Photo Adrian Agawin on Pexels

UNWTO: Οι προορισμοί που είναι ανοιχτοί παγκοσμίως | Κλειστό το 70% σε Ασία-Ειρηνικό, μόλις το 13% στην Ευρώπη | Εμβόλια και ψηφιακές λύσεις για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η παγκόσμια διάθεση εμβολίων και η αυξημένη υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για ασφαλή ταξίδια, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της διεθνούς κινητικότητας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 70% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι εντελώς κλειστό, σε σύγκριση με μόλις 13% στην Ευρώπη.

Με βάση τα δεδομένα της νεότερης έκδοσης της Έκθεσης για τους Ταξιδιωτικούς Περιορισμούς, της εξειδικευμένης υπηρεσίας για τον τουρισμό των Ηνωμένων Εθνών, από την 1η Ιουνίου, το 29% όλων των προορισμών παγκοσμίως έχουν τα σύνορά τους κλειστά για τον διεθνή τουρισμό. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς έχουν κλείσει εντελώς για τους τουρίστες, από τον Μάιο του 2020 ή και περισσότερο, με την πλειονότητα αυτών να ανήκουν στα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη της Ασίας και του Ειρηνικού (Small Island Developing States – SIDS). Συγκριτικά, μόνο τρεις προορισμοί (Αλβανία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία) είναι εντελώς ανοιχτοί στους τουρίστες, χωρίς περιορισμούς.

wtoΈνας στους τρεις (34%) όλων των προορισμών είναι μερικώς κλειστοί και το 36% ζητά αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 κατά την άφιξη των ταξιδιωτών, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με την υποχρέωση καραντίνας. Ειδικότερα, 4 προορισμοί είχαν κλείσει τα σύνορά τους για τουλάχιστον 57 εβδομάδες (16% όλων των προορισμών παγκοσμίως και 54% των προορισμών με πλήρες κλείσιμο συνόρων), ενώ 73 προορισμοί έχουν τα σύνορα μερικώς κλειστά.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

Από τους προορισμούς που πρέπει κατά την άφιξη οι επισκέπτες να επιδείξουν αρνητικό τεστ COVID-19 και να επιβληθούν σε υποχρεωτική καραντίνα:
Οι 78 προορισμοί (36% όλων των προορισμών παγκοσμίως) ζητούν την παρουσίαση αρνητικών τεστ PCR ή αντιγόνων κατά την άφιξη. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις αυτό συνδυάζεται με καραντίνα.
Από αυτούς τους 78 προορισμούς, 28 είναι SIDS, κυρίως από την Αμερική (52% όλων των SIDS παγκοσμίως).

Από τους προορισμούς που έχουν προχωρήσει σε άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών:

3 προορισμοί (1%) έχουν άρει όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Κλειστή η Ασία-Ειρηνικός

Παραμένουν περιφερειακές διαφορές όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Το 70% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι εντελώς κλειστό, σε σύγκριση με μόλις 13% στην Ευρώπη, καθώς και 20% στην Αμερική, 19% στην Αφρική και 31% στη Μέση Ανατολή.

wto Από περιφερειακή άποψη, οι 63 προορισμοί που εφαρμόζουν το πλήρες κλείσιμο των συνόρων είναι:
– 32 προορισμοί στην Ασία και τον Ειρηνικό (70% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό).
– 10 προορισμοί στην Αφρική (19% όλων των προορισμών στην Αφρική).
– 10 προορισμοί στην Αμερική (20% όλων των προορισμών στην Αμερική).
– 7 προορισμοί στην Ευρώπη (13% όλων των προορισμών στην Ευρώπη).
– 4 προορισμοί στη Μέση Ανατολή (31% όλων των προορισμών στη Μέση Ανατολή).

Μεταξύ των 34 προορισμών που έχουν εφαρμόσει πλήρες κλείσιμο συνόρων για τουλάχιστον 57 εβδομάδες, 14 είναι SIDS (26% όλων των SIDS παγκοσμίως), 9 αφορούν σε Λιγότερο Αναπτυγμένες χώρες (LDCs) (19% όλων των LDCs παγκοσμίως) και 3 Χερσαίες Αναπτυσσόμενες Χώρες (LLDCs) (9% όλων των LDCs παγκοσμίως).

Αυτοί οι 34 προορισμοί βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές:
– 20 προορισμοί στην Ασία και τον Ειρηνικό (43% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό).
– 6 προορισμοί στην Αμερική (12% όλων των προορισμών στην Αμερική).
– 5 προορισμοί στην Αφρική (9% όλων των προορισμών στην Αφρική).
– 2 προορισμοί στην Ευρώπη (4% όλων των προορισμών στην Ευρώπη).
– 1 προορισμός στη Μέση Ανατολή.

wtoΜεταξύ των 73 προορισμών που έχουν κλείσει εν μέρει τα σύνορά τους είναι:
– 32 προορισμοί στην Ευρώπη (59% όλων των προορισμών στην Ευρώπη).
– 20 προορισμοί στην Αφρική (38% όλων των προορισμών στην Αφρική).
– 10 προορισμοί στην Ασία και τον Ειρηνικό (22% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό).
– 5 προορισμοί στην Αμερική (10% όλων των προορισμών στην Αμερική).
– 6 προορισμοί στη Μέση Ανατολή (46% όλων των προορισμών στη Μέση Ανατολή).

Μεταξύ των 78 προορισμών στους οποίους ισχύει το αρνητικό τεστ COVID-19 ή/και καραντίνα για τουριστικούς σκοπούς, είναι:
– 34 προορισμοί στην Αμερική (66% όλων των προορισμών στην Αμερική).
– 23 προορισμοί στην Αφρική (43% όλων των προορισμών στην Αφρική).
– 14 προορισμοί στην Ευρώπη (26% όλων των προορισμών στην Ευρώπη).
– 4 προορισμοί στην Ασία και τον Ειρηνικό (9% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό).
– 3 προορισμοί στη Μέση Ανατολή (23% όλων των προορισμών στη Μέση Ανατολή).

35 προορισμοί (16% όλων των προορισμών παγκοσμίως), υποβάλλουν τους ταξιδιώτες σε υποχρεωτική καραντίνα, ανεξάρτητα από το πού έρχονται, εκτός από άλλους περιορισμούς εισόδου.

Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την τάση προς τους προορισμούς που υιοθετούν πιο προσεγμένες προσεγγίσεις, βάσει τεκμηρίωσης και κινδύνου για περιορισμούς στα ταξίδια, ιδίως ενόψει της εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης και της εμφάνισης μεταλλάξεων του ιού. Πράγματι, το 42% όλων των προορισμών έχει εισαγάγει συγκεκριμένους περιορισμούς για τους επισκέπτες από προορισμούς στους οποίους κυριαρχούν μεταλλάξεις τους ιού, από την αναστολή των πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έως την υποχρεωτική καραντίνα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους προορισμούς με τα αυστηρότερα μέτρα έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, τα δεδομένα δείχνουν επίσης μια σχέση μεταξύ της ταχύτητας εμβολιασμού και της χαλάρωσης των περιορισμών. Συγκριτικά, εκείνοι οι προορισμοί που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και όπου οι χώρες είναι σε θέση να συνεργαστούν για εναρμονισμένους κανόνες και πρωτόκολλα, όπως αυτά στον χώρο Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σε καλύτερη θέση για να επιτρέψουν στον τουρισμό να επιστρέψει αργά.

“Οι κυβερνήσεις είναι καθοριστικές για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη του τουρισμού μέσω της συνεργασίας, της χρήσης δεδομένων και ψηφιακών λύσεων”, λέει ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili:

Αξιολογώντας τις τρέχουσες απαιτήσεις για εμβολιασμένους επιβάτες, το 17% όλων των προορισμών παγκοσμίως αναφέρουν συγκεκριμένα τους εμβολιασμένους επιβάτες στους κανονισμούς τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν για πλήρως εμβολιασμένους επιβάτες (που έχουν λάβει δύο δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου), αν και σε άλλες, όλοι οι περιορισμοί καταργούνται. Ο UNWTO αναμένει ότι αυτό θα εξελιχθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες.

ksd PRIMAGEL
adv

Η έκθεση δείχνει ότι η επανεκκίνηση του παγκόσμιου τουρισμού θα παραμείνει σε στασιμότητα όσο οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί απέναντι στα ταξίδια. Τέσσερις από τις 10 κορυφαίες αγορές τουριστών συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους πολίτες τους για μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, οι διεθνείς τουρίστες από αυτές τις τέσσερις αγορές προέλευσης, οι οποίες το 2018 δημιούργησαν το 25% όλων των διεθνών τουριστικών αφίξεων, επηρεάζονται από την 1η Ιουνίου 2021 από υποχρεωτικές απαιτήσεις καραντίνας. Ωστόσο, στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες εξαιρούνται από αυτήν την υποχρεωτική καραντίνα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *