©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα παραμένει κορυφαία επιλογή των Βρετανών | Αυξημένες οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σημαντική ανάκαμψη σημειώνουν οι κρατήσεις πτήσεων για εξερχόμενα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, με την Τουρκία και την Ελλάδα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Σε αντίθεση, όμως, με τον εξερχόμενο ο εισερχόμενος τουρισμός στο Ην. Βασίλειο εξακολουθεί να πραγματοποιεί “χαμηλές πτήσεις”.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και  Τουρισμού (WTTC) αποκάλυψαν την τεράστια διαφορά μεταξύ των μελλοντικών κρατήσεων πτήσεων για εξερχόμενα και εισερχόμενα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συσσωρευμένη επιθυμία για ταξίδια φαίνεται στα δεδομένα των μελλοντικών κρατήσεων πτήσεων για τους παραθεριστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι σπεύδουν να κάνουν κρατήσεις σε αγαπημένους, οικογενειακούς προορισμούς, όπως η Τουρκία (αύξηση 53%) και η Ελλάδα (αύξηση 51%) κατά την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής, σε σύγκριση με τα στοιχεία πριν από την πανδημία.

Από την άλλη, οι εισερχόμενες κρατήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να είναι 45% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Η Ισπανία, ένας από καιρό αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός και ο πιο δημοφιλής προορισμός συνολικά για τους Βρετανούς ταξιδιώτες που αναζητούν τον ήλιο, έχει επίσης καλές επιδόσεις και βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα προτού την εμφάνιση του κορωνοϊού (αύξηση 1%).

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μετά από δύο χρόνια αναγκαστικού χωρισμού, οι βρετανικές οικογένειες επιτέλους μπορούν να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους σε προορισμούς όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Πακιστάν, με τις κρατήσεις πτήσεων να αυξάνονται κατά 36%, 28% και 26%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Οι κρατήσεις κατά την ίδια περίοδο για τις ΗΠΑ, οι οποίες το 2019 ήταν ο πέμπτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν με αεροπλάνο, παραμένουν κατά 10% χαμηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Η τεράστια ανισορροπία μεταξύ εξερχόμενων και εισερχόμενων, διεθνών, αεροπορικών κρατήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τον υπό ανάκαμψη τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού και την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς η πανδημία υποχωρεί και τα διεθνή ταξίδια επιστρέφουν, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους παραθεριστές να αξιοποιούν στο έπακρο τη νέα τους ελευθερία να ταξιδεύουν με ασφάλεια. Αλλά δεν είναι καλό σημάδι για την βρετανική λίρα, αν δεν μπορούμε να πείσουμε τους διεθνείς ταξιδιώτες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοιχτό για τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες. Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει κρίσιμο μερίδιο αγοράς από άλλους προορισμούς”.

Όσον αφορά τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο η Σουηδία σημείωσε άνοδο, έναντι των  προ-πανδημικών επιπέδων (αύξηση 15%), ενώ άλλες βασικές αγορές προέλευσης δεν έχουν ανακάμψει, γεγονός που δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ενθαρρύνει τους διεθνείς ταξιδιώτες να επιστρέψουν στις ακτές του.

Ενώ η έκθεση οικονομικών εισαγωγών του WTTC για το 2021 δείχνει ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη αγορά προέλευσης για τους εισερχόμενους, διεθνείς ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι κρατήσεις πτήσεων φέτος εξακολουθούν να είναι σχεδόν κατά ένα τέταρτο (24%) χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019.

Άλλες βασικές αγορές προέλευσης για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία, παρουσιάζουν επίσης χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά τα εισερχόμενα ταξίδια, μειωμένες κατά 19%, 37% και 38% αντίστοιχα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *