theoharis

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για αύξηση του συντελεστή δόμησης στα ξενοδοχεία|Αύξηση στον Τουρισμό και το 2019

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση της ρύθμισης για την αύξηση του συντελεστή δόμησης στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που παρουσίασε σήμερα, μαζί με τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα, τον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Θεοχάρη και Κόνσολα:

 • προχωρά η ενεργοποίηση των δορυφόρων λογαριασμών, ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον ελληνικό Τουρισμό, με υπογραφή μνημονίου με την ΕΛΣΤΑΤ
 • θα υπάρξει νέα ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
 • προχωρά ο μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός ως συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό
 • και φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα παρουσιάσει αύξηση αφίξεων και εσόδων
 • η αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού Τουρισμού μέσα από τις συνεχείς επενδύσεις των ξενοδόχων, αυξάνει την μέση κατά κεφαλή δαπάνη, που ειδικά φέτος παρουσιάζει σημαντική αύξηση
 • θα υπάρξει αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και ανωτατοποίηση των ξενοδοχειακών σχολών
 • προχωρά η ενεργοποίηση της σχολής ξεναγών στην Θεσσαλονίκη
 • θα υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για τον Καταδυτικό Τουρισμό
 • θα υπάρξει εμπλοκή των Περιφερειών στην συνολική τουριστική πολιτική και αναβάθμιση και όσων Περιφερειών δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή σε στελέχη και προγραμματισμό
 • Ιδρύεται Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών
 • υπάρχει διαρκής παρακολούθηση και επαγρύπνηση για το θέμα του Brexit
 • θα πρέπει να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση του κλάδου
Ο συντελεστής δόμησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,είχε ανακοιώσει στην εφετινή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ την αύξηση του συντελεστή δόμησης στα ξενοδοχεία για κοινόχρηστους χώρους και υποδομές, έναντι επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοχάρης, η ρύθμιση αυτή την στιγμή βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ακολούθως θα τεθεί υπόψη τις πολιτικής ηγεσίας, που μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, σε επίεπδο κυβέρνησης, θα προχωρήσουν στην νομοθέτησή της

Αυτή τη στιγμή οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης των ξενοδοχείων είναι στο 20% και ισχύουν από το 1978. Τότε όμως τα ξενοδοχεία είχαν διαφορετικές ανάγκες (15 τμ ήταν τα δωμάτια πολυτελείας, δεν υπήρχαν θεματικά εστιατόρια, σπα, συνεδριακές υποδομές, κ.λπ.). Σήμερα τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι της τάξης των 35 τ.μ, έχουν 4-5 θεματικά εστιατόρια, συνεδριακές εγκαταστάσεις, spa, κ.λπ., με αποτέλεσμα όταν γίνονται αυτές οι συμπληρωματικές υποδομές, οι οποίες ειναι απαραίτητες, να γίνονται ελάχιστα δωμάτια. Έτσι ενώ οι ξενοδόχοι θέλουν να κάνουν πολυτελείς ανταγωνιστικές διεθνώς μονάδες, δεν μπορούν.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται ο συντελεστής δόμησης να αυξηθεί στο 0,25, χωρίς να τροποποιηθεί ο συντελεστής  κάλυψης, οπότε το αποτύπωμα στο έδαφος θα παραμείνει το ίδιο, όπως και οι επιτρεπόμενες κλίνες , που είναι 8 ανα στρέμμα στα 5στερα και 10 κλίνες ανά στρέμμα στα 4στερα και το επιπρόσθετο 0,05, να αφορά μόνο ειδικές υποδομες, εστιατόρια, κ.λπ., και μεγαλύτερα δωμάτια. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι θα προχωρήσουν δεσμευτικά σε υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα φορολογικά

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Θεοχάρης ρώτησε ρητορικά: “Οι εξαγωγές δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ο Τουρισμός που είναι εξαγωγική δραστηριότητα γιατί να επιβαρύνεται;”, προιδεάζοντας ότι το υπουργείο θα συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών την φορολογική ελάφρυνση του κλάδου, πέρα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και θα ισχύσουν για όλες τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου τόνσιε ότι ανησυχεί για τα “κόκκινα δάνεια”…

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν θα έχει σχέση με τα ισχύοντα σήμερα και τα οποία παραμένουν ανενεργά, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στην έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων. Το νέο πλαίσιο, όπως είπε, θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.

Αύξηση και φέτος…

Για την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής περιόδου ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η Ελλάδα θα επιτύχει νέο ιστορικό ρεκόρ, τόσο σε έσοδα, όσο και σε εισπράξεις, παρά τους φόβους που υπήρχαν στην αρχή της τουριστικής σαιζόν.

Η εκπαίδευση

Αναφερόμενος στα θέματα της Εκπαίδευσης, ο κ. Κόνσολας, είπε μεταξύ άλλων: “Η προηγούμενη κυβέρνηση ίδρυσε 54 νέα τμήματα τουριστικών σπουδών, χωρίς να υπάρχει το υπόβαθρο και η προοπτική λειτουργίας τους, αφού δεν είχαν ούτε μέλη ΔΕΠ ούτε χρηματοδότηση. Εμείς εδώ στο Υπουργείο Τουρισμού μιλάμε για ανωτατοποίηση των ξενοδοχειακών σπουδών. Υπάρχουν 8 πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού στην Ελλάδα. Προχωράμε με τον υπουργό, το επόμενο διάστημα, σε μνημόνιο συνεργασίας με τα πανεπιστήμια αυτά. Τους θεωρούμε βασικούς πυλώνες, όχι μόνο συμβουλής και συνεργασίας, αλλά και χάραξης πολιτικών”.

Και συνέχισε: “Είναι διαφορετικό οι σπουδές στο πλαίσιο του τουρισμού, διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων, και άλλο οι σπουδές που θέλουμε να προάγουμε από το υπουργείο, οι σπουδές που αφορούν στην ξενοδοχία. Στο πλαίσιο των σπουδών αυτών αντιμετωπίζουμε και την εκπαίδευση και την κατάρτιση και τη διά βίου εκπαίδευση. Και στο πλαίσιο των σπουδών αυτών θεσμοθετούμε και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι “…προϋπόθεση βέβαια της ανωτατοποίσης των τουριστικών σπουδών είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο είμαστε σε συνεχή συνεννόηση”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *