Στην Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο η αποκάλυψη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για την αύξηση στα 3 εκατ. € των ενισχύσεων ανά επιχείρηση | VIDEO

VIDEO ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην Βουλή έφερε την αποκάλυψη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για την ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει εκθετικά το όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση με τα διάφορα χρηματοδοτικά μέτρα για τον κορονοϊό και παράλληλα να επεκτείνει σημαντικά και την χρονική ισχύ των μέτρων, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των φορέων του Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε το ερώτημα γιατί η απόφαση αυτή της Κομισιόν “θάφτηκε” στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας ότι μόνο το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ την ανέδειξε, ενώ υπογράμμισε ότι και η κριτική του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρου Βασιλικού για τον εν λόγω θέμα, επίσης αποσιωπήθηκε.

loverdosΟ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας στις 20 Οκτωβρίου για τις ρυθμίσεις για τον κορονοϊό αναφέρθηκε εκτενώς στην συμφωνία επί της αρχής Ελλάδας – Αλβανίας για την προσφυγή στην Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες, στην οικονομική πολιτική της χώρας και την ύφεση που ταλανίζει την Οικονομία, λόγω της πανδημίας, καθώς και στην κατάσταση των υποδομών Δημόσιας Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος επιχειρηματιών, και του Τουρισμού, έχουν επικοινωνήσει με το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, για να ρωτήσουν για την ισχύ της απόφασης αυτής, καθώς έχουν εξαντλήσει το όριο των 800.000 ευρώ και αναζητούν εναγωνίως πηγές χρηματοδότησης, εκφράζοντας παράλληλα την απορία τους για το “πέπλο σιωπής” γύρω από αυτήν και την μη ενημέρωση από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Ολόκληρη η ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου, στο ακόλουθο video

Η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, που δημοσίευσε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣγίνονται οι εξής αλλαγές:

  • Διάρκεια: η διάρκεια των κρατικών ενισχύσεων παρατάθηκε έξι μήνες. Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσουν τις ενισχύσεις έως τις 30 Ιουνίου 2021
  • Όριο: το κατώτατο όριο ενισχύσεων (Κανονισμός de minimis) συνολικά (π..χ επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση τόκων, κ.λπ.), αυξάνεται σε  3 εκατομμύρια ευρώ ανά επιχείρηση ή όμιλο επιχειρήσεων, σε ετήσια βάση (πρέπει να σημειωθεί ότι το κατώτατο όριο σε κανονικές συνθήκες είναι 200.000 ευρώ ανά εταιρεία για περίοδο τριών ετών και ότι το ποσό αυτό είχε ήδη αυξηθεί σε 800.000 € ανά εταιρεία σε ετήσια βάση από τις 19 Μαρτίου 2020, λόγω κορονοϊού).

Μάλιστα στο άρθρο 5 της ΚΥΑ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, που δημοσίευσε χθες το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αναφέρονται τα εξής: ” Για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, το συνολικό ποσό ενισχύσε- ων που έχουν λάβει από οποιοδήποτε πρόγραμμα βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου, ελέγχεται σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2, και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των οχτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ”.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και την ανάγκη ενίσχυσής τους, προκειμένου να επιβιώσουν  και να προστατυθούν οι θέσεις απασχόλησης, που κινδυνεύουν σοβαρά. Και οι ίδιες πηγές παρατήρησαν: “Απαιτείται από όλους τους φορείς να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις τους για να ζητήσουν όλη την υποστήριξη που δικαιούνται σε επίπεδο Ε.Ε.”.

Η απόφαση

Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020, και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του, για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού. Όλα τα τμήματα του προσωρινού πλαισίου παρατείνονται για έξι μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2021, ενώ το τμήμα για την παροχή στήριξης μέσω ανακεφαλαιοποίησης παρατείνεται για τρεις μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Το προσωρινό πλαίσιο έχει στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Σήμερα, παρατείνουμε το προσωρινό πλαίσιο για να καλυφθούν οι συνεχιζόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων, προστατεύοντας παράλληλα την ενιαία αγορά της ΕΕ. Εισάγουμε επίσης ένα νέο μέτρο που θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες κύκλου εργασιών, συνεισφέροντας στην κάλυψη μέρους των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών τους. Τέλος, εισάγουμε νέες δυνατότητες για έξοδο του κράτους από ανακεφαλαιοποιημένες επιχειρήσεις, με παράλληλη διατήρηση της προηγούμενης συμμετοχής του στις επιχειρήσεις αυτές, και περιορίζοντας τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Παράταση του προσωρινού πλαισίου

Το προσωρινό πλαίσιο όπως έγραψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, επρόκειτο αρχικά να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, με εξαίρεση τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης που μπορούσαν να χορηγηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2021. Με τη σημερινή τροποποίηση παρατείνονται, με βάση τα ισχύοντα κατώτατα όρια, οι διατάξεις του προσωρινού πλαισίου για επιπλέον έξι μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2021, εκτός από τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης, τα οποία παρατείνονται για τρεις μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

ksd ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
adv

Στόχος είναι να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού, ιδίως στις περιπτώσεις που δεν έχει παρουσιαστεί η ανάγκη ούτε έχει αξιοποιηθεί πλήρως μέχρι στιγμής η ικανότητα χρήσης του προσωρινού πλαισίου, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Πριν από τις 30 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή θα επανεξετάσει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη περαιτέρω παράτασης ή προσαρμογής του προσωρινού πλαισίου.

Στήριξη για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων

Η σημερινή τροποποίηση εισάγει επίσης ένα νέο μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Η στήριξη θα συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των δικαιούχων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση. Η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών μέσω της συνεισφοράς στην κάλυψη μέρους των εξόδων τους σε προσωρινή βάση αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου τους, στη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στην παροχή σε αυτές ενός ισχυρού εφαλτηρίου για την ανάκαμψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα για πιο στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα την χρειάζονται.

Έξοδος του κράτους από πρώην κρατικές επιχειρήσεις

Η Επιτροπή προσάρμοσε επίσης τους όρους για τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου, ιδίως για την έξοδο του κράτους από την ανακεφαλαιοποίηση επιχειρήσεων στις οποίες ήταν υφιστάμενος μέτοχος πριν από την ανακεφαλαιοποίηση. Η τροποποίηση επιτρέπει στο κράτος να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο των εν λόγω επιχειρήσεων μέσω ανεξάρτητης αποτίμησης, αποκαθιστώντας παράλληλα τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο και διατηρώντας τις διασφαλίσεις για τη διαφύλαξη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Παράταση της προσωρινής διαγραφής όλων των χωρών από τον κατάλογο των «χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους» στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για τη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων

Τέλος, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη γενική έλλειψη επαρκούς ιδιωτικής ικανότητας για κάλυψη όλων των οικονομικά δικαιολογημένων κινδύνων για τις εξαγωγές σε χώρες από τον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους, η τροποποίηση προβλέπει παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2021 της προσωρινής διαγραφής όλων των χωρών από τον κατάλογο των «χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους» στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για τη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων.

To ιστορικό σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο και τις εν εξελίξει εργασίες για τη στήριξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Στις 19 Μαρτίου, η Επιτροπή ενέκρινε νέο προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να στηρίξει την οικονομία υπό τις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προσωρινό πλαίσιο τροποποιήθηκε για πρώτη φορά στις 3 Απριλίου 2020 για να αυξηθούν οι δυνατότητες δημόσιας στήριξης της έρευνας, των δοκιμών και της παραγωγής προϊόντων σχετικών με την καταπολέμηση της έξαρσης του κορονοϊού, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας. Τροποποιήθηκε ξανά στις 8 Μαΐου προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση και το χρέος μειωμένης εξασφάλισης, και στις 29 Ιουνίου 2020 για την περαιτέρω στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και νεοσύστατων επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

heraklion exh
φωτό: Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου

Το προσωρινό πλαίσιο αναγνωρίζει ότι ολόκληρη η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή. Επιτρέπει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν την πλήρη ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και να περιοριστούν ταυτόχρονα οι αρνητικές επιπτώσεις στους όρους ισότιμου ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Επιπλέον, όπως έγραψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, κατά τη διάρκεια της μετάβασης της Ευρώπης από τη διαχείριση της κρίσης στην οικονομική ανάκαμψη, ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων θα συνοδεύει και θα διευκολύνει την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή:

  • θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη ώστε να διασφαλιστεί ότι τα επενδυτικά έργα που υποστηρίζονται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι συμβατά με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Πράγματι, ορισμένες επενδύσεις σε υποδομές και η άμεση στήριξη των πολιτών δεν εμπίπτουν στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και πολλά μέτρα δεν χρειάζεται να κοινοποιηθούν, δεδομένου ότι εμπίπτουν στις απαλλαγές κατά κατηγορία·
  • θα παρέχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη όσον αφορά τα εμβληματικά επενδυτικά έργα, μεταξύ άλλων με την παροχή υποδειγμάτων· και
  • θα προωθήσει την αναθεώρηση των βασικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις έως το τέλος του 2021, ώστε να διευκολυνθεί η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα αξιολογήσει σε ποιους τομείς θα μπορούσαν να εξορθολογιστούν περαιτέρω οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για την επίτευξη των στόχων ανάκαμψης. Η Επιτροπή θα αξιολογεί κατά προτεραιότητα όλες τις κοινοποιήσεις κρατικών ενισχύσεων που λαμβάνει από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Αλ. Βασιλικός

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στις εκλογές της ΠΟΞ, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του ορίου των ενισχύσεων των επιχειρήσεων στα 3 εκατ. €, από 800.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Μάλιστα ο κ. Βασιλικός απέδωσε εύσημα στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, που ανέδειξε το τόσο σημαντικό αυτό θέμα, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά τα υπόλοιπα μέσα το “πέρασαν στα ψιλά”…

money tourism copyright photo ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
money tourism copyright photo

Ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι εκτός πραγματικότητας, αφού ουδείς μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο, υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε κίνδυνο σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, 110 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ τόνισε ότι αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί τους Έλληνες ξενοδόχους, που φέτος έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *