Η ενημέρωση του κοινού γενικώς, αλλά πολύ περισσότερο η ενημέρωση εξειδικευμένου κοινού, όπως είναι οι άνθρωποι του Τουρισμού, αποτελεί ένα δύσκολο αντικείμενο, που απαιτεί εξειδίκευση, τριβή, γνώση, αλλά και αγάπη γι αυτό που κάνεις.
Θα μου πείτε, πως μου ήρθε αυτό ξαφνικά και σιγά το νέο.
Πήρα αφορμή από ένα δελτίο Τύπου, που λάβαμε χθες, αλλά και από την σημερινή εκτενή αναπαραγωγή του σήμερα, την οποία ομολογώ ότι δεν περίμενα, αφού περιέχει κορυφαίες ανακρίβειες, τις οποίες ουδείς επεσήμανε.
Βεβαίως για να σπεύσω να προλάβω κάποιους, επικοινώνησα με την εταιρία δημοσίων σχέσεων που το απέστειλε (το έγραψε κιόλας;), μου απάντησαν που βασίζομαι και υποστηρίζω ότι τα στοιχεία που αναφέρουν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, τους έστειλα τα σωστά στοιχεία και περίμενα ότι θα κάνουν ανάκληση ή αποστολή ξανά, με τα σωστά στοιχεία. Δεν το έκαναν, ενώ δεν απάντησαν και σε σημερινό μου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Είδα λοιπόν με έκπληξη σήμερα, την εκτενή αναπαραγωγή του δελτίου Τύπου, με τα λανθασμένα στοιχεία.
Το δελτίο Τύπου λοιπόν αυτό, είναι της εταιρίας Airhelp, που διεκδικεί αποζημιώσεις για λογαριασμό επιβατών, των οποίων οι πτήσεις καθυστέρησαν και αναφέρεται στις προοπτικές του 2019, τις καθυστερήσεις πτήσεων που αναμένονται και περιλαμβάνει και προβλέψεις για την αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα.
Αναφέρει λοιπόν για το 2019 τα εξής: “Οι προβλέψεις του 2019 για την Ελλάδα σε αριθμούς:
- Πάνω από 168.000 πτήσεις
- Πάνω από 27,500,000 επιβάτες
- Σχεδόν 4,500,000 επιβάτες θα επηρεαστούν από τις διαταραχές πτήσεων (πάνω από 15’ καθυστέρησης και ακυρώσεις πτήσεων)
- Πάνω από 37,500 πτήσεις θα επηρεαστούν, πάνω από 100 πτήσεις ανά ημέρα
- Το καλοκαίρι θα είναι η περίοδος με τις περισσότερες πτήσεις”.
Όμως τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΑ, καταγράφουν τα εξής: “Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 έφθασε τους 63.728.596, παρουσιάζοντας αύξηση 10,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, όπου είχαν διακινηθεί 57.864.593 επιβάτες. Συγκεκριμένα, οι διακινούμενοι επιβάτες ήταν το 2018 περισσότεροι κατά 5.864.003, από το 2017, ενώ ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 532.631 (από τις οποίες 207.367 εσωτερικού και 325.264 εξωτερικού) παρουσιάζοντας άνοδο 10%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 484.129 πτήσεις”.
Είναι παραπάνω από προφανές, ότι τα στοιχεία απέχουν … έτη φωτός, μεταξύ τους και ουδείς τα έψαξε, επιλέγοντας την εύκολη λύση: την δημοσίευση και όποιος αναγνώστης επισημάνει το λάθος, εντάξει δεν έγινε και τίποτα…
Βέβαια, η αγάπη σας στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 24 χρόνια και στο money-tourism.gr, τα τελευταία και η εμπιστοσύνη που μας δείχνετε, για την οποία σας ευχαριστούμε, ίσως και να οφείλεται στο ότι εμείς δεν δημοσιεύουμε άκριτα, ότι μας στέλνουν.
Το ψάχνουμε λίγο παραπάνω.
Γιατί αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου.
Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης