ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Τάλεμπ Ριφάι : Θεαματική η πορεία του ελληνικού Tουρισμού…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην επιτυχία της τουριστικής πολιτικής την τελευταία διετία και στις ευοίωνες προοπτικές που δημιουργεί η πολιτική αυτή  για την συνέχιση των υψηλών επιδόσεων στον τουρισμό,  αναφέρθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO  κ. Τάλεμπ Ριφάι και η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της ημερίδας «Ελλάδα προορισμός 365 ημέρες το χρόνο» που διοργάνωσε το Υπουργείο και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Ο Γ.Γ. του UNWTO  εξήρε της προσπάθειες της Ελλάδας τα δύο τελευταία χρόνια που καταφέρε όχι μόνο να διαψεύσει όσους περίμεναν υπό το βάρος των πιέσεων να καταρρεύσει, αλλά έχει ενισχύσει σημαντικά   τη διεθνή της θέση και εικόνα και έχει σημειώσει αξιέπαινη πρόοδο και σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά η επιτυχία στον τουρισμό.

Επισήμανε ότι η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα την διετία 2015-2016  δεν οφείλεται στις τουριστικές απώλειες άλλων προορισμών στην ευρύτερη περιοχή  αλλά σε τρεις κυρίως παράγοντες και συγκεκριμένα:

  • Στην εφαρμοζόμενη εθνική τουριστική πολιτική που όπως τόνισε είναι απόλυτα επιτυχημένη και κινείται στην σωστή κατεύθυνση.
  • Στην επιτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς όπως ανέφερε η Ελλάδα αποτέλεσε παράδειγμα ανθρωπιάς και πολιτισμού, με απόλυτη προτεραιότητα στην διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Έχετε κερδίσει το σεβασμό όλου του κόσμου λόγω της στάσης που τηρήσατε και αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη μεταστροφή στον τρόπο που βλέπει ο κόσμος την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
  • Στην ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για την ανάπτυξη του τουρισμού που αποκόμισε και στο πλαίσιο των συναντήσεων του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.  Προκόπη Παυλόπουλο, και την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξαιρετικές προοπτικές για το 2017, λέγοντας «η φετινή τουριστική περίοδος που θα ζήσετε θα είναι μία από τις καλύτερες ποτέ».

Η Έλενα Κουντουρά

Η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά ευχαρίστησε τον κ. Ριφάι που ανταποκρίθηκε θερμά στην πρόσκληση του Υπουργείου και επισκέφθηκε την Ελλάδα, καθώς και για την στήριξή του στον ελληνικό τουρισμό, έχοντας κατ’ επανάληψη σε δημόσιες τοποθετήσεις του και αναφορές προβάλλει την  Ελλάδα ως εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα προορισμού στη διαχείριση των προκλήσεων και την επίτευξη την εξαιρετικών τουριστικών επιδόσεων.

Η υπουργός επισήμανε ότι μέσα από την υλοποιούμενη τουριστική πολιτική, η Ελλάδα προωθείται και προβάλλεται πλέον διεθνώς ως προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.  Με αφορμή  το έτος 2017 που έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, η υπουργός επισήμανε ότι η τουριστική πολιτική διασφαλίζει τις προϋποθέσεις  για την διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας,  μέσα από την  ήπια τουριστική ανάπτυξη.

«Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική ευημερία», τόνισε η κα Κουντουρά χαρακτηριστικά.

Γιώργος Τσακίρης : Υπερφορολόγηση και “κόκκινα” δάνεια

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης, έθεσε εμφατικά τα θέματα ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων και της αντιστροφής της υπερφορολόγησης, που πλήτει τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ είπε: “Η χώρα μας , τα τελευταία 4-5 χρόνια βιώνει μια τουριστική  άνοιξη,όσον αφορά στα δημοσιονομικά οφέλη της  από την δραστηριότητα του τουρισμού.

Οι προβλέψεις  για το 2017, με βάση τις πρoκρατήσεις των ξενοδοχείων, δημιουργούν προσδοκίες για μια ακόμη καλή χρονιά , με το ελληνικό ξενοδοχείο να παραμένει ο  βασικός πυλώνας του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ  το ποσοστό των αφικνούμενων τουριστών , που διαμένει στα ελληνικά ξενοδοχεία ξεπερνάει το 55%, ενώ ποσοστό πάνω από 60% των τουριστικών εσόδωνπαράγεται» από πελάτες των ελληνικών ξενοδοχείων. Βέβαια to 2013, το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 70%  και η υστέρηση αυτή εξηγεί, εν μέρει  κατά την γνώμη μας, και την  μείωση του τουριστικού συναλλάγματος την προηγούμενη χρονιά.  Και είναι φυσικό, με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό εσόδων που εκφεύγει της καταγραφής, μέσω της ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων.

Συγχρόνως οι Έλληνες ξενοδόχοι παρά την κρίση, την  έλλειψη ρευστότητας , την υπερφορολόγηση, την γραφειοκρατία, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προβλήματα  που βιώνουν  στην καθημερινότητα τους,  εξακολουθούν να επενδύουν, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας  τις ξενοδοχειακές υποδομές.

Στο τέλος του 2016  καταγράφονται  79 νέα ξενοδοχεία με 2850 δωμάτια, ενώ  από τα  συνολικά 407 χιλιάδες δωμάτια που λειτουργούσαν, τα 175 χιλιάδες , δηλαδή το 43% ανήκει στην κατηγορία των 4* και 5*. Το 2005 και το 2010 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 33 % και 39%, γεγονός που αποδεικνύει μια σημαντική και διαχρονική τάση αναβάθμισης του ξενοδοχειακού προϊόντος”

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε: “Την ίδια στιγμή, που εμείς οι Έλληνες ξενοδόχοι καλούμαστε να διαχειριστούμε τα εγχώρια  συστημικά προβλήματα,   ο παγκόσμιος  τουρισμός και οι τάσεις του μεταβάλλονται,  ενώ το μοντέλο λειτουργίας και διάθεσης του  τουριστικού  προϊόντος, αλλάζει ραγδαία. Για να αντιμετωπίσουμε πλέον τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό  είμαστε υποχρεωμένοι να στοχεύσουμε στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος με έμφαση στην ποιότητα. Υιοθετήσαμε ένα νέο σύστημα κατάταξης, του οποίου το 100% των διαδικασιών  και το  85% των κριτηρίων  του, προσομοιάζουν στο hotel stars union , το διεθνές σύστημα πιστοποίησης και κατάταξης των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων που εφαρμόζεται από 14 χώρες. 

Προωθούμε και ενθαρρύνουμε  ποιοτικά πρότυπα πιστοποίησης . Χαρακτηριστικά αναφέρω το νέο πρότυπο  που δημιούργησε το ΞΕΕ, με βάση την διεθνή πρακτικήγια την πιστοποίηση ξενοδοχείων ως  boutiquehotels.  

Δημιουργούμε  νέα καινοτόμα προϊόντα , όπως το Ελληνικό πρωινό, την μοναδική βιώσιμη  πρωτοβουλία στον τομέα της γαστρονομίας ,για την διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, έχοντας δημιουργήσει  35 τοπικά πρότυπα Ελληνικού Πρωινού και έχοντας ήδη εντάξει στο πρόγραμμα 850 ξενοδοχεία.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την μελέτη και θεσμοθέτηση  νέων μορφών τουρισμού , που μπορούν να  αποτελέσουν το αντίδοτο στηνυψηλή εποχικότητα της ζήτησης που διαχρονικά καταγράφεται, για το τουριστικό προϊόν μας. 

Οι μελέτες μας για τον ιατρικό τουρισμό και την προσβασιμότητα ,  αποτέλεσαν το έναυσμα και την βάση για την μετέπειτα νομοθετική θεσμοθέτηση. Είναι όμως παράλληλα απαραίτητο, η Ευρωπαϊκή επιτροπή να υιοθετήσει και να αναπτύξει την απαραίτητη πολιτική και τα κίνητρα για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση των παραπάνω μορφών τουρισμού, εντός της επικράτειάς της (π.χ. συνταξιούχοι κλπ) “.

Αναφερόμενος στην εποχικότητα και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ξενοδοχείων, ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε: “Αποτελεί σημαντική διαπίστωση πλέον όλων μας, τόσο των φορέων όσο και της πολιτείας , ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού προϋποθέτει την αντιμετώπιση της εποχικότητας.

Πρέπει όλοι να κινηθούμε στρατηγικά με στόχο τον τουρισμό 365.  Ποια είναι όμως τα ζητούμενα για το μέλλον;
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις 
για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να επιτελέσουν το ρόλο που τους αναλογεί για τουρισμό 365 ημερών? 

Πρώτη προϋπόθεση είναι η  ενσωμάτωση από τους ξενοδόχους των τεχνολογιών αιχμής , οι οποίες θα τους βοηθήσουν να είναι ψηφιακά ανταγωνιστικοί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η  βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των εργαζομένων στον ελληνικό τουρισμό και ιδιαίτερα, η δημιουργία μιας νέας γενιάς στελεχών , που θα μπορούν, με γνωστικήεπάρκεια, να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του διαδικτυακού επιχειρείν. 

Τρίτη προϋπόθεση είναι εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και camping με την αντιστροφή της τάσης υπερφορολόγησης που πλήττει ανταγωνιστικότητα του προϊόντος  όπως πχ τέλος διανυκτέρευσης, ΦΠΑ, κ.λπ..

Τέταρτη προϋπόθεση είναι η δρομολόγηση μιας βιώσιμης και ρεαλιστικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια με την παράλληλη αποκατάσταση της ρευστότητας και την δημιουργία  νέων  χρηματοδοτικών  εργαλείων για τις επιχειρήσεις.

Πέμπτη προϋπόθεση είναι η δημιουργία από την πλευρά της πολιτείας των απαραίτητων δημόσιων υποδομών, η υιοθέτηση μιας πολιτικής μεταφορών που θα στοχεύει στην προσέλκυση νέων δρομολογίων”.

Και κατέληξε: “To Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος είχε υλοποιήσει, το 2013 μέσω του ΙΤΕΠμια μελέτη για την άμβλυνση της τουριστικής εποχικότητας στην χώρα μας. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της μελέτης τότε προέκρινανως μοναδική αναπτυξιακή στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού 365, τη  δημιουργία με πρωτοβουλία και εποπτεία του υπουργείου τουρισμού αφενός, ενός νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου ανά τομέα και υπουργείο που θα ενθαρρύνει  την τουριστική δραστηριότητα,εκτός της καθιερωμένης τουριστικής περιόδου και αφετέρου, την προώθηση τοπικών συμπράξεων  και συμμαχιών με την συμμετοχή όλων των επαγγελματικών ομάδων κάθε περιοχήςΠρος αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε ότι πρέπει να κινηθούμε. Ο ελληνικός τουρισμός έχει πρωταγωνιστές. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες τωνελληνικών ξενοδοχείων. Ο τουρισμός όμως αφορά όλους. Είναι υπόθεση όλων μας και μόνο όταν αυτό εμπεδωθεί στην πράξη μπορούμε να πλησιάσουμε το στόχο της άμβλυνσης της εποχικότητας. Κυρίες και κύριοι, 

Ας ενώσουμε λοιπόν όλοι τις δυνάμεις μας , πολιτεία, φορείς και βιομηχανία, σε αυτή την κομβική στιγμή στηρίζοντας  την υγιή επιχειρηματικότητα, τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον τουρισμό μας. Πιστεύω ακράδαντα με ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε και να δώσουμε στην χώρα μια σημαντική αναπτυξιακή διέξοδο”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *