα) (Στην κάτω σειρά από αριστερά προς τα δεξιά) ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας, κ. Γεώργιος Ζανιάς, ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σταύρος Ιωάννου και η Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Eurobank κα. Κλεοπάτρα Κοντονίκα.

Σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση της τράπεζας, τα μέτρα αυτά αφορούν στο 80% των ξενοδοχείων, που είναι πελάτες της τράπεζας.

Ειδικότερα:

  • «Παγώνει» τις δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019.
  • Χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη & ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.
  • Παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021.
  • Συνεχίζει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.
  • Προσφέρει αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης ”CoVidShield“, του πρώτου ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης TUV AUSTRIA. Βοηθά έτσι τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησης την οποία, φέτος, θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.
“Κόκκινα” δάνεια

Για το μείζον θέμα των “κόκκινων” δανείων, ο κ. Βασιλείου ερωτηθείς είπε ότι αυτά αφορούν κυρίως 10 ξενοδοχειακούς ομίλους, για ένα συνολικό ποσό 370 εκατ. ευρώ, σε ένα ποσοστό 80%, και από αυτούς οι 8 έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση. Το υπόλοιπο 20% αφορά μικρότερα ξενοδοχεία. Τα προβληματικά δάνεια είναι το 23% του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας σε ξενοδοχεία, το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 1,75 δισ ευρώ στην Ελλάδα και το 77% ήταν πλήρως ενήμερο, με όλα τα κριτήρια, στις 31.12.2019.Ακόμη η τράπεζα έχει δανειοδοτήσει ξενοδοχειακές μονάδες σε Βουλγαρία, Κύπρο και Σερβία, με ένα ποσό 230 εκατ. ευρώ. Διευκρίνησε δε ότι δεν υπάρχουν πελάτες της τράπεζας που σταμάτησαν να πληρώνουν τα δάνειά τους, μετά και εξαιτίας της χρεωκοπίας της Thomas Cook.

vasileiou kostas Ο κ. Βασιλείου είπε ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι νομικές ενέργειες για τα “κόκκινα” δάνεια, “με ευαισθησία στους πελάτες μας, αλλά χωρίς να σταματήσουμε, διότι τα τελευταία 5-6 χρόνια υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα στον Τουρισμό και όσοι δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα ήταν λογικό να λάβουν τώρα κάποια επιπλέον ρύθμιση, λόγω κορωνοϊού”.

Ερωτηθείς για το θέμα του ανοίγματος των ξενοδοχείων, ο κ. Βασιλείου είπε: “Φέτος θέλουμε να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις του Τουρισμού και να τις βοηθήσουμε να επανεκκινήσουν. Η φυσική τάση θα είναι να ανοίξουν. Αρχές και μέσα Ιουνίου θα πάρουν τις αποφάσεις τους οι ξενοδόχοι, για το αν θα ανοίξουν, ανάλογα και με την πρόοδο που θα υπάρξει”. Για το θέμα των μεγεθών του Τουρισμού τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται το 2021, τα συνολικά μεγέθη, να προσεγγίσουν την χρονιά ρεκόρ του 2019, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2022 ή το 2023.

Διευκρίνησε δε ότι η κάλυψη των επιταγών των ξενοδοχείων, θα είναι κανονικά στην χρηματοδότηση που θα παράσχει η τράπεζα.

primagel
adv

Για το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών πελατών, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η τράπεζα προσφέρει προνομιακούς όρους και χαμηλές χρεώσεις στα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

Ερωτηθείς ο κ. Φωκίων Καραβίας για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων, είπε τα εξής: “Μας προβληματίζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα έχουμε νέα στο τέλος του δευτέρου εξαμήνου του 2020. Έχουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα λάβουμε μέτρα για την αποτροπή νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, αν ωστόσο τελικά υπάρξει ανάγκη, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

eurobankΠαίρνοντας τον λόγο ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, Γενικός Διευθυντής Retail Banking, υπογράμμισε ότι η τράπεζα προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών στα ξενοδοχεία, πέραν των τραπεζικών, κατόπιν αιτημάτων τους, όπως ψηφιακή προβολή, εκπαίδευση, διαχείριση ξενοδοχείων, ενεργειακή αναβάθμιση, ακόμη και προμήθειες υλικών και αναλωσίμων, με σημαντικές εκπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συνεργασία με την TUV AUSTRIA, για την πιστοποίηση των ξενοδοχείων με το πρότυπο που έχει εκπονήσει για το Covid 19. Θα είναι μια πολύ σημαντική πιστοποίηση και με μεγάλη έκπτωση για τους ξενοδόχους. Ακόμη ο κ. Γιαννακλής είπε ότι η EUROBANK έχει λάβει 5.500 αιτήματα μέσω ΤΕΠΙΧ και ήδη έχουν εγκριθεί 1000 δάνεια. “Βλέπουμε ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις για όλα τα προγράμματα ρευστότητας”, κατέληξε χαρακτηριστικά.ikos aria

Δηλώσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Eurobank θέτει ως απόλυτη επιχειρηματική προτεραιότητα να πρωταγωνιστήσει στη στήριξη των επιχειρήσεων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου των ξενοδοχείων – ΟΛΩΝ των ξενοδοχείων, μεγάλων, μεσαίων και μικρών – είναι κρίσιμη για τη χώρα και την προοπτική της οικονομίας. Η Eurobank είναι η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού. Όχι μόνον για τις ηλιόλουστες μέρες. Είμαστε η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού και στα δύσκολα».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, δήλωσε: «Η Eurobank στηρίζει διαχρονικά, στην πράξη, την ελληνική τουριστική βιομηχανία και τις συνεπείς επιχειρήσεις, που άντεξαν την πολυετή κρίση στην Ελλάδα και θα ξεπεράσουν και αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία. Ως η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού, η Eurobank πρωτοπορεί και ενισχύει το πλέγμα προστασίας για τους επιχειρηματίες πελάτες του ξενοδοχειακού κλάδου, όχι μόνο για τη δύσκολη φετινή χρονιά, αλλά και για το 2021, έτος εξαιρετικά κρίσιμο για την μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάκαμψης του κλάδου».

Ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, ανέφερε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημαντικός πυλώνας του τουρισμού, βρίσκουν στην Eurobank τη συνολική στήριξη που χρειάζονται. Με διορατικότητα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες διευκόλυνσης και ενίσχυσης, ενώ συμμαχώντας με συνεργάτες διεθνούς κύρους, όπως η ΤÜV AUSTRIA, τις βοηθούμε να ανταποκριθούν αξιόπιστα, οικονομικά και ευκολότερα, στα νέα πρόσθετα κόστη προσαρμογής στις απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης».

Οι νέες πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκ. ευρώ για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκ. ευρώ για νέες επενδύσεις, αφορούν στήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους από το χαρτοφυλάκιο ενήμερων ξενοδοχειακών δανείων της Τράπεζας.

Στόχος της Τράπεζας είναι να συμβάλει με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε οι πελάτες της να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες και η Ελλάδα να κερδίσει το φετινό στοίχημα, να αναδειχθεί ασφαλής προορισμός για το 2020, θέτοντας τις βάσεις μιας δυναμικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις νέες πρωτοβουλίες της Eurobank εδώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *