Photo by Josh Appel on Unsplash

Το αυξανόμενο κόστος απειλεί τα περιθώρια κέρδους των τουριστικών παρόχων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η “εκτίναξη” της τιμής των καυσίμων και άλλα αυξανόμενα κόστη κινδυνεύουν να εξανεμίσουν τα περιθώρια κέρδους των πακέτων διακοπών στο Ην. Βασίλειο, που είχαν τιμολογηθεί πριν από την κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος τώρα προβλέπεται να φθάσει το 9% φέτος.

Ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής ένωσης τουρισμού ETOA, δήλωσε σχετικά: “Οι άνθρωποι πρέπει να παραδώσουν προϊόντα που συχνά πωλούνται το 2020, βασιζόμενοι σε συμβάσεις που γράφτηκαν το 2019. Πρέπει να λειτουργήσουν με βάση τις τιμές του 2019, αλλά υπάρχει μια πολύ διαφορετική βάση κόστους και προσφοράς το 2022”.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για “ένα ιστορικό σοκ στα πραγματικά εισοδήματα και τις δαπάνες”.

Ο πρόεδρος της Sunvil Holidays, Νόελ Ιωσηφίδης, σημείωσε την αύξηση του κόστους, αν και δήλωσε ότι ο πάροχος είναι προς το παρόν σε θέση να την αντιμετωπίσει με υψηλότερες τιμές. “Ο κόσμος πληρώνει τα πάντα [για διακοπές] αυτή τη στιγμή”, δήλωσε. Για να προσθέσει: “Διατηρούμε ένα περιθώριο κέρδους για την ευρωπαϊκή μας επιχείρηση, το οποίο σε αυτό το στάδιο είναι απίστευτο. Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία απροθυμία για κρατήσεις. Κανονικά οι κρατήσεις θα έπρεπε να έχουν μειωθεί μέχρι τώρα, αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει καμία μείωση.

“Λαμβάνουμε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων κατά παραγγελία. Τα ξενοδοχεία λένε “ξεχάστε τα καθαρά συμβόλαια” και οι τιμές σίγουρα ανεβαίνουν, αλλά δεν συναντάμε καμία αντίσταση [στην αύξηση των τιμών]”.

Ο Ιωσηφίδης επέμεινε: “Δεν υπάρχει νευρικότητα σχετικά με το κόστος ζωής στην αγορά μας. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο επίναυλος καυσίμων στις ναυλώσεις, ο οποίος για την Ελλάδα είναι 12,50 λίρες ανά άτομο”.

Ωστόσο, είπε πως θα περίμενε ο αντίκτυπος στην αγορά να είναι σημαντικός.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται επίσης να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη ζήτηση μέχρι σήμερα. Μια πηγή του κλάδου σημείωσε ότι “ακόμη και η αμερικανική αγορά [για την Ευρώπη] αντέχει”, αλλά δήλωσε: “Το πρόβλημα είναι ότι οι κρατήσεις πραγματοποιήθηκαν όλες για συμβόλαια του 2019 σε τιμές του 2020”.

Ο Jenkins συμφώνησε: “Υπήρξε πολύ μικρός αντίκτυπος στη δυτική Ευρώπη και η βορειοαμερικανική ζήτηση [για την Ευρώπη] είναι εύρωστη, περίπου στο 60% των επιπέδων του 2019, αν και υπάρχει προφανής ανησυχία για τη μετάβαση στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία”.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ασία είναι μια νεκρή ζώνη, καθώς η Κίνα και η Ιαπωνία δεν επιτρέπουν τα ταξίδια, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Ρωσία προσθέτει δύο με τρεις ώρες επιπλέον στις πτήσεις και οι αεροπορικές εταιρίες επιβάλουν προσαυξήσεις καυσίμων”.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Το αυξανόμενο κόστος απειλεί τα περιθώρια κέρδους των τουριστικών παρόχων

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *