shapps

Shapps: Επιβεβαιώνει την κατάργηση καραντίνας για τους εμβολιασμένους Βρετανούς | Την Δευτέρα (;) οι ανακοινώσεις

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιβεβαιώνει ξανά η βρετανική κυβέρνηση το ενδεχόμενο για ελεύθερα χωρίς καραντίνα ταξίδια, σε “πορτοκαλί” προορισμούς, για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες και για αφαίρεση της σύστασης αποφυγής ταξιδιών σε “πορτοκαλί” χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες όπως έγραψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σχετική δήλωση έκανε προσωπικά ο πρωθυπουργός Boris Johnson, τονίζοντας ότι υπάρχει μια «πραγματική ευκαιρία να «ανοίξουν τα ταξίδια μέσω του πλήρους εμβολιασμού, καθώς έχουμε περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού μας πλήρως εμβολιασμένο και το 83% έχει εμβολιαστεί με μία δόση. Το σημαντικό είναι να προχωρήσετε γρήγορα στη δεύτερη δόση”.

Όμως και ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps, σε τιτίβισμά του χθες ανέφερε χαρακτηριστικά: “Thanks to our successful vaccination programme, our intention is that later in the summer  UK residents who are fully vaccinated will not have to isolate when travelling from amber list countries  We’ll set out further details next month”.

Ειδικότερα, μετά τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τις νέες “πράσινες” χώρες και προορισμούς, από τις οποίες εξακολουθεί να απουσιάζει η Ελλάδα, σήμερα ο γραμματέας μεταφορών, Grant Shapps, έδωσε δύο νέες, καθοριστικές, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για άλλους τουριστικούς προορισμούς, ειδήσεις. Πρώτον είπε ότι, η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει, μέσα στον Ιούλιο, το σχέδιό της οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί, που επιστρέφουν από ταξίδι σε κάποιον χαρακτηριζόμενο ως “πορτοκαλί” προορισμό, να μην θα υποχρεούνται σε καραντίνα. Και δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό, πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αφαίρεσης της σύστασης περί αποφυγής ταξιδιών σε “πορτοκαλί” χώρες.

ksd  εμβολιασμένους
adv

Με τα… παρατράγουδα να συνεχίζονται στο Ην. Βασίλειο, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις των αλλαγών στις λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, με εκπροσώπους της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας της χώρας να μιλούν για ένα καλοκαίρι αβεβαιότητας, ο Grand Shaps, μιλώντας σήμερα στο Sky news, είπε: “Τίποτα δεν θα μοιάζει με το 2019, τις παλιές μέρες, αλλά κινούμαστε προς μια θετική κατεύθυνση”.

Και διευκρίνισε: “Η λίστα παρακολούθησης αντιμετωπίζεται ως πράσινη λίστα, απλώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα, καθώς υπάρχουν αυτά που προκαλούν ανησυχία”.

Προέτρεψε τους παραθεριστές να διασφαλίσουν ότι έχουν ταξιδιωτική ασφάλιση και ότι οι πτήσεις και η διαμονή τους είναι μεταβλητές, καθώς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο αλλαγής των πραγμάτων.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι, οι υπουργοί πιστεύουν πως οι Βρετανοί παραθεριστές που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν να επισκεφθούν χώρες που βρίσκονται στην “πορτοκαλί” λίστα, χωρίς μετά να πρέπει να τεθούν σε καραντίνα. Είπε με νόημα: “Μπορεί να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια τοποθεσία που σήμερα θεωρείται πορτοκαλί σαν να είναι στην πράσινη λίστα”.

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα για επίλυση, όπως για το τι θα γίνει με τα παιδιά και τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, υπογράμμισε, ωστόσο, πως λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.

Βεβαίως, ερωτηθείς αν θα έκανε κράτηση για κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, είπε: “Δεν θέλω να πάω διακοπές αυτή τη στιγμή γιατί είμαι αρκετά απασχολημένος με όλο αυτό”.

Οι αντιδράσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πτήσεων EMEA, Steve Norris, δήλωσε: “Ενώ υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια προσέγγιση που βασίζεται σε δεδομένα, ως συλλογική βιομηχανία, ζητούμε από την ειδική ομάδα εργασίας για τα ταξίδια να δίνει στους πελάτες ένα αξιοσέβαστο ποσό ειδοποίησης, εάν πρόκειται να γίνουν αλλαγές. Περιμένουμε ότι, εκείνοι οι οποίοι είχαν κάνει κράτηση για ταξίδια στην Πορτογαλία, τον περασμένο μήνα, θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τις διακοπές τους σε Μαγιόρκα, Μπαρμπάντος και Μάλτα, πλέον, κάτι που είναι υπέροχο νέο. Ανυπομονούμε να ακούσουμε περισσότερες ειδήσεις σχετικά με το πώς οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι αντιμετωπίζοντας λιγότερους περιορισμούς. Τέλος, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση με τη βιομηχανία να μειώσει το κόστος τεστ PCR και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν νομοθετικά μέτρα για τη διαφύλαξη των πελατών μας”.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Προσωπικού Μεταφορών, Manuel Cortes, ζήτησε βεβαιότητα και υποστήριξη στην ταξιδιωτική βιομηχανία. “Ενώ είναι υπέροχα νέα ότι περισσότεροι προορισμοί διακοπών βρίσκονται τώρα στην πράσινη λίστα ταξιδιών, το ταξιδιωτικό μας εμπόριο εξακολουθεί να δυσκολεύεται”, προειδοποίησε. Και πρόσθεσε: “Για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθούμε τις επιστημονικές συμβουλές και να ανοίγουμε με ασφάλεια. Αλλά για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί σοβαρά από περιορισμούς. Το ταξιδιωτικό μας εμπόριο χρειάζεται ειδική υποστήριξη από την κυβέρνηση για να περάσει αυτό το καλοκαίρι, καθώς βγαίνουμε από αυτήν την τρομερή πανδημία. Οι υποσχέσεις για καλύτερες μέρες δεν θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις ανοικτές και δεν θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας. Ήρθε η ώρα ο Grant Shapps, ο Boris Jonhson και οι υπουργοί να ξυπνήσουν και να αναλάβουν δράση”.

Η Jacqueline Dobson, πρόεδρος του ταξιδιωτικού γραφείου Barrhead Travel, με 85 υποκαταστήματα, δήλωσε ότι επαινεί τον αντίκτυπο της Travel Day of Action για την παράδοση του μηνύματος ότι, το ταξίδι έπρεπε να έχει την ευκαιρία να επανεκκινήσει.

Ο Charlie Cornish, διευθύνων σύμβουλος του Manchester Airports Group, ο οποίος ηγείται νομικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί στα διεθνή ταξίδια, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του υπουργού μεταφορών, Shapps, την Πέμπτη, ως ένα καθυστερημένο βήμα προς την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών. Ωστόσο, είπε: “Παραμένουν σοβαρές ερωτήσεις σχετικά με το γιατί αυτοί οι προορισμοί δεν άνοιξαν νωρίτερα, όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από εβδομάδες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απέτυχε και πάλι να δημοσιεύσει τα δεδομένα που χρησιμοποιεί για να ενημερώσει τις αποφάσεις της, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την προετοιμασία για μελλοντικές αλλαγές στις σχετικές λίστες της. Η πρόθεση να επιτρέψουμε σε άτομα, που είναι πλήρως εμβολιασμένα να ταξιδέψουν σε πορτοκαλί χώρες, χωρίς να χρειάζεται να απομονωθούν κατά την επιστροφή τους, έχει, επίσης, καθυστερήσει πολύ και αυτή η πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν”.

Σύμφωνα με τον ίδιος, οι ασαφείς και αόριστες υποσχέσεις δεν είναι αρκετά καλές. “Ενώ οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ‘κολλήσει’ στο σπίτι τους, οι Ευρωπαίοι κινούνται και εκμεταλλεύονται τα δικά τους προγράμματα εμβολιασμού, για την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των ταξιδιών σε προορισμούς χαμηλού κινδύνου”, είπε ο Cornish.

Για να καταλήξει: “Χωρίς διαφάνεια από την κυβέρνηση, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να καταλάβουμε πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για το μέλλον ενός τομέα που υποστηρίζει περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια λίρες οικονομικής αξίας”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *