money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες | Κλείνουν ξενοδοχεία και το “Μακεδονία” | VIDEO

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων του κορονοϊού.

petsasΌπως είπε ο κ. Πέτσας “η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους Νομούς της, είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλη για την οποία έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης, πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Και προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση έκτακτων μέτρων: “Ο Πρωθυπουργός, μετά από επικοινωνία του με τον Υπουργό Υγείας, αποφάσισε την εφαρμογή «τοπικού lockdown» στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκη και Σερρών, από τις 6 το πρωί, αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020,  για τις επόμενες 14 ημέρες. Αυτό το «τοπικό lockdown» έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown που της περασμένης Άνοιξης. Ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά, φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ενώ, όπως και στο διάστημα του «γενικού lockdown», επανέρχεται και στην περίπτωση του «τοπικού lockdown», η ανάγκη αποστολής SMS για τις προβλεπόμενες 6 ενότητες μετακινήσεων. Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκη”.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα ισχύσουν όσα ίσχυσαν και τον Μάρτιο, πλην των περιπτώσεων που ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας και των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν ανοιχτά τα τρία ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοιχτά και τον Μάρτιο: ΒΕΡΓΙΝΑ, Panorama και Rotonda, εκτός απροόπτου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, γίνεται αναζήτηση ξενοδοχείου 150 κλινών για την φιλοξενία ασυμπτωματικών ασθενών…

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από άτυπη ενημέρωση, που προέκυψαν στις 18.00, όσα ξενοδοχεία θέλουν να παραμείνουν ανοιχτά, μπορούν, πλην όμως είναι άξιο απορίας πως θα παραμείνουν χωρίς πελάτες, ενώ αφού δεν κλείνουν με κυβερνητική απόφαση, γεννώνται ζητήματα που χρήζουν διευκρινίσεων, αναφορικά με αναστολές συμβάσεων εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λπ..

Υπενθυμίζεται ότι, από αύριο Τρίτη το πρωί, και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού. Έτσι, η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες: Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου  κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκη και των Σερρών.

Και συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο». Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκη, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο». Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: Συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν για παράδειγμα στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε.

ksd Θεσσαλονίκη
adv

Σε κάθε περίπτωση -όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα- λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες.  Και στα μέτρα αυτά -όπως  γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού).  Όπως κανονικά γίνονται  και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης”.

Το ΕΣΥ

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.  υπενθυμίζεται ότι:

– Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.

– Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.

– Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και  συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.

– Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

– Οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.

Μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Για τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ο Στέλιος Πέτσας, είπε:

Λαμβάνοντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας,  η Κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα στη στήριξη  των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει στο προηγούμενο διάστημα, δανείστηκε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές και ενίσχυσε το Ταμείο του Κράτους. Έτσι, τώρα, επειδή νοιάζεται και μπορεί, ενεργοποιεί επιπλέον μέτρα στήριξης ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Μπαίνουν έτσι σε εφαρμογή τα εξής εννιά μέτρα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας:

1ον. Αποζημίωση ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου.

2ον. Αναστολή πληρωμής Φ.Π.Α. μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

3ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

4ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

5ον. Συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6ον. Επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

7ον. Υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Αλλά και επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

8ον. Μείωση ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ακίνητα για επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα «Αυξημένου Κινδύνου» που πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

9ον. Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα

TZITZIKOSTASΜετά την απόφαση της Κυβέρνησης για lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες επιστρέφουν δυστυχώς από αύριο σε lockdown. Εξέλιξη που μας πονά όλους, αλλά κρίθηκε αναγκαία από τους επιδημιολόγους για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας. Χρειάζεται άμεσα ένα Έκτακτο Σχέδιο Διάσωσης της οικονομίας μας για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση.

Αποδείξαμε στο παρελθόν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε ξανά!

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει σταθερά να βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες μας και τις τοπικές επιχειρήσεις μας, όπως ακριβώς κάναμε όλη την προηγούμενη περίοδο».

Δήλωση Νοτοπούλου

Σε δήλωσή της η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου, δήλωσε:

“Τώρα πια όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν έλαβαν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη.

Όταν προειδοποιούσαμε μας κατηγορούσαν ως κινδυνολόγους.

Για το lockdown ότι θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία…Ντροπή.

Δεν μπορούν.

Το απέδειξε η εγκληματική ολιγωρία τους στην ενίσχυση του ΕΣΥ και την προετοιμασία όλων των μονάδων υγείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το απέδειξε η αδυναμία τους και η ανετοιμότητά τους να εφαρμόσουν την ακόμα και την τηλεκπαίδευση, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να στερούνται το αγαθό της Παιδείας.

Το απέδειξε η ανύπαρκτη παρέμβασή τους στον τουρισμό και την εστίαση.

Το απέδειξε η ανικανότητά τους να ενισχύσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να διασφαλίσουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες μετακίνησης.

Τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Ακόμη και τα δικά τους στελέχη παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και ορισμένοι ότι είναι αργά…

Το κόστος της αποτυχίας τους και το lockdown θα το πληρώσουμε όλοι.

Ολιγωρίες και λάθη με ονοματεπώνυμο.

Κυβέρνηση που τα έχει χάσει και κοινωνία στο έλεος της πανδημίας.

Αλλά γι’ αυτούς φταίνε μόνο οι πολίτες, οι νέοι, οι εστιάτορες, οι διαδηλωτές.

Δεν μπορούν και η κοινωνία μένει απροστάτευτη”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *