Tüv Austria Hellas: Παράταση κατάταξης κύριων καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων & αποτίμηση της μέχρι τώρα εφαρμογής

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

της Νόνικας Μπάκα (*)
Έπειτα από 9 χρόνια εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την κατάταξη ξενοδοχειακών μονάδων σε κατηγορίες αστέρων και ύστερα από πολλές παρατάσεις, μία στις τρείς ξενοδοχειακές μονάδες έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάταξης.

Για την διεύρυνση της εφαρμογής του, η προθεσμία κατάταξης των υφιστάμενων Ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστέρων παρατείνεται για μια ακόμα φορά μέχρι 31/10/2024 (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5061/30.10.2023 – ΦΕΚ 179/2023) με τις εξής διαφοροποιήσεις:

  • Για αυτά που θα καταταχθούν έως τις 31.10.2024 η διάρκεια του Πιστοποιητικού Κατάταξης θα είναι τρία (3) έτη, ενώ για αυτά που το Πιστοποιητικό Κατάταξης είχε εκδοθεί μέχρι 31/12/2020 η διάρκεια ισχύος ήταν πέντε (5) έτη
  • Στα καταλύματα που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, παρατείνεται η ισχύς τους ως εξής:

– Για αυτά που έχουν καταταγεί έως 31/12/2020: τέσσερα (4) έτη

– Για αυτά που έχουν καταταγεί από 1/1/2021 έως 31/12/2023: τρία (3) έτη

Με βάση αυτό, για όσα ξενοδοχειακά καταλύματα ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως το Δεκέμβριο του 2023, η διάρκεια του Πιστοποιητικού τους θα παραταθεί για τρία χρόνια.

Αποτίμηση της έως τώρα εφαρμογής – Στόχος η προστιθέμενη αξία

Με βάση τα δεδομένα, μέσω αυτοψιών στο πλαίσιο της αξιολόγησης για την κατάταξη καταλυμάτων από την  TÜV AUSTRIA HELLAS, αυτοαξιολογήσεων, συμπερασμάτων και μελετών από συλλογικές δομές και όργανα του χώρου, διαπιστώνεται ότι μόλις οι μισές υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, τεχνικές και λειτουργικές, ή/και τα βαθμολογούμενα κριτήρια για την παραμονή τους στην κατηγορία τους, χωρίς βελτιωτικές ή διορθωτικές ενέργειες. Οι περισσότερες ελλείψεις και αδυναμίες διαπιστώθηκαν στις παροχές και τον εξοπλισμό εντός των δωματίων και των διαμερισμάτων, καθώς και σε θέματα που αφορούν στις υπάρχουσες επιφάνειες και δομές.

Η μέχρι σήμερα σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων συνεισέφερε έμπρακτα στην αναβάθμιση, ανάπτυξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας, βελτιώνοντας και αναδεικνύοντας υπηρεσίες και παροχές.

Η ισχύουσα διαδικασία κατάταξης κύριων τουριστικών καταλυμάτων αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την επιβεβαίωση και επιβράβευση της ποιότητας των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας και για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό τους, καθώς λειτουργεί και ως εργαλείο βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών τους.

Παράλληλα μέσα από μια τέτοια διαδικασία τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα γίνονται ανταγωνιστικά, συγκριτικά με καταλύματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήδη εφαρμόζουν ανάλογες διαδικασίες. Μέσα από τα κριτήρια και τους ελέγχους, δίνεται και η δυνατότητα στους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, να οργανώσουν καλύτερα το δικό τους «προϊόν», να το ανανεώσουν και να το εκσυγχρονίσουν, γεγονός που ωφελεί τους ίδιους, την οικονομία και τη θέση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στον παγκόσμιο χάρτη.

Σήμερα, η κουλτούρα των επιχειρήσεων αλλά και των τουριστών έχει αλλάξει. Η πιστοποίηση δεν λειτουργεί πλέον διεκπεραιωτικά αλλά ως μοχλός επιχειρηματικής ανάπτυξης, ως απόδειξη της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Για την TÜV AUSTRIA Hellas η διαδικασία της κατάταξης καταλυμάτων δεν αποτελεί μια ακόμα εργασία, αλλά μία ευκαιρία για έμπρακτη και διαρκή υποστήριξη στις επιχειρήσεις του τουρισμού, με γνώμονα και στόχο την ανάδειξη του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Τα τουριστικά καταλύματα μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάταξης μέσα στο 2024, με συντονισμένες κινήσεις και πάντα σε συνεργασία με έναν αξιόπιστο και έμπειρο συνεργάτη. Η TÜV AUSTRIA Hellas,  διαθέτοντας μία μεγάλη ομάδα εκπαιδευμένων και αναγνωρισμένων επιθεωρητών σε όλη τη χώρα, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και στις πιο απαιτητικές περιπτώσεις, ώστε να ολοκληρώσουν τα τουριστικά καταλύματα τις νομοθετικές τους υποχρεώσεις από έναν διεθνώς αναγνωρίσιμο Οργανισμό Πιστοποίησης.

Η ΤÜV AUSTRIA Hellas

Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού

Δημιουργικότητα, ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας, κορυφαίες υπηρεσίες και αξιοπιστία. Η TÜV AUSTRIA Hellas, ξεχωρίζει καθώς μετρά περισσότερες από 3.000 συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού και αναδεικνύεται ο ιδανικός συνεργάτης, με στόχο την ανάπτυξη και προβολή του κλάδου του τουρισμού στη χώρα μας και παγκοσμίως.

Μέσα από την ολιστική κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων τουριστικής δραστηριότητας, με την παροχή υπηρεσιών Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, η TÜV AUSTRIA Hellas δεν προσφέρει απλώς πιστοποιήσεις, αλλά και κίνητρα για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων.

Με στόχο τη κάλυψη κάθε ανάγκης

Η TÜV AUSTRIA Hellas διαθέτει καινοτόμες υπηρεσίες που καλύπτουν κάθε πιθανή ανάγκη, όπως το Ιδιωτικό Σχήμα Pet Stay, για την φιλοξενία «γονέων» και των κατοικίδιων τους χωρίς διατάραξη των υπολοίπων επισκεπτών, το Ιδιωτικό Σχήμα No Food Waste, για την μείωση της σπατάλης τροφίμων, αλλά και Σχήματα που σχετίζονται με τις αρχές Βιωσιμότητας, όπως το Zero Waste to Landfill και το Zero Carbon Organization.

Ταυτόχρονα η TÜV AUSTRIA Hellas πρωτοπορεί και υποστηρίζει τις Επιχειρήσεις με το πιο σύγχρονο και εύχρηστο εργαλείο, τη LiCi (Πλατφόρμα Ειδικού Σκοπού Επίγνωσης του Νομοκανονιστικού Περιβάλλοντος). Μέσω της LiCi προσφέρεται άμεση και έγκαιρη Ενημέρωση και εν γένει Υποστήριξη σχετικά με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για κάθε επιχείρηση.

Βρισκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις του τουρισμού, υποστηρίζοντας τις δυνατότητές τους και προωθώντας τη Βιωσιμότητα σε κάθε βήμα!

(*) H κα. Νόνικα Μπάκα είναι Head of Legal Compliance Services Division και Head of Tourism Inspection & Certification Department.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *