© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο | Νωρίτερα από το ETIAS της ΕΕ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα θέσει σε λειτουργία μια ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) για την είσοδο των επισκεπτών από το Κατάρ αυτόν τον μήνα, στο πρώτο στάδιο της ταχείας ψηφιοποίησης των συνόρων σε όλη την Ευρώπη, που περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά ηλεκτρονικά συστήματα εισόδου.

Η ETA πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Οκτωβρίου δοκιμαστικά με υπηκόους του Κατάρ, οι οποίοι από τις 15 Νοεμβρίου θα χρειάζονται την άδεια για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύστημα θα επεκταθεί στη συνέχεια σε άλλα κράτη του Κόλπου και θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται βίζα μέχρι το τέλος του 2024.

Η άδεια θα κοστίζει 10 λίρες Αγγλίας και θα ισχύει αποκλειστικά για δύο χρόνια.

Η ΕΕ αναπτύσσει ένα παρόμοιο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS), το οποίο θα χρησιμοποιούν οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλοι πολίτες τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ, πιθανότατα από τις αρχές του 2025. Το κόστος του θα ανέρχεται στα 7 ευρώ και η περίοδος ισχύς του θα είναι για τρία χρόνια.

Ένα σύστημα εισόδου/εξόδου της ΕΕ (EES) θα εισαχθεί πριν από το ETIAS για την καταγραφή των πολιτών που δεν είναι κάτοικοι της ΕΕ στα σύνορα του χώρου Σένγκεν. Αυτό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, ενδεχομένως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, έπειτα από επανειλημμένες καθυστερήσεις. Το ETIAS αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του EES.

Η Philippa Rouse, διευθύντρια του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια, δήλωσε σε συνέδριο της Συμμαχίας Τουρισμού στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα: “Στόχος είναι να κυκλοφορήσει η ETA το επόμενο έτος, αλλά πρέπει να διδαχθούμε από τις χώρες του Κόλπου και είναι δύσκολο να εγκαινιάσουμε την άδεια κατά την υψηλή θερινή περίοδο”.

Από την πλευρά του ο Stephan Ryan, υπουργικός σύμβουλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο: “Η ΕΕΑ θα ωφελήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα αντικαταστήσει τη σφράγιση διαβατηρίων και θα μειώσει τελικά τους χρόνους αναμονής στις ουρές. Από τη στιγμή που βρίσκεστε στο χώρο Σένγκεν μπορείτε να ταξιδεύετε ελεύθερα εντός αυτού”.

Το σύστημα θα συγκεντρώνει τα στοιχεία του διαβατηρίου, την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου, μια φωτογραφία προσώπου και τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο κ. Ryan αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν κάποιες αναπόφευκτες δυσκολίες. “Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την πρώτη είσοδο, καθώς θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφόρτωσης μιας εικόνας προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ωστόσο, οι επόμενες κινήσεις εισόδου θα είναι ταχύτερες. Θα υπάρχουν σημεία προ-εγγραφής πριν από τα σύνορα και η ΕΕ θα αναπτύξει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει την εκ των προτέρων μεταφόρτωση δεδομένων”.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη πηγή υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στην ΕΕ [και] υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις στα σημεία εισόδου που λειτουργούν από τις γαλλικές αρχές στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου -στο Σεντ Πάνκρας, στο λιμάνι του Ντόβερ και στον τερματικό σταθμό του Eurotunnel στο Φόλκστον”, πρόσθεσε ο κ. Ryan.

Υποσχέθηκε μια επικοινωνιακή εκστρατεία “για την ευαισθητοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει τρεις μήνες πριν από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος” και τόνισε πως “το τρέχον σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή του το 2024, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *