money_tourism_photo "κλείδωμα"
Αεροδρόμιο Heathrow | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Πιέσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να μπουν στην πράσινη λίστα, τα νησιά σε Ελλάδα και Ισπανία | Ναι σε ταξίδια σε πορτοκαλί προορισμούς

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πιέσεις για ομοιόμορφη εφαρμογή των κριτηρίων κατάταξης των προορισμών στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη, αλλά και για την συμπερίληψη τουλάχιστον των ελληνικών και ισπανικών νησιών στην λίστα των πράσινων προορισμών, δέχεται η κυβέρνηση στη Βρετανία, από το σύνολο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Παράλληλα, τίθεται ξανά σε συζήτηση το θέμα της διαφορετικής μεταχείρισης προορισμών -και κυρίως των νησιών- από την χώρα συνολικά.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2 Steve Heapy δήλωσε ότι “η κυβέρνηση το έχει υποσχεθεί”…

Παράλληλα, η Σκωτία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει την Αγγλία επιτρέποντας διεθνή ταξίδια σε 12 προορισμούς της πράσινης λίστας από την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας, ανακοίνωσε την χαλάρωση των περιορισμών σήμερα Τρίτη, επιβεβαιώνοντας την υιοθέτηση του ίδιου συστήματος φωτεινού σηματοδότη για την κατηγοριοποίηση προορισμών που περιγράφηκαν για την Αγγλία από τον υπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps στις 7 Μαΐου.

«Επομένως, εάν εισέλθετε στη Σκωτία από μια χώρα στην κόκκινη λίστα, θα εξακολουθείται να απαιτείται η είσοδος σε καραντίνα διαχειριζόμενου ξενοδοχείου για 10 ημέρες. Αυτό θα περιλαμβάνει την Τουρκία, τις Μαλδίβες και το Νεπάλ”, αναφέρει δήλωση της κυβέρνησης, ενώ οι αφίξεις από πορτοκαλί προορισμούς θα απαιτείται να απομονωθούν στο σπίτι και να λάβουν δύο δοκιμές PCR μετά την άφιξη, όπως στην Αγγλία.

Πιο αναλυτικά, κορυφαίοι φορείς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στη Βρετανία έχουν δηλώσει ότι τα κριτήρια για την τοποθέτηση προορισμών στον πράσινο κατάλογο της κυβέρνησης δεν έχουν εφαρμοστεί ομοιόμορφα, κάνοντας λόγο μάλιστα και για πολιτικές αποφάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις…

charles paul ΒρετανίαΟ Paul Charles, κορυφαίος σχολιαστής της βιομηχανίας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μάρκετινγκ The PC Agency, δήλωσε ότι η «πράσινη λίστα ήταν μικρότερη από ότι πολλοί είχαν προβλέψει», με μόλις 12 προορισμούς.

Επανέλαβε ότι «είναι προφανώς ευπρόσδεκτο» ότι επιτρέπεται η επανάληψη των ταξιδιών από τις 17 Μαΐου από τη Βρετανία , που είναι «αυτό που ζητούσαμε», αλλά τόνισε ότι η βιομηχανία είναι «έκπληκτη» με το αποτέλεσμα «έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο που έχουν εργαστεί τόσο σκληρά ώστε να πληρούν τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση και τα πληρούν».

ksd PRIMAGEL
adv

Ο Charles δέχτηκε ότι υπήρχουν ορισμένοι «σπουδαίοι προορισμοί», όπως η Πορτογαλία, το Ισραήλ και το Γιβραλτάρ, στη λίστα, αλλά αμφισβήτησε τη συμπερίληψη μικρών προορισμών όπως η Ascension και το Tristan da Cunha, ενώ άλλα βρετανικά υπερπόντια εδάφη, όπως τα νησιά Τερκς και Κάικος , “που πληρούν εξίσου τα κριτήρια”, παραλείφθηκαν.

Είπε δε ότι ο η συμπερίληψη του Μπρουνέϊ ήταν αποτέλεσμα πολιτική κίνησης, προσθέτοντας: «Είναι προσβολή, ειλικρινά, σε ορισμένους από αυτούς τους προορισμούς που δεν συμπεριλήφθηκαν, να δούμε μια χώρα όπως το Μπρουνέι, το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν πληροί τα κριτήρια της κυβέρνησης”.

Heapy jet2 ΒρετανίαΟ Steve Heapy, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού ομίλου Jet2holidays, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πακέτων διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφώνησε ότι η λίστα ήταν «απογοητευτική». «Ο αριθμός των προορισμών είναι πολύ μικρός», είπε. «Κατανοώ ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική. Αλλά δεν νομίζω ότι τα κριτήρια έχουν εφαρμοστεί ομοιόμορφα”.

Η σαφήνεια σχετικά με το εάν τα νησιά θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την ηπειρωτική χώρα εξακολουθεί να υφίσταται, δήλωσε ο Heapy, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί για αυτό».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ακούσει, ότι μπορεί να είναι θέμα πόρων. Αν συμβαίνει αυτό, αυτό δεν είναι αποδεκτό”.

O Heapy είπε ότι το Faro ήταν ο «ένας προορισμός που πετάμε» και ανέφερε «αξιοπρεπή αύξηση στις κρατήσεις».

Αλλά είπε ότι δεν περίμενε, “ρεαλιστικά”, να έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους προορισμούς που θα προστεθούν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Ζητώντας την προσθήκη ευρωπαϊκών νησιών στην Ελλάδα και την Ισπανία, είπε: «Ελπίζω ότι θα μπουν αλλά δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις λεπτομέρειες, για το πώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση ποιος προορισμός μπαίνει στο κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο; Κατανοούμε αυτά τα τέσσερα κριτήρια: το ποσοστό μόλυνσης, το ποσοστό εμβολιασμού, τον επιπολασμό μεταλλάξεων και την αξιοπιστία των δεδομένων, αλλά δεν ξέρουμε την βαρύτητα και πως εφαρμόζεται το καθένα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να καταλάβουμε ποια είναι τα κριτήρια της κυβέρνησης».

Ο Paul Cleary, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ταξιδιών πολυτελείας Caribtours, συμφώνησε ότι η πράσινη λίστα ήταν «πολύ μικρή». Είπε ότι η ζήτηση έχει ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες και ότι «αισθάνθηκε πολύ καλά» για την επανεκκίνηση, μέχρι την Παρασκευή. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση ήταν «ανειλικρινής», εμμένοντας στη δέσμευσή της για επανεκκίνηση της 17ης Μαΐου με τόσο λίγους βασικούς προορισμούς.

Ο Paul Charles, ο οποίος αναλύει δεδομένα για να προβλέψει ποιες χώρες θα συμπεριληφθούν σε διάφορους ταξιδιωτικούς καταλόγους σε όλη την πανδημία, δήλωσε ότι αναμένει περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς και νησιά της Καραϊβικής, να ανοίξουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Θα δούμε μια διαφορετική εικόνα», είπε, αλλά επεσήμανε ότι είναι «άσχημο» για τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες «επειδή οι επτά εβδομάδες είναι ακόμη πολύς χρόνος για να περιμένουν να εισπράξουν ζωτικά έσοδα».

Οι τουρίστες εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδέψουν σε πορτοκαλί προορισμούς

Οι ηγέτες της βιομηχανίας στη Βρετανία, λένε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδέψουν σε προορισμούς στον πορτοκαλί κατάλογο της κυβέρνησης πριν από την επόμενη αναθεώρηση των φωτεινών σηματοδοτών, παρά τις κυβερνητικές συμβουλές να μην το πράξουν για αναψυχή.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή, ο Paul Charles, διευθύνων σύμβουλος της PC Agency, επεσήμανε ότι «πολλοί άνθρωποι μπορούν και θα ταξιδέψουν σε πορτοκαλί χώρες, παρά την δήλωση της κυβέρνησης να μην ταξιδεύουν οι πολίτες για λόγους αναψυχής». Ο Charles πρόσθεσε ότι «είναι μόνο συμβουλευτικό, δεν είναι παράνομο», προσθέτοντας: «Υπάρχουν αρκετά άτομα που θα ταξιδέψουν σε πορτοκαλί προορισμούς, και είναι αρκετά χαρούμενοι που θα απομονωθούν όταν επιστρέψουν”.

Επεσήμανε επίσης «κάποια κενά», όπως: «Δεν υπάρχει τίποτα να σας σταματήσει να πετάτε στην Πορτογαλία, εάν έχετε ένα δεύτερο σπίτι, για παράδειγμα, και στη συνέχεια να οδηγήσετε προς τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ιταλία, με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και να μείνετε εκεί έως ότου οι χώρες αυτές γίνουν πράσινες, πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου”.

Tagged

2 σχόλια στο “Βρετανία: Πιέσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να μπουν στην πράσινη λίστα, τα νησιά σε Ελλάδα και Ισπανία | Ναι σε ταξίδια σε πορτοκαλί προορισμούς

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *