Σε ιδιωτικά… χέρια ο όμιλος Lufthansa | Πλήρης απεμπλοκή της γερμανικής κυβέρνησης

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην πώληση του εναπομείναντος μεριδίου του στον όμιλο Lufthansa σε διεθνείς επενδυτές, προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση, το οποίο είχε αγοράσει σε μια προσπάθεια να διασώσει την αεροπορική εταιρία από την κατάρρευση, στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας (WSF) πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές που είχε στην Lufthansa, λίγο κάτω από το 10%, σε διεθνείς επενδυτές, με ταχείς διαδικασίες. Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση απομακρύνθηκε από το μετοχικό κεφάλαιο του γερμανικού αερομεταφορέα, το οποίο περιήλθε αμιγώς σε ιδιώτες, όπως ανακοίνωσε η οικονομική υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.

“Η εταιρία βρίσκεται και πάλι σε ιδιωτικά χέρια”, δήλωσε η Jutta Dönges, υπεύθυνη του WSF. “Η διαδικασία διάσωσης της εταιρίας κατά την περίοδος της κρίσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία”, είπε.

Με 1,07 δισεκατομμύρια ευρώ, τα συνολικά έσοδα που επιτεύχθηκαν από την πώληση των μετοχών -το καθαρό κέρδος να φτάνει στα 760 εκατομμύρια ευρώ από την επένδυση- για το WSF, ξεπέρασαν σημαντικά το ποσό των 306 εκατομμυρίων ευρώ που χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Lufthansa, το καλοκαίρι του 2020.

Η πώληση των μετοχών σηματοδοτεί το τέλος της συμμετοχής του WSF στον γερμανικό αερομεταφορέα.

Το κρατικό ταμείο οικονομικής σταθερότητας (WSF), το οποίο διέσωσε την Lufthansa από την πτώχευση κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, μείωσε σταδιακά τις μετοχές του στη Lufthansa κατά τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας σαν στόχο την ολική απεμπλοκή του από τον Οκτώβριο του 2023.

Το 2020, ο τομέας των αερομεταφορών ήταν ένας από τους κλάδους που επλήγησαν οικονομικά περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Η γερμανική κυβέρνηση στήριξε τη Lufthansa τον Ιούνιο του 2020, εφαρμόζοντας μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Lufthansa ήταν ήδη σε θέση να εξοφλήσει πλήρως τις σιωπηλές μετοχές τον Νοέμβριο του 2021.

Ο επικεφαλής της Lufthansa, Carsten Spohr, ευχαρίστησε την υφιστάμενη, αλλά και την προηγούμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς, επίσης, τους Γερμανούς φορολογούμενους για τη στήριξή τους.

Tagged

1 σχόλιο στο “Σε ιδιωτικά… χέρια ο όμιλος Lufthansa | Πλήρης απεμπλοκή της γερμανικής κυβέρνησης

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *