Κάρπαθος – Όλυμπος | Φωτό: Ι. Γκιτσάκης

ΣΕΤΕ: “Οι ανάγκες του 2008 δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες του Τουρισμού σήμερα” | Δηκτική επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης για την αποκάλυψη του Χ&Τ για τον αναπτυξιακό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

“Οι ανάγκες του έτους 2008, που τα τουριστικά έσοδα ανέρχονταν περίπου στο ήμισυ των εσόδων του έτους 2019, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σήμερα”, αναφέρει σε μια άκρως δηκτική επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στον υπουργό αναπληρωτή Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και τον υπουργό Τουρισμό Βασίλη Κικίλια, για την αποκάλυψη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αναφορικά με το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή, και που αφήνει εκτός των ενισχύσεων το 76,5% των ξενοδοχείων, αλλά και το σύνολο σχεδόν των τουριστικών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΣΕΤΕ, “Ο τουριστικός τομέας έχει ανάγκη και τα ξενοδοχεία 1,2 και 3 αστέρων, όπως έχει ανάγκη τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών. Έχει ανάγκη από επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η επιτυχία του Ελληνικού Τουρισμού.
Η παροχή σε αυτές, της δυνατότητας να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση αφενός μεν, για να επιβιώσουν στον ολοένα αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό και αφετέρου δε, για να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή αποκάλυψη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, δημιούργησε “θόρυβο” και κινητοποίηση τόσο στον Τουρισμό, όσο και στα κόμματα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ετοιμάζεται μπαράζ τοποθετήσεων και τροπολογιών, για την συγκεκριμένη ρύθμιση, από το σύνολο σχεδόν της Αντιπολίτευσης, την οποία πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης την απέδωσαν στις έντονες διαμαρτυρίες παραγόντων της αγοράς, σε έλλειψη πόρων και σε εκμετάλλευση των ρυθμίσεων για ανέγερση κατοικιών εργαζόμενων σε Μύκονο και Σαντορίνη…

Η επιστολή του ΣΕΤΕ

Η επιστολή του ΣΕΤΕ έχει ως εξής:

Προς τον

Κύριο Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κοινοποίηση: Κύριο Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2022

Θέμα: Επιστολή σχετικά με τις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή

Κύριε Υπουργέ,

Οι ανάγκες του έτους 2008, που τα τουριστικά έσοδα ανέρχονταν περίπου στο ήμισυ των εσόδων του έτους 2019, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σήμερα.

Για τον λόγο αυτό στο στάδιο της διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου είχαμε ζητήσει τη διεύρυνση των κατηγοριών των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων με τη συμπερίληψη και των υπολοίπων τουριστικών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, κλπ.) και των ειδικών τουριστικών εγκαταστάσεων.

Από την ανάγνωση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή διαπιστώσαμε πως η πρόταση μας αυτή δεν έγινε δεκτή.

Αντίθετα, μάλιστα, αποκλείονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τουριστικές επιχειρήσεις που με βάση το μέχρι σήμερα (και για πολλά χρόνια) ισχύον καθεστώς είχαν δικαίωμα ένταξης και συγκεκριμένα οι ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας τριών (3) αστέρων.

Η κατάταξη ενός τουριστικού καταλύματος σε ανώτερη κατηγορία δεν είναι ζήτημα οικονομικής μόνο φύσεως ή επιχειρηματικής αποκλειστικά και μόνο επιλογής. Σε πολλές περιπτώσεις ένα ξενοδοχείο για αντικειμενικούς λόγους (εξάντληση συντελεστή δόμησης, πολεοδομικοί περιορισμοί, μορφή κτιρίου κλπ.) δεν μπορεί να καλύψει τις τεχνικές προδιαγραφές (διαστάσεις δωματίων, επιφάνειες κοινοχρήστων χώρων κλπ.) υψηλότερης κατηγορίας. Πόσο μάλλον της κατηγορίας των τεσσάρων (4) αστέρων, όπως απαιτείται με τη προωθούμενη διάταξη.

Δίνοντας δικαίωμα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο μόνο στα ξενοδοχεία που ανήκουν ή αναβαθμίζονται στη κατηγορία των τεσσάρων (4) αστέρων μένει εκτός αυτού το 70% περίπου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, επιχειρήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθηθούν για να μπορέσουν εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Ο τουριστικός τομέας έχει ανάγκη και τα ξενοδοχεία 1,2 και 3 αστέρων, όπως έχει ανάγκη τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών. Έχει ανάγκη από επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η επιτυχία του Ελληνικού Τουρισμού.

Η παροχή σε αυτές, της δυνατότητας να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση αφενός μεν, για να επιβιώσουν στον ολοένα αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό και αφετέρου δε, για να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας σχετικά”. ΣΕΤΕ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *