DERIZIOTIS

Τι σημαίνουν οι χθεσινές ανακοινώσεις στη Βρετανία για την σεζόν

ΓΝΩΜΗ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη
Οι χθεσινές ανακοινώσεις στη Βρετανία για την πράσινη λίστα του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και σηματοδοτούν κάποιες πολύ σημαντικές εξελίξεις για την εφετινή σεζόν.

Και εξηγούμαι: Την τελευταία εβδομάδα αρκετοί με ρωτούσατε τι προβλέπω για την Βρετανία και τι θα γίνει στις 19 Ιουλίου.

Και η απάντησή μου ήταν ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πρώτα, τι θα γίνει στις 24 και στις 28 Ιουνίου, στην αναθεώρηση των λιστών και του συστήματος φωτεινού σηματοδότη συνολικά, καθώς κατά την άποψή μου, οι δύο αυτοί σταθμοί, είναι εξόχως σημαντικοί και θα δείξουν τι θα ακολουθήσει.

Και έλεγα: Αν την Πέμπτη (σ.σ. χθες) δεν γίνει καμία αλλαγή στις λίστες ή μπουν στην πράσινη λίστα προορισμοί όπως η Μάλτα ή η Πορτογαλία, μόνο, τότε αυτό θα σημάνει ότι η κυβέρνηση Johnson θα έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει στα γεωστρατηγικά και οικονομικά της σχέδια, τον Τουρισμό. Ομοίως αν στην αναθεώρηση του συστήματος φωτεινού σηματοδότη συνολικά, δεν υπάρξει καμία αλλαγή ή απελευθερωθούν τα ταξίδια για εμβολιασμένους στους πορτοκαλί προορισμούς, τον … Σεπτέμβριο, τότε ομοίως τα πράγματα μόνο θετικά δεν θα είναι.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις λοιπόν ήταν θετικές, έστω κι αν η Ελλάδα παρέμεινε στο σύνολό της στην πορτοκαλί λίστα.

Από την στιγμή που χθες η βρετανική κυβέρνηση, προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες στην πράσινη λίστα, είτε εφαρμόζοντας τα κριτήρια, είτε πιεζόμενη από την ταξιδιωτική βιομηχανία ακόμη και από την πρωτοφανή κατάθεση αγωγής εναντίον της από ταξιδιωτικούς κολοσσούς, όπως η Ryanair, η TUI, η MAG, η BA, κ.ά., οι προοπτικές διαφαίνονται πιο θετικές από ότι πριν, τουλάχιστον από την αγγλική πλευρά της Μάγχης. Η ένταξη των Βαλεαρίδων στην πράσινη λίστα είναι ξεκάθαρα θετική.

Αν δε την Δευτέρα, η προαναγγελία από Boris Johnson και Grant Shapps, για κατάργηση της καραντίνας στους πλήρως εμβολιασμένους για ταξίδια σε πορτοκαλί προορισμούς (σ.σ. το 62% και πλέον των Άγγλων είναι πλήρως εμβολιασμένοι), πάρει σάρκα και οστά με “κανονικό” χρονοδιάγραμμα, τότε θα μπορούμε να περιμένουμε βάσιμα ότι οι Άγγλοι θα “ανοίξουν” τα σύνορα.

Όμως…

Όμως από την άλλη πλευρά, η καγκελάριος Μέρκελ χθες έριξε μια φαρμακερή σαϊτα στον ευρωπαϊκό Τουρισμό, ζητώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -συνεπικουρούμενη από τον Γάλλο Πρόεδρο-,  από όλα τα έθνη της ΕΕ να θεσπίσουν για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου καραντίνα, προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Αυτό είναι μια νέα παράμετρος, στο φετινό κλίμα, που από τον Ιανουάριο περιγράφω, ως “η μοναδική βεβαιότητα, είναι ότι υπάρχει απόλυτη αβεβαιότητα”, η οποία δεν έγινε χθες, ούτε μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή.

Άλλωστε τώρα στα στερνά της πολιτικής της καριέρας η καγκελάριος Μέρκελ, έχει κάνει πολλά φάουλ και απέναντι στην Ελλάδα.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν πρέπει να το επιτρέψουν, δεδομένου ότι τα ιατρικά δεδομένα αναφέρουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι απολύτως καλυμμένοι απέναντι   στην μετάλλαξη Δέλτα.

Και προφανώς κάνουν οι χώρες του Νότου και η Ελλάδα, όσα ακριβώς προβλέπει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid.

Και σε αυτό το κλίμα τι κάνουμε;

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες και συλλογικά και ατομικά για μείωση των κρουσμάτων, αύξηση των εμβολιασμών και προετοιμασία για την σεζόν.

Ας θυμηθούμε πότε και με τι κλίμα ξεκινήσαμε πέρυσι και αν και δουλέψαμε μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, κάναμε το 22% του 2019.

Φέτος ξεκινάμε από άλλη βάση και όλα τα στοιχεία είναι θετικά για την Ελλάδα.

Στο χέρι μας είναι οι περισσότερες παράμετροι.

Ξεκάθαρα λοιπόν οι χθεσινές ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης, ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Περιμένουμε την ανάλογη συνέχεια.

ksd PRIMAGEL Βρετανία
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *