holland
money tourism copyright photo

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Συγχώνευση 2 μεγάλων tour operator στην Ευρώπη | Επιβεβαίωση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων μετά την TUI tour operators της Ολλανδίας Sunweb και Corendon, που είχε αποκαλύψει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 4 Ιουνίου 2019, εγκρίθηκε πριν από λίγο από την Ολλανδική Αρχή Καταναλωτών και Αγορών (ACM).

Όπως είχε γράψει τότε το Χ&Τ, “Μεγάλη εξαγορά, που ομογενοποιεί την αγορά των ταξιδιωτικών πρακτόρων, μειώνοντας τους μεγάλους παίχτες, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολλανδία. Πρωταγωνιστές, το πολύ δραστήριο fund Triton Partners, και οι ολλανδικοί tour operators, Sunweb-Sundio και Corendon. Πιο αναλυτικά, το fund Triton πρόκειται να αποκτήσει τις τουριστικές δραστηριότητες της Corendon Holiday Group, μέσω της Sunweb Group (Sunweb), εταιρείας που αποκτήθηκε μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο από το μεγάλο επενδυτικό Fund. Οι tour operators Sunweb και Corendon, είναι οι δύο από τους τέσσερεις μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της Ολλανδίας (οι άλλοι δύο είναι η TUI και ο Thomas Cook). Η τελική συμφωνία υπόκειται ακόμη σε κανονιστικές εγκρίσεις και σε διαδικασίες διαβούλευσης με τους εργαζομένους, ενώ το τίμημα και οι όροι της συναλλαγής δεν γνωστοποιήθηκαν”.

triotnΣύμφωνα με την απόφαση για την συγχώνευση της ACM, ο ταξιδιωτικός πράκτορας Sunweb έλαβε την έγκριση για την συγχώνευση του κλάδου τουριστικών δραστηριοτήτων της Corendon. Η ACM καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα παραμείνει επαρκής ανταγωνισμός μετά την εξαγορά, αν και ο αριθμός των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων θα μειωθεί από τρεις σε δύο. Εκτός από τους Sunweb και Corendon, ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI είναι σημαντικός ανταγωνιστής και υπάρχουν αρκετοί μικρότεροι παίκτες που προσφέρουν πακέτα διακοπών.

Οι Sunweb και Corendon είναι στην κατάταξη των tour operators στην Ολλανδία, Νο 2 και 3 στον τομέα των οργανωμένων ταξιδιών. Με την εξαγορά της Corendon, η Sunweb θα έχει το ίδιο μέγεθος με τον ηγέτη της αγοράς TUI.

Οι δύο εταιρίες έχουν μεγάλα προγράμματα για Ελλάδα.

Αρχικά, η ACM είχε αμφιβολίες εάν θα εγκρίνει τη συμφωνία, θέλοντας να εξετάσει αν θα υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός για ταξίδια στη Μεσόγειο.

Παρόλο που μόνο δύο σημαντικοί πάροχοι οργανωμένων περιηγήσεων στη Μεσόγειο θα παραμείνουν μετά την εξαγορά ανεξάρτητοι, ο ανταγωνισμός παραμένει αρκετά σκληρός. Εκτός από την TUI και την Corendon, υπάρχουν αρκετές μικρότερες εταιρείες που προσφέρουν διακοπές ήλιου και θάλασσας.

Ένας άλλος παράγοντας για την συγχώνευση ήταν ότι οι Sunweb και Corendon δεν είναι οι μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου. Η ACM επισημαίνει επίσης ότι πολλοί καταναλωτές συνθέτουν τις δικές τους διακοπές, κάνοντας κράτηση για αεροπορικά ταξίδια και ξενοδοχεία, ξεχωριστά και όχι σε πακέτο.

Κατά την αξιολόγηση της εξαγοράς, δεν εξετάστηκε ο αντίκτυπος της κρίσης κορονοϊού στην αγορά διακοπών. Σύμφωνα με την ACM, οι συνέπειες είναι πολύ ασαφείς.

Ο Martijn Snoep, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ACM δήλωσε: «Οι καταναλωτές που θέλουν να κάνουν διακοπές στον ήλιο είχαν πολλές επιλογές τα τελευταία χρόνια, επίσης λόγω της αυξανόμενης προσφοράς μέσω του διαδικτύου. Τα πακέτα διακοπών παραμένουν δημοφιλή λόγω της χαμηλής τιμής και της ευκολίας της κράτησης «all-in-one». Οι Sunweb και Corendon είναι Νο 2 και 3 και μετά την εξαγορά θα έχουν το ίδιο μέγεθος με τον μεγαλύτερο παίκτη TUI. Γι ‘αυτό θέλαμε να διερευνήσουμε εκτενώς εάν αυτή η εξαγορά θα περιόριζε τον ανταγωνισμό, προκαλώντας αύξηση των τιμών ή πτώση της ποιότητας. Αυτό δεν ισχύει”.

Οι καταναλωτές εξετάζουν κυρίως την τιμή των προορισμών ήλιου

Μετά την προτεινόμενη εξαγορά, θα παραμείνουν δύο μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί που προσφέρουν οργανωμένες περιηγήσεις: TUI και ο όμιλος Sunweb / Corendon. Με τα οργανωμένα ταξίδια, ένας καταναλωτής κάνει κράτηση για αεροπορικό εισιτήριο και διαμονή ταυτόχρονα. Η έρευνα της ACM δείχνει ότι οι καταναλωτές που «αναζητούν τον ήλιο» δεν εξετάζουν τόσο την χώρα προορισμό και η τιμή είναι συχνά ο καθοριστικός παράγοντας. Για τους καταναλωτές, οι οργανωμένες διακοπές της TUI αποτελούν σημαντική εναλλακτική λύση, έναντι του σχήματος Sunweb – Corendon. Υπάρχουν επίσης μικρότεροι παίκτες και νεοεισερχόμενοι, όπως η Transavia Holidays, που δημιουργούν ανταγωνιστική πίεση.

Corendon Συγχώνευση
Φωτό: Corendon

Σε κάθε συγχώνευση ή εξαγορά, το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει επαρκής ανταγωνισμός μετά τη συναλλαγή. Ο ανταγωνισμός διασφαλίζει ότι υπάρχει ένα προϊόν στην αγορά σε καλή τιμή και ποιότητα και ότι ενθαρρύνεται η καινοτομία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ACM αξιολογεί εκ των προτέρων εάν επιτρέπεται στις εταιρείες να συγχωνευθούν ή να εξαγοράσουν. Η ACM ελέγχει εάν οι αγορές συνεχίζουν να λειτουργούν στην σωστή κατεύθυνση για καταναλωτές και εταιρείες, τώρα και στο μέλλον.

Η συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ της Sunweb και της Corendon περιλαμβάνει τις δραστηριότητες της Corendon στην Ολλανδία και το Βέλγιο, τις δραστηριότητες back-office στην Τουρκία και την Corendon Dutch Airlines. Περιλαμβάνει επίσης τα εμπορικά σήματα Corendon’s Karin’s Choice, Maris Life, Stip και GOfun. Οι αεροπορικές εταιρείες στην Τουρκία και τη Μάλτα και τα ξενοδοχεία της Corendon Hotels & Resorts δεν αποτελούν μέρος της πώλησης.

ksd Συγχώνευση
adv

Η Sunworld και η Corendon θα διατηρήσουν τα σημερινά εμπορικά σήματα και τις οργανωτικές δομές τους.

Η συγχώνευση των Sunweb και των εταιρειών Corendon Hotels & Resorts δεν αποτελεί μέρος της συναλλαγής.

“Η συγχώνευση των δύο εταιριών είναι ένα φυσικό και λογικό βήμα. Τα τελευταία χρόνια, τόσο η Sunweb, όσο και η Corendon, κατάφεραν να παραμείνουν μπροστά, ως ανταγωνιστές, σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ταξιδιωτική βιομηχανία. Βασικός μοχλός για τη συνεχή ανάπτυξη δεν ήταν μόνο η ισχυρή προσφορά προϊόντων, αλλά και η ψηφιοποίηση των δύο εμπορικών σημάτων. Θα συνεχίσουμε το φιλόδοξο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα εστιάζοντας στην επιλογή της καλύτερης τεχνολογίας και των διαδικασιών και στην πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε καινοτομίες για να διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό πρώτο κόσμο”, δήλωσε ο Gert de Caluwe, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunweb Group.

Δείτε, τις δηλώσεις που είχε κάνει τον Ιούνιο 2019, ο CEO της Sunweb Group Gert de Caluwe, ΕΔΩ.
Το Sunweb Group

Το Sunweb Group είναι μία από τις κορυφαίες ταξιδιωτικές ομάδες στην Ευρώπη. Αποτελεί την κινητήρια δύναμη πολλών εμπορικών σημάτων που λειτουργούν σε οκτώ διεθνείς αγορές: Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία.

Η Sunweb είναι η ναυαρχίδα της ομάδας. Η Sunweb είναι ένας καθαρός παίκτης online για πακέτα διακοπών προς προορισμούς για ήλιο και Xειμώνα. Η Sunweb Group απασχολεί περίπου 500 άτομα και αποστέλλει περισσότερους από 400 αντιπροσώπους σε διάφορους προορισμούς διακοπών για να υποστηρίξει τους πελάτες της με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ.

To Sunweb Group έχει πανευρωπαϊκή ταυτότητα: έδρα στην Ολλανδία και την Ελβετία, ανάπτυξη λογισμικού και ιστοσελίδων στη Girona και διάφορα γραφεία πωλήσεων στην Ευρώπη.

Ο συνδυασμός μιας συγκεντρωτικής οργάνωσης, ενός μοναδικού portfolio ξενοδοχείων με απευθείας συμβόλαια, ενός μεγάλου αριθμού αεροπορικών θέσεων και ενός ισχυρού ψηφιακού online επιχειρησιακού μοντέλου, έχει οδηγήσει σε ένα εκατομμύριο ευχαριστημένους πελάτες για το Sunweb Group πέρυσι.

Ο όμιλος Sunweb αποκτήθηκε από την Triton Fund V τον Φεβρουάριο του 2019.

Η Corendon

Η Corendon είναι ηγετική ομάδα ταξιδιωτικών πρακτορείων στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Ιδρύθηκε το 2000, προσφέρει ολοκληρωμένες εμπειρίες διακοπών για περισσότερους από 750.000 πελάτες, με κύκλο εργασιών 515 εκατ. Ευρώ.

Όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά, έγραφε το 2019 το Χ&Τ, το Triton,  θα συγχωνεύσει την Sunweb και την Corendon σε μια κοινή εταιρεία υπό την υποστήριξη του fund, εκμεταλλευόμενο την ενισχυμένη κλίμακα, την οικονομική ισχύ, την κουλτούρα καινοτομίας, μια μεγαλύτερη πελατειακή βάση και τις θέσεις των αεροπορικών εταιρειών.

“Η αλυσίδα  ταξιδιών αλλάζει και η Corendon έχει αποδείξει ότι η θέση και το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι ανθεκτικά και κερδίζουν σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον. Το επιχειρηματικό DNA και η κοινή αποστολή τόσο της Sunweb όσο και της Corendon για την καλύτερη δυνατή εμπειρία των διακοπών για τους πελάτες θα διασφαλίσουν, ότι θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη θέση μας, στην ευρωπαϊκή αγορά ταξιδίων. Ως ιδιοκτήτες προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να διατηρήσουμε τις κουλτούρες, τόσο της Corendon, όσο και της Sunweb, για να προσφέρουμε εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας. Ο συνδυασμός θα παράσχει επίσης μια ισχυρή πλατφόρμα για να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην καινοτομία, τον αειφόρο τουρισμό και την ψηφιοποίηση, προσφέροντας υψηλή εμπειρία στους πελάτες μας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του μελλοντικού ταξιδιώτη “, είχε δηλώσει ο Per Agebäck, Investment Advisory Professional, Sector Leader for Consumer Triton Funds και σύμβουλος του Triton Funds.

Η Triton

Από την ίδρυσή της το 1997, η Triton έχει ιδρύσει  9 επενδυτικά funds, εστιάζοντας στις επιχειρήσεις στους κλάδους της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, των καταναλωτών και της υγείας. Τα funds Triton επενδύουν και στηρίζουν τη θετική εξέλιξη των μεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ευρώπη. Η Triton επιδιώκει να συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερων επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα. Η Triton και τα στελέχη της επιθυμούν να είναι πράκτορες θετικής αλλαγής προς βιώσιμες επιχειρησιακές βελτιώσεις και ανάπτυξη.
Οι 38 εταιρείες που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Triton έχουν πωλήσεις περίπου 14,9 δισ. Ευρώ και περίπου 72,000 εργαζόμενους.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *