spain
Photo by Julian Dik on Unsplash

Σε απεργία πείνας οι κάτοικοι των Καναρίων νήσων | Κίνημα διαμαρτυρίας κατά του υπερτουρισμού

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται κατά του υπερτουρισμού οι κάτοικοι στα Κανάρια Νησιά, κατηγορώντας τους επισκέπτες ότι τους εκτοπίζουν από τα σπίτια τους και προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές.

Με τον αριθμό των τουριστών να έχει αυξηθεί εκρηκτικά από 11,5 εκατομμύρια ετησίως σε περίπου 16 εκατομμύρια ετησίως την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση Fundación Canarina, πολλοί ντόπιοι επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και διαμαρτύρονται για την υπερεκμετάλλευση, όπως λένε, των νησιών.

Μια ομάδα με την ονομασία Canarias Se Agota προέτρεψε σε συμπαράσταση για απεργία πείνας, καλώντας το πλήθος να σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα σε ένδειξη υποστήριξης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

“Κάθε άτομο που συμμετέχει στην ανθρώπινη αλυσίδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση: Τα Κανάρια Νησιά δεν είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν να θυσιάζουν το μέλλον τους”, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Canarias Se Agota.

Από την άλλη, η τοπική ομάδα προστασίας Asociación Tinerfeña de Amigos de la Naturaleza (ATAN) προωθεί επίσης μια διαμαρτυρία στις 20 Απριλίου, επικαλούμενη την “περιβαλλοντική και κοινωνική κατάρρευση που βιώνουμε”.

Η περιβαλλοντική ομάδα Ecologists in Action θα συμμετάσχει στην ίδια διαμαρτυρία, κατηγορώντας για τα ζητήματα αυτά τον “εντελώς μη βιώσιμο τουρισμό”, με τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και τις εξοχικές κατοικίες να θέτουν τους ντόπιους εκτός αγοράς κατοικίας.

Η ομάδα κατηγορεί επίσης τις τοπικές αρχές για την έγκριση μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων, που επιδεινώνουν τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως η αυξανόμενη έλλειψη νερού.

“Οι τουριστικές υποδομές, όπως οι πισίνες και τα γήπεδα γκολφ, χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού, το οποίο λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο, καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται και οι περίοδοι ξηρασίας παρατείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής”, αναφέρει η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: “Το ερχόμενο Σάββατο 20 Απριλίου θα βγούμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι κοινή λογική: να πάρουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης που μας πνίγει και μας διώχνει από το σπίτι μας. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε μια αλλαγή στην προσέγγιση και να φωνάξουμε, για άλλη μια φορά, από όλα τα νησιά, ότι τα Κανάρια Νησιά έχουν ένα όριο”.

Ως απάντηση, οι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης πρότειναν διάλογο μεταξύ πολιτικών, ακαδημαϊκών και πολιτών για τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής για τον τουρισμό, που θα συνδέεται με την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα.

“Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη χάραξη κοινών κατευθυντήριων γραμμών”, δήλωσε η Jéssica de León, υπουργός τουρισμού και απασχόλησης της περιφερειακής κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων, σε πρόσφατη δήλωσή της.

Η De León έχει επίσης προτείνει νομοσχέδιο, που θα εισάγει νέους κανόνες για τις ενοικιάσεις κατοικιών για διακοπές.

Μέτρα για τον περιορισμό των Airbnb

Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει μέτρα κατά των Airbnbs και των εξοχικών κατοικιών, την ώρα που αναμένεται αυτό το “κύμα” των διαμαρτυριών κατά του υπερτουρισμού.

Την Πέμπτη, η υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Isabel Rodriguez, δήλωσε ότι θα παρέμβει, καθώς “πλήττεται το δικαίωμα πρόσβασης στην κατοικία”.

“Θα ενεργήσουμε με ακριβή και στοχευμένο τρόπο, διότι η τουριστική μίσθωση σε ορισμένες περιοχές αποτελεί ευκαιρία για τουριστική δυναμική, αλλά πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με την ποικιλομορφία αυτή”, είπε η κα. Rodriguez.

Τα σχόλια της δε, ήρθαν λίγες ημέρες αφότου ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να ακυρώσει το πρόγραμμα “Golden Visa“, που επιτρέπει σε πολίτες τρίτων χωρών να αγοράζουν ακίνητα πάνω από μια ορισμένη αξία.

Μιλώντας για την απόφαση αυτή του κ. Sanchez, η Ισπανίδα υπουργός Στέγασης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για μια αντιτουριστική κίνηση και ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με λογικό τρόπο.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *