celestyal
O κ. Κωστάκης Λοΐζου Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Louis

Αυτή είναι η αλήθεια για το deal Louis Hotels – Blackstone

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αύριο θα ανακοινωθεί, το deal της κυπριακής εταιρίας Louis Hotels με το fund της Blackstone.

Οι διαπραγματεύσεις, που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες ήταν σε γνώση του money-tourism.gr και γι’ αυτό στις 5 Αυγούστου, κάναμε λόγο για “Ξενοδοχειακό deal πολλών εκατομμυρίων € στην Κέρκυρα”, περιγράφοντας, αλλά χωρίς να κατονομάζουμε τους εμπλεκόμενους, όπως μας είχαν ζητήσει οι πηγές μας.

Από σήμερα το πρωί, που ξεκίνησε η δημοσιοποίηση το θέματος, υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “πώληση 11 ξενοδοχείων του ομίλου Λούη, στην Blackstone”, ενώ υπάρχουν και …παραλλαγές.

Η Louis Hotels, στην Ελλάδα, αν κάποιος μπει στον κόπο να δεί την εταιρική ιστοσελίδα, θα διαπιστώσει ότι διαχειρίζεται 10 ξενοδοχεία, εκ των οποίων μόνο τα 7 είναι ιδιόκτητα, ένα είναι συνιδιοκτησία με ανώτατο στέλεχος του ομίλου και 2 (της Ρόδου) ανήκουν στην οικογένεια Άρη Σουλούνια, ο οποίος έχει επενδύσει περισσότερα από 60 εκατ. € τα τελευταία χρόνια και ασκεί και το management.

louisΑξίζει να σημειωθεί ότι η Blackstone διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 500 δισ. δολάρια και η συμφωνία αποτελεί μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών funds στον ελληνικό Τουρισμό, μετά την Oaktree, αλλά και άλλα μεγάλα funds που επεβδύουν στην χώρα.

Η συμφωνία

Η συμφωνία, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, έχει ως εξής:

  • αφορά στην εξαγορά ξενοδοχείων μόνο στο Ιόνιο
  • αφορά σε 4 από τα 6 ιδιόκτητα ξενοδοχεία της Louis Hotels, σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως να αφορά και ένα πέμπτο. Το πέμπτο ξενοδοχείο, αν τελικά περιλαμβάνεται στο deal, βρίσκεται σε άλλο προορισμό.
  • η πλευρά του ομίλου Λούη διαρρέει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο του management των ξενοδοχείων. Ωστόσο, η Blackstone, έχει προχωρήσει σε επαφές, με τουλάχιστον δύο γνωστές ξενοδοχειακές αλυσίδες για να διερευνήσει την ανάθεση του management των μονάδων αυτών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή οποιαδήποτε συμφωνία.
  • η οριστική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο επόμενο δίμηνο με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών
Ο όμιλος Λούη

Ο Όμιλος Louis ιδρύθηκε το 1935 από τον αείμνηστο Λούη Λοΐζου, ο οποίος θεωρείται ως ο «πατέρας του τουρισμού» στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών λειτουργίας του Ομίλου, οι δραστηριότητες του Ομίλου περιορίζονταν στην παροχή υπηρεσιών μεταφορών και λίγο χρόνο αργότερα ως ταξιδιωτικό πρακτορείο με την επωνυμία “Louis Tourist Agency”. Ωστόσο, ο Όμιλος κατάφερε σταδιακά να επεκτείνει τους ορίζοντές του σε άλλους τομείς και σήμερα είναι σε θέση να καλύπτει όλο το φάσμα υπηρεσιών σε σχέση με τον εισερχόμενο/εξερχόμενο τουρισμό, την ιδιοκτησία και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων και τον θαλάσσιο τουρισμό, καθώς και υπηρεσίες εδάφους στα Διεθνή Αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου.

Η Louis plc δραστηριοποιείται στον κλάδο της κρουαζιέρας μέσω της Celestyal Cruises Ltd (2 κρουαζιερόπλοια) και στον ξενοδοχειακό τομέα μέσω της Louis Hotels Public Company Ltd (25 μονάδες).

Η ιθύνουσα εταιρεία του Ομίλου Louis, είναι η εταιρεία Clin Company Ltd, η οποία κατέχει το 65% περίπου των μετοχών της Louis plc, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τις ακόλουθες ιδιωτικές εταιρείες, LGS Handling Ltd (75%), η Louis Travel Ltd (100%), η Louis Aviation Ltd (100%), η Fourth GL Prodata Ltd (100%) και η Louis Catering Services Ltd (90%).

Η Louis Hotels

Η Louis Hotels ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 ως μέρος του Ομίλου Louis και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στον ξενοδοχειακό κλάδο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αείμνηστος Λούης Λοΐζου αγόρασε το ξενοδοχείο “SEMMERING” στα βουνά της Κύπρου και αργότερα μίσθωσε το “Grand Hotel” στις Πλάτρες. Στη συνέχεια αγόρασε το “Louis Hotel” στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία. Το 1969, απέκτησε το πολυτελές ξενοδοχείο “Ledra Palace” το οποίο αποτελούσε ορόσημο για την πρωτεύουσα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εξελίξεις όπου η Εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Αρχικά ξεκίνησε το 1992 με τη διαχείριση του ξενοδοχείου “Creta Paradise Beach Resort” στα Χανιά της Κρήτης. Το 1994, η Louis Hotels απέκτησε το ξενοδοχείο “Louis Grand” στην Κέρκυρα καθώς και το ξενοδοχείο “Louis Creta Princess” στα Χανιά. Κατόπιν αποκτήθηκε το ξενοδοχείο “Louis Plagos Beach” στη Ζάκυνθο το 1998. Το 1999 και 2000 η Εταιρεία πρόσθεσε τέσσερα ξενοδοχεία στην αλυσίδα της, ένα ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, δύο ξενοδοχεία στην Κέρκυρα και ένα ξενοδοχείο στη Μύκονο.

Επί του παρόντος, η Louis Hotels διαχειρίζεται 25 ξενοδοχεία, 4 και 5 αστέρων καθώς και τουριστικά θέρετρα τόσο στην Κύπρο όσο και στα ελληνικά νησιά, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Μύκονο, στη Ρόδο και στη Ζάκυνθο.

Η Louis Hotels, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την επιτυχημένη παρουσία της στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Κύπρου και της Ελλάδας, έχει συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στις δύο χώρες. Η Louis Hotels, με πέραν των 77 ετών εμπειρίας στον τομέα της φιλοξενίας, κατέχει ηγετική θέση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία στην Κύπρο και στην Ελλάδα και έχει επενδύσει σημαντικά ποσά σε ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και της Κύπρου ως έναν προορισμό διακοπών υψηλής ποιότητας και στη διατήρηση του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της Louis Hotels για συνεργασία με ευπόληπτες πολυεθνικές εταιρείες, το 2002 υπογράφηκε συμφωνία με τη Hilton International για τη διαχείριση του Hilton Park Hotel στη Λευκωσία, ενισχύοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό τη θέση της Εταιρείας στα ξενοδοχεία της πόλης, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις για επαγγελματικές συναντήσεις και συνέδρια. Επιπρόσθετα, η Εταιρεία συνεργάζεται στη βάση ‘franchise’ με άλλα διεθνή σήματα όπως τα lti hotels, τα Design hotels, τα Ξενοδοχεία Primasol, Sentido κλπ.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας την τεράστια της τεχνογνωσία, το εξειδικευμένο εργατικό της δυναμικό και τις άψογες σχέσεις της με ταξιδιωτικούς πράκτορες, η Εταιρεία Louis Hotels ασχολείται με την ανάληψη της ενοικίασης και διαχείρισης νέων μονάδων.

Η Εταιρεία άνοιξε τρία νέα ξενοδοχεία το 2016-2018, ενώ αναμένεται, κατά το 2019, να ξεκινήσει η λειτουργία μιας νέας μονάδας κάτω από το εμπορικό σήμα της Louis Hotels.

Το 2016, το St. Elias Resort στον Πρωταρά, το οποίο ανήκε στην Εταιρεία αλλά ήταν αδρανές για πέντε χρόνια, επανήλθε στην αγορά μετά από μια επένδυση άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ ως ένα θέρετρο τύπου “Ultra All Inclusive”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *