Τι ζητούν οι καμαριέρες από τα ξενοδοχεία | Μείωση του φόρτου εργασίας με ρομπότ | Νέες απαιτήσεις και προκλήσεις στην καθαριότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η καθαριότητα στα ξενοδοχεία σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα αποτελούν τη νέα πρόκληση για τον τομέα του επαγγελματικού καθαρισμού. Για να επιτευχθεί αυτό, ο κλάδος της καθαριότητας, τα ξενοδοχεία και οι πάροχοι υπηρεσιών τους πρέπει να αναπτύξουν νέες, καινοτόμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για το μέλλον του κλάδου; Τις απαντήσεις επιχείρησε να δώσει ένα πάνελ εμπειρογνωμόνων στην CMS Berlin 2023, την κορυφαία εμπορική έκθεση για τον καθαρισμό και την υγιεινή, το οποίο “σκιαγράφησε” και τις νέες απαιτήσεις στον καθαρισμό ξενοδοχείων.

“Κάθε μέρα είναι γεμάτη εκπλήξεις”, δήλωσε η Ragna Werler, εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος της Fliegel GmbH und Co. KG Textilservice, μιλώντας σε μια συζήτηση με τίτλο “Νέες απαιτήσεις στην καθαριότητα – τάσεις και πιθανές προσεγγίσεις”.

Από το 1992 η εταιρία Fliegel, με έδρα το Βερολίνο, λειτουργεί υπηρεσία πλυντηρίου για ξενοδοχεία με 24ωρη εξυπηρέτηση, που περιλαμβάνει παραλαβή, επιστροφή και σύστημα ενοικίασης πλυντηρίων. Καθημερινά περίπου 900 εργαζόμενοι επεξεργάζονται περίπου 120 τόνους ρούχων για τα ξενοδοχεία.

“Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν ένα τρενάκι του λούνα παρκ”, δήλωσε η κα. Werler. “Μετά το 2019, μια χρονιά άνθησης, οι επιχειρήσεις καθηλώθηκαν λόγω της πανδημίας. Το 2021 πήγε από το μηδέν στο 150, και από το 2023 παρατηρούμε ότι πολλοί έχουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση του κόστους, αλλά όλο και περισσότερο μια εστίαση στη βιωσιμότητα και πάλι”, πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι επιθυμούν εμπιστοσύνη και καλές συνθήκες εργασίας

Οι άλλοι δύο συμμετέχοντες στο πάνελ -ο Carsten Rudolph, διευθυντής του ξενοδοχείου Park Plaza, και ο Marius Gross, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου παρόχων υπηρεσιών Lieblang, ο οποίος περιλαμβάνει ξενοδοχειακές υπηρεσίες- συμφώνησαν με την άποψη αυτή.

Η περίοδος της παραμονής ενός επισκέπτη, κατά την οποία αποφασίζει αν θέλει υπηρεσία δωματίου ή αλλαγή πετσετών, δυσκολεύει πάνω απ’ όλα την οργάνωση της καθαριότητας. Σε αυτό προστίθενται η τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού, το γλωσσικό εμπόδιο στην περίπτωση των αλλοδαπών εργαζομένων, η έλλειψη διαθέσιμων υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές και οι διαρθρωτικοί περιορισμοί πολλών υφιστάμενων ξενοδοχείων. “Στην περίπτωση των μικρότερων ξενώνων σε αγροτικές περιοχές, πολλοί από αυτούς δίνουν σήμερα μάχη για την επιβίωση”, προειδοποίησε ο κ. Rudolph, τονίζοντας ότι “αυτά τα μικρά ξενοδοχεία είναι απαραίτητα, όπως και αυτή η ποικιλομορφία στον ξενοδοχειακό κλάδο”.

“Για να επιβιώσει ο κλάδος χρειαζόταν μεγάλη ευελιξία, αυτοματοποιημένα συστήματα, βούληση για συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών εταίρων και ιδίως με τους εργαζόμενους”, τόνισε ο κ. Gross. “Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που θα τους χρειαζόμαστε στο μέλλον περισσότερο από ποτέ”, είπε. Γι’ αυτό οι επιχειρήσεις έπρεπε να δείχνουν “εμπιστοσύνη και σιγουριά” στους εργαζόμενους, να επενδύουν σε αυτούς, να τους εκπαιδεύουν και να τους παρέχουν έναν εργονομικά αποδεκτό χώρο εργασίας.

Μείωση του φόρτου εργασίας με ρομπότ

Ένας από τους κύριους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι τα ρομπότ, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τον καθαρισμό και τις υπηρεσίες, απαλλάσσοντας έτσι το προσωπικό καθαρισμού από την επίπονη εργασία του καθαρισμού με ηλεκτρική σκούπα για παράδειγμα. “Αν σκεφτώ μόνο πόσο συχνά οι εργαζόμενοι πρέπει να αποσυνδέουν τις συσκευές από την πρίζα, εκεί είναι που μπορούμε να διευκολύνουμε τα πράγματα”, δήλωσε ο κ. Gross. Αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο η εγκατάσταση αισθητήρων αποτελεί πλέον μέρος του σχεδιασμού ενός ξενοδοχείου, είπε από την πλευρά του ο κ. Rudolph.

Η υπηρεσία υφασμάτων της Fliegel τοποθετεί επίσης ετικέτες RFID στα νέα είδη πλυντηρίου, επειδή αργά ή γρήγορα τα ρομπότ θα αναλάβουν το έργο της διαλογής. Σύμφωνα με τον κ. Rudolph, drones θα μπορούσαν να παραλαμβάνουν και να επιστρέφουν τα ρούχα από τα μεμονωμένα δωμάτια, κάτι που ο Marius Gross διαπίστωσε ότι δεν ήταν τόσο εξωπραγματικό.

Πολύ συχνά, η οργάνωση και ο σχεδιασμός θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα πράγματα σημαντικά, είπαν οι τρεις εμπειρογνώμονες. Οι αλληλεπικαλυπτόμενες βάρδιες, η έγκαιρη διαπίστωση των αναγκών των πελατών και η έγκαιρη ψηφιακή κοινοποίηση πληροφοριών για τον φόρτο εργασίας στους παρόχους υπηρεσιών ήταν μερικά μόνο σημεία σε αυτό το πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο, η βιωσιμότητα και η οικονομική αποδοτικότητα θα μπορούσαν εύκολα να συνδυαστούν.

“Μετά την κρίση βρισκόμαστε όλοι σε μια διαδικασία αναπροσανατολισμού”, δήλωσε η κα. Werler και ο Rudolph πρόσθεσε: “Η βιωσιμότητα είναι απαραίτητη για την επίτευξη προόδου. Πρέπει να έχουμε αυτό το όραμα – ε καλύτερη τεχνολογία και συνεργασία, μόνο τότε μπορούμε να βελτιώσουμε την εμπειρία για τους επισκέπτες μας”.

Βιώσιμες λύσεις καθαρισμού για την ξενοδοχειακή βιομηχανία στην CMS Berlin 2023

Στην CMS Berlin 2023 οι εκθέτες παρουσίασαν ένα ευρύ φάσμα βιώσιμων προϊόντων καθαρισμού για την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Καθαριστικά μέσα: Η Tana-Chemie παρουσίασε το SANET extreme, το οποίο βασίζεται σε μια νέα φόρμουλα που περιέχει σουλφονικό μεθάνιο και γαλακτικό οξύ. Αυτός ο καθαριστικός παράγοντας υγιεινής είναι κατάλληλος για εξαρτήματα χρωμίου, κεραμικά πλακίδια και αντικείμενα από πορσελάνη, μεταξύ άλλων.

Η Dr. Schnell παρουσίασε τα Ecolution Floor PODs, τα οποία συσκευάζονται σε μια τσάντα εξοικονόμησης χώρου. Το εξαιρετικά συμπυκνωμένο περιεχόμενο της κάψουλας, η οποία διαλύεται στο νερό, επαρκεί για οκτώ έως δέκα λίτρα νερού. Η κάψουλα διαλύεται μέσα σε 45 δευτερόλεπτα, παράγοντας ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό διάλυμα καθαρισμού. Το νέο προϊόν αποτρέπει την υπερδοσολογία και σε σύγκριση με τα μπουκάλια χρησιμοποιεί 90 τοις εκατό λιγότερη συσκευασία.

Εργονομικά μηχανήματα: τα ελαφριά, ευέλικτα μηχανήματα διευκολύνουν τον καθαρισμό στενών χώρων σε δωμάτια ξενοδοχείων. Οι ηλεκτρικές σκούπες πλάτης της Kärcher και της Makita είναι παραδείγματα ασύρματων συσκευών καθαρισμού, που ζυγίζουν 3,5 κιλά μόνες τους και 4,5 με μπαταρία. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση νέου ελαφρού και ανθεκτικού αφρώδους πλαστικού.

Άλλες πρακτικές συσκευές είναι οι σφουγγαρίστρες που λειτουργούν με μπαταρία και οι οποίες, χρησιμοποιώντας δύο κυλίνδρους μικροϊνών, απαιτούν μόνο μικρές ποσότητες νερού για να υγρανθεί μόλις και μετά βίας το δάπεδο. Αυτό τις καθιστά επίσης ιδανικές για ευαίσθητες επιφάνειες. Μεταξύ των αγαπημένων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι οι ηλεκτρικές σκούπες που λειτουργούν με μπαταρία και διαθέτουν βούρτσα για την εύκολη απομάκρυνση των κηλίδων βρωμιάς.

Υλικά: Η Vileda παρουσίασε το ολοκαίνουργιο βιοδιασπώμενο ξεσκονόπανο από μπαμπού που δεν απαιτεί νερό ή χημικά για τον καθαρισμό. Η διαδικασία κατασκευής είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς το μπαμπού είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, δεν απαιτεί τεχνητή άρδευση και απορροφά μεγάλες ποσότητες CO2. Πολλές σφουγγαρίστρες είναι πλέον 100% ανακυκλώσιμες και σε μεγάλο βαθμό κατασκευάζονται επίσης από ανακυκλωμένα υλικά.

Ως η κορυφαία εμπορική έκθεση για τον καθαρισμό και την υγιεινή, η CMS Berlin στην 11η έκδοση της, εφέτος, καταλαμβάνοντας μια έκταση άνω των 31.000 τετραγωνικών μέτρων, περισσότεροι από 420 εκθέτες από 25 χώρες παρείχαν μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των προϊόντων και των υπηρεσιών από κάθε κλάδο της βιομηχανίας επαγγελματικού καθαρισμού.

Η επόμενη CMS Berlin θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2025.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *