©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Τσιμπάει” το κόστος των διακοπών στην Τουρκία | Έως και 15% οι αυξήσεις στα ξενοδοχεία εφέτος

ΓΝΩΜΗ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να ανέρχεται στο 65% τον Δεκέμβριο και το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί το ράλι ανόδου, το κόστος των διακοπών στη χώρα για τους ξένους παραθεριστές έχει αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας των ανατιμήσεων των τιμών στα ξενοδοχεία κατά 10-15%, ανάλογα με την περιοχή, αλλά και του διπλασιασμού των τιμών στον τομέα της εστίασης.

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε νέα άνοδο επηρεάζοντας ιδιαίτερα τον τομέα της εστίασης και της διαμονής, γεγονός που βάζει… φωτιά στο κόστος των διακοπών. Ενώ, οι ειδικοί αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς ο κατώτατος μισθός στη χώρα θα αυξηθεί κατά 49% φέτος, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.

Η απότομη αύξηση θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο “κύμα” πληθωρισμού. Σε περίπτωση δε, που ο πληθωρισμός αποδειχθεί τόσο υψηλός όσο προβλέπουν οι ειδικοί, οι παραθεριστές στην Τουρκία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για υψηλότερο κόστος από το συνηθισμένο.

Εντούτοις, οι κρατήσεις για την Τουρκία στη γερμανική αγορά διαμορφώνονται σε υψηλό επίπεδο, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών, Bernd Eisenstein. Ενώ, το χαμηλό ρεκόρ της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ “μετριάζει τον πληθωρισμό από την οπτική πλευρά των Γερμανών”, όπως εξηγεί.

“Ωστόσο, αν συνεχιστούν οι αυξήσεις των τιμών, η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική”, συνοψίζει ο κ. Eisenstein και ξεκαθαρίζει ότι, “επί του παρόντος, δεν αναμένεται ότι ο κλάδος θα υποστεί καθίζηση φέτος. Αν και οι παραθεριστές θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη”.

Η αδύναμη λίρα προσφέρει ισορροπία

Η αδύναμη λίρα έχει ένα πλεονέκτημα για τους τουρίστες. Μόνο πέρυσι, η λίρα υποτιμήθηκε κατά 37% έναντι του δολαρίου. Και η πτωτική τάση συνεχίζεται: ένα ευρώ κοστίζει σήμερα 33 λίρες – ένα χαμηλό ρεκόρ για το τουρκικό νόμισμα. “Το ευρώ έχει σήμερα υψηλή αγοραστική δύναμη στην Τουρκία. Αυτό μειώνει τον τουρκικό πληθωρισμό από τη σκοπιά των Γερμανών”, εξηγεί ο τουριστικός ερευνητής.

Καθώς η Τουρκία εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει, η λίρα δέχεται συνεχείς πιέσεις για υποτίμηση. Προκειμένου να σταματήσει η πτώση του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στις 42,50 ποσοστιαίες μονάδες το 2023. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, με μικρή επιτυχία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *