©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Πείραμα” για τα ξενοδοχεία στην Τουρκία οι αυξημένες τιμές | Αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι

ΔΙΕΘΝΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τις τιμές των ξενοδοχείων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία να έχουν “τσιμπήσει”, ήδη, από πέρυσι, ξενοδόχοι κι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων της χώρας προειδοποιούν ότι οι αυξημένες τιμές θα λειτουργήσουν ως “πείραμα” εφέτος, ωστόσο, διατηρούν την αισιοδοξία ότι η τουριστική δραστηριότητα στη χώρα το 2024 θα είναι το ίδιο ισχυρή με πέρυσι ή ακόμη καλύτερη.

Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μια δοκιμασία για την τουριστική βιομηχανία, είπε, αναφερόμενος στις υψηλότερες τιμές των ξενοδοχείων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων της Τουρκίας (TÜROFED), κ. Erkan Yağcı.

“Θα είναι ένα “πείραμα” για να διαπιστώσουμε αν οι ξένοι τουρίστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτά τα επιπλέον χρήματα”, είπε ο κ. Yağcı, και κάλεσε τους φορείς και τους επαγγελματίες του κλάδου να επικεντρωθούν περισσότερο στα έσοδα από τον τουρισμό, παρά στον αριθμό των τουριστών, και να διατηρήσουν τις τιμές στα σημερινά επίπεδα.

Ο κ. Yağcı είπε πως το 2023 ξεκίνησε καλά, αλλά οι σεισμοί είχαν αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι και τον Ιούνιο. Συνολικά, όμως, το 2023 ήταν μια δύσκολη, αλλά καλή χρονιά [για τον τουριστικό τομέα].

Σημείο αναφοράς για την αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων στην Τουρκία το 2023 αποτελεί η Αττάλεια, καθώς στον κορυφαίο, τουρκικό, ταξιδιωτικό προορισμό η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε στο 19,35% σε ετήσια βάση.

“Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τους διεθνείς ταξιδιώτες, αλλά οι συγκρούσεις δυσχεραίνουν την παγκόσμια τουριστική δραστηριότητα”, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων της Τουρκίας (TÜROB), Müberra Eresin, από την πλευρά της, μιλώντας στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού και Ταξιδίων EMITT (East Mediterranean International Tourism and Travel Expo), η οποία πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

“Οι αφίξεις από μακρινούς προορισμούς έχουν αυξηθεί. Οι αγορές στις οποίες εστιάζουμε είναι η Λατινική Αμερική, η Αργεντινή, η Κολομβία, η Ινδία, η Ιαπωνία, αλλά και οι Σιΐτες. Ενώ υπάρχει πόλεμος στους γείτονές μας, δεν περιμένουμε τεράστιες αυξήσεις από την Ευρώπη”, σημείωσε.

Οι προοπτικές για τα ξενοδοχεία πόλης δεν θα είναι ελπιδοφόρες μέχρι τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθεί η δραστηριότητα, σύμφωνα με την κα. Eresin.

Η ίδια είπε ότι, τόσο ο αριθμός των ξένων τουριστών, όσο και τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν πέρυσι, όμως η πληρότητα των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 10%, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν περισσότερο από 10% το 2023, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 49,2 εκατομμύρια. Συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό, ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα 56,7 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 10,3%.

Τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 17% πέρυσι και ανήλθαν σε 54,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία στοχεύει σε 60 εκατομμύρια επισκέπτες και 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό το 2024, όπως είπε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, κ.. Mehmet Nuri Ersoy.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *