ksd copyright
Γερμανία | © money tourism copyright photo

Γερμανία: Mini Lockdown | Κόστος 19 δισ € για την Οικονομία

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Γερμανία έχει εισέλθει στην πρώτη ημέρα ενός mini Lockdown διάρκειας ενός μήνα, κλείνοντας εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και χώρους διασκέδασης, αλλά διατηρώντας ανοιχτά τα σχολεία, τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις.

Το κλείδωμα δεν είναι τόσο αυστηρό όσο τον Μάρτιο-Απρίλιο, και τα εστιατόρια – καταστήματα τροφίμων μπορούν ακόμη να προσφέρουν takeaway.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Γερμανίας, οι δημόσιες συναντήσεις περιορίζονται σε 10 άτομα το πολύ από δύο νοικοκυριά, ενώ απαγορεύονται τα ιδιωτικά πάρτι.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) δείχνουν 12.097 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο από την έναρξη της πανδημίας σε 545.027 στη Γερμανία.

Τα σύνολα για τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο – όλα με μικρότερους πληθυσμούς από τη Γερμανία – είναι πάνω από ένα εκατομμύριο.

Το Σάββατο ωστόσο, η Γερμανία κατέγραψε το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο μέχρι στιγμής, με 19.059 περιπτώσεις.

Η κεντρική κυβέρνηση της Γερμανίας βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις με 50 ή λιγότερους υπαλλήλους, και τους αυτοαπασχολούμενους, που πλήττονται ιδιαίτερα από το κλείδωμα: μπορούν να λάβουν επιχορήγηση που καλύπτει το 75% του κανονικού κύκλου εργασιών τους. Το κράτος παρέχει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την Οικονομία, συμπεριλαμβανομένης κάποιας χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Μέρκελ: Να αποφύγουμε Χριστούγεννα στη μοναξιά

Η καγκελάριος όπως γράφει η DW αιτιολογεί την αναγκαιότητα των νέων περιορισμών που ισχύουν από σήμερα στη Γερμανία. Στόχος τους είναι η μείωση των κρουσμάτων και ένας «υποφερτός» Δεκέμβριος. Οι περιορισμοί θα παραμείνουν για μήνες.

Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο το απόγευμα της Δευτέρας η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αιτιολόγησε την αναγκαιότητα των νέων περιορισμών που θα ισχύουν για ένα μήνα. Όπως επισήμανε, ο αριθμός των κρουσμάτων εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε στα 127,8. Σε 75% των περιπτώσεων οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τις επαφές που είχαν ασθενείς. Προκειμένου να ανακτήσουν αυτή την ικανότητα θα πρέπει αυτός ο αριθμός να μειωθεί γύρω στα 50. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, σύμφωνα με την καγκελάριο, με τη μείωση των επαφών των ανθρώπων κατά 75%.

Δεδομένου ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, τα νέα μέτρα έπρεπε να αφορούν άλλους τομείς. Με αυτό το σκεπτικό, αιτιολόγησε η καγκελάριος, αποφασίστηκε η επιβολή του νέου μερικού lockdown στην εστίαση, τα ξενοδοχεία, τον αθλητισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως και ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων σε ιδιωτικές συναθροίσεις.

Όχι σε «ημίμετρα»

Η κ. Μέρκελ έδειξε κατανόηση για το ότι πολλοί πολίτες αντιδρούν στα νέα μέτρα με «αμφιβολίες, επιφυλακτικότητα, άρνηση» και είναι απογοητευμένοι από τη μακρά διάρκεια της πανδημίας. Η κατάσταση δεν πρόκειται όμως να αλλάξει τους επόμενους μήνες, δηλαδή μέχρι να διατεθεί εμβόλιο. Ως τότε «ο ιός θα τιμωρεί ημίμετρα», τόνισε, για να παρομοιάσει την πανδημία με θεομηνία που συμβαίνει μια φορά κάθε αιώνα. Η συνεπής εφαρμογή των περιορισμών θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης».

«Σε περίπτωση που επιτευχθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις για έναν υποφερτό Δεκέμβριο», είπε η καγκελάριος καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι και σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνουν σε ισχύ μέτρα προστασίας: «Την 1η Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», προειδοποίησε. Αν και «τα Χριστούγεννα θα γίνουν υπό συνθήκες κορωνοϊού, δεν θα πρέπει να γίνουν Χριστούγεννα στη μοναξιά», δήλωσε, εννοώντας τους ηλικιωμένους αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που την άνοιξη ζούσαν σε συνθήκες απομόνωσης.

19 δισ το κόστος

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) του Βερολίνο το lockdown του Νοεμβρίου θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία γύρω στα 19,3 δις ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα σημειώσουν με 5,8 δις ευρώ η εστίαση και τα ξενοδοχεία. Μείωση κατά 2,1 δις ευρώ θα αντιμετωπίσουν οι τομείς αθλητισμός, πολιτισμός και οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας. 1,3 δις ευρώ λιγότερα έσοδα θα έχει το εμπόριο και η γερμανική βιομηχανία θα πρέπει να υπολογίσει ένα μείον της τάξεως του 5,2 δις ευρώ.

Παρά ταύτα, περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα του DIW ο αριθμός των απασχολούμενων θα μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο της χρόνιάς κατά σχεδόν 100.000 άτομα. Στο πρώτο lockdown του περασμένου Μαρτίου ο αριθμός τους είχε μειωθεί κατά 630.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου ως το τέλος του χρόνου θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο κατά 400.000 στα 3,2 εκ. Επίσης, θα αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα πτωχεύσουν.

Ανάκαμψη αλλά υπό προϋποθέσεις

Το DIW αναμένει για τον επόμενο χρόνο, υπό προϋποθέσεις, μια σαφή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης: “Υπολογίζουμε ότι το 2021 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί ξανά σημαντικά – αλλά μόνο αν ανακοπεί σύντομα η εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας», τονίζει ο πρόεδρος του DIW Μάρσελ Φράτσερ στην κυριακάτικη Welt. Σε δηλώσεις του πριν μερικές ημέρες είχε εκφραστεί υπέρ της αναγκαιότητας λήψης νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν από τη Δευτέρα ως το τέλος του μήνα: «Οι περιορισμοί που έχουν ληφθεί θα πλήξουν ορισμένους οικονομικούς τομείς,» επεσήμανε ο κ. Φράτσερ, «αλλά θα προστατεύσουν την οικονομία στο σύνολο της και τους περισσότερους τομείς.»

Στο μεταξύ και η Ιταλία σχεδιάζει επίσης αυστηρότερους κανόνες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte πρότεινε περιορισμούς στα ταξίδια σε περιοχές υψηλού κινδύνου και περιορισμό κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες. Τα μουσεία και οι εκθέσεις θα κλείσουν, όπως και τα εμπορικά κέντρα τα σαββατοκύριακα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, που θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο.

1 σχόλιο στο “Γερμανία: Mini Lockdown | Κόστος 19 δισ € για την Οικονομία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *