Πρόκειται για τη μοναδική και πρωτοποριακή Συλλογή “Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης”, που καταγράφει τη σύγχρονη ιστορία του εμβληματικού αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, και συνθέτει ένα υπέροχο, άγνωστο και μυστηριώδες παγκόσμιο “ψηφιδωτό”, το οποίο αποκαλύπτει τους λάτρεις, τους μαγεμένους από τη χάρη, τις αξίες, τα ιδανικά της, αναδεικνύει τους λαούς και πολιτισμούς που ενέπνευσε και επηρέασε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Είναι εντυπωσιακό και μεγαλειώδες γεγονός πόσες χώρες έχουν απεικονίσει το αρχαιοελληνικό σύμβολο της Νίκης. Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα, τόσο σε φιλοτελικό υλικό, όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό από χώρες μακρινές, όπως οι Ουρουγουάη, Ζάμπια, Ιαπωνία, Μάλι, Μοζαμβίκη, Σιέρρα Λεόνε, αλλά και η Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία και πολλές άλλες.
Η μοναδική αυτή και πρωτοποριακή Μουσειακή Συλλογή περιλαμβάνει πρωτότυπα αντικείμενα, 387 γραμματόσημα (52 σειρές γραμματοσήμων), 23 φεγιέ, 103 φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και κοινής αλληλογραφίας, 121 καρτ ποστάλ, δεκάδες αποτυπώσεις σφραγίδων, 5 νομίσματα, 5 χαρτονομίσματα, 111 μετάλλια, 15 καρφίτσες, 37 αφίσες, 121 περιοδικά, 11 βιβλία, 5 γκραβούρες, 6 αγαλματίδια, 27 φωτογραφίες, 7 ταυτότητες, 25 βινιέτες, 9 τηλεκάρτες, 4 θυρεοί, και διάφορα άλλα αντικείμενα όπως δίσκος βινυλλίου, μάρκες καζίνο, σφυράκι προέδρου, σφραγιδόλιθοι της εποχής, σημαιάκια, λάβαρο, ετικέτα κρασιού και σοκολάτας, και άλλα.
Αυτό το έργο ζωής του συλλέκτη-ερευνητή, Ελευθέριου Ελευθερίου, προσφέρει στην Ελλάδα ένα μοναδικό πολιτιστικό κληροδότημα και ένα ισχυρό εργαλείο για το rebranding, τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της χώρας, μπορεί διασυνδεθεί με την πολιτιστική διπλωματία και την ενδυνάμωση του πολιτισμικού τουρισμού, και θα αποτελέσει ανεκτίμητο εργαλείο για την επόμενη μέρα του κορωνοϊού, από τον οποίο και θα βγούμε ΝΙΚΗτές!!
Σκοπός του Ερευνητικού Κέντρου, είναι το ταξίδι του αρχαιοελληνικού συμβόλου, που μόλις ξεκίνησε με νέο σύγχρονο χιτώνα, να ενισχυθεί, να εμπλουτισθεί, ώστε να γίνει γνωστό από άκρη σε άκρη της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και ταυτόχρονα να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η χώρα μας, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και η ακριτική περιοχή, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.
Η Μουσειακή Έκθεση “Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης”, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Σπουδών της Βενετίας, το κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα στη γειτονική χώρα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά και στην Τεργέστη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για άλλες πόλεις της Ιταλίας, μιας και το αρχαιοελληνικό άγαλμα είναι κυρίαρχο σύμβολο νίκης στη γειτονική μας χώρα από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Η σύγχρονη ιστορία του εμβληματικού αγάλματος, που είναι υπό την επιστημονική αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει καταγραφεί και σε φωτογραφικό λεύκωμα το οποίο βρίσκεται σε όλες τις Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες!. Στόχος είναι να μεταφραστεί και στις άλλες γλώσσες, καθώς και να προχωρήσουμε στην έκδοση θεματικών βιβλίων σε όλες τις γλώσσες, αναδεικνύοντας την επιρροή του αρχαιοελληνικού συμβόλου σε όλο τον πλανήτη. Επίσης, θα προχωρήσουμε και στη ψηφιοποίηση των εκθεμάτων, με την ανάπτυξη εφαρμογής ανάδειξης πολιτιστικού περιεχομένου με τεχνολογία A.R.
Ο συλλέκτης γεννήθηκε στη Μάνδρα Έβρου, και ο παππούς του τον πότισε με το “μικρόβιο”, οδηγώντας τον στο συμπέρασμα ότι οι συλλέκτες είναι φύλακες λιλιπούτειων έργων τέχνης, κρατούν ένα απειροελάχιστο τμήμα της Ιστορίας, που παραδίδεται στην επόμενη γενιά.
Ο ίδιος εξειδικεύεται στην καταγραφή της ταχυδρομικής ιστορίας της Θράκης, ως ενιαία οντότητα, και όπως τονίζει: “Η Νίκη εμπνέει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα ιδανικά της ελπίδας και της πίστης για ελευθερία και νίκη! Θυμίζει τα φτερά που όλοι έχουμε αλλά ξεχνάμε… Μας καλεί να πετάξουμε προς ένα κόσμο καλύτερο, γκρεμίζοντας τα δεσμά για την ελευθερία της ψυχής και του μυαλού!!! Με ώθησε λοιπόν να αναδείξω το μεγαλείο της. Αυτή τη συλλογή έρχομαι να “καταθέσω”, ως ένα μικρό στίγμα!”
Η έκθεση, που είναι μοναδική παγκοσμίως, άνοιξε πρώτη φορά τις πύλες της πέρσι στην Αλεξανδρούπολη, ΄στη συμβολική ημερομηνία 11 Μαΐου, καθώς συμπληρώνονταν 155 χρόνια από την ημέρα που άνοιξε το Λούβρο τις πύλες του να υποδεχθεί το εντυπωσιακότερο έκθεμα του.