WTTC και Hotelbeds αποκαλύπτουν τις παγκόσμιες τάσεις στα ταξίδια

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τα Bleisure και τα βιώσιμα και εξατομικευμένα ταξίδια θα συνεχίζουν να διαμορφώνουν το ταξιδιωτικό τοπίο να καθορίζουν τον ταξιδιώτη του μέλλοντος, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), σε συνεργασία με την Hotelbeds, στην Πάλμα της Μαγιόρκα, στο TravelTech Lab, έδρα της Hotelbeds.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση με τίτλο “Παγκόσμιες τάσεις στον τομέα του τουρισμού”, κατά την οποία οι ηγέτες του κλάδου συζήτησαν τις ανερχόμενες προοπτικές στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού, οι τάσεις που αναδείχθηκαν είναι:

– Ταξίδια που συνδυάζουν αναψυχή κι εργασία, υποστηριζόμενα από τη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία τα τελευταία χρόνια.

– Τα βιώσιμα ταξίδια, τα οποία καθοδηγούνται κυρίως από τη γενιά Z, η οποία έχει μεγαλύτερη συνείδηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί για αυτή τη μεταστροφή και έχουν υπογράψει συμφωνία για τη συμμετοχή της Hotelbeds στο πρόγραμμα Sustainability Basics του WTTC, για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση των καταλυμάτων να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

– Η άνοδος των εξατομικευμένων ταξιδιών: Ενώ οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να κλείνουν τα ταξίδια τους με το πάτημα ενός κουμπιού, η τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την παροχή προσωποποιημένων εμπειριών, συχνά με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εκδήλωση αναγνώρισε το ακμάζον τουριστικό τοπίο, τόσο σε παγκόσμια κλίμακα, όσο και εντός των Βαλεαρίδων Νήσων. Το 2022, ο παγκόσμιος Ταξιδιωτικός & Τουριστικός τομέας σημείωσε εξαιρετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 22%, κυρίως λόγω της άρσης των περιορισμών λόγω πανδημίας και της αύξησης των δαπανών των ξένων επισκεπτών.

H Ισπανία αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιος ηγέτης στον τουρισμό, με τον τομέα να έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομία της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που αναφέρθηκαν, μέχρι το τέλος του 2023, ο κλάδος θα αντιπροσωπεύει το αξιοσημείωτο 14,6% του ΑΕΠ της Ισπανίας και θα παρέχει απασχόληση σε σχεδόν τρία εκατομμύρια Ισπανούς, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Σήμερα, είμαστε μάρτυρες ενός ακμάζοντος τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, όχι μόνο στις Βαλεαρίδες, αλλά και παγκοσμίως, με ισχυρές επιδόσεις στην Ισπανία. Τα ταξίδια αναψυχής μετά την πανδημία γνωρίζουν μεγάλη άνθιση. Αλλά τα ταξιδιωτικά πρότυπα αλλάζουν. Στις Βαλεαρίδες βλέπουμε μια μακρύτερη τουριστική περίοδο. Τα πολυτελή ταξίδια είναι ιδιαίτερα ισχυρά με τα ξενοδοχεία να πρωτοστατούν με νέα προϊόντα για την αγορά αυτή. Οι ταξιδιώτες θέλουν να ταξιδεύουν πιο βιώσιμα. Τα ταξίδια και ο τουρισμός μπορούν να αναπτυχθούν και να προστατεύσουν τον πλανήτη. Ας ενωθούμε για να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα ταξίδια και τον τουρισμό”.

Από την πλευρά του ο Nicolas Huss, Διευθύνων Σύμβουλος της Hotelbeds, πρόσθεσε: “Καθώς φτάνουμε στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, θα πρέπει να αναλογιστούμε και να γιορτάσουμε όσα πέτυχε ο τομέας φέτος. Η ισχυρή δέσμευση των εταιρειών σε όλο το οικοσύστημα του τουρισμού να συνεργαστούν με εξωτερικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα της καινοτομίας, θα είναι καθοριστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός θα συνεχίσουν να ευημερούν”.

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν επίσης τη μετατόπιση του τομέα από τα εταιρικά ταξίδια στα ταξίδια αναψυχής, με τα τελευταία να αντιπροσωπεύουν σήμερα ένα σημαντικό 88% των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ισπανία. Ο μετασχηματισμός αυτός αναμένεται να συνεχιστεί, ενισχύοντας περαιτέρω τον τομέα των ταξιδιών αναψυχής.

Βαλεαρίδες Νήσοι, ένα διεθνές μοντέλο τουρισμού

Τα στοιχεία της Hotelbeds δείχνουν ότι φέτος το καλοκαίρι οι παραδοσιακές ροές ταξιδιωτών όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά και αυξήθηκαν στις Βαλεαρίδες νήσους, προερχόμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο (+17%) και τη Γερμανία (+29%).

Επιπλέον, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία παρατηρήθηκε αυξανόμενη ζήτηση προς τα νησιά, ενώ οι αγορές μεγάλων αποστάσεων εκτός Ευρώπης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης αυξάνονται.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής επίδρασης των πόλεων του WTTC, η συμβολή των Ταξιδιών και του Τουρισμού της Πάλμα στο ΑΕΠ της πόλης σημείωσε μια απίστευτη άνοδο 128%, για να φτάσει σε περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 6,3% της τοπικής οικονομίας.

Όσον αφορά την απασχόληση στην Πάλμα, πέρυσι ο τομέας υποστήριξε σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύουν το 6% του τοπικού εργατικού δυναμικού, αν και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να υπολείπεται του 2019 κατά 11.000 θέσεις εργασίας.

Tagged

1 σχόλιο στο “WTTC και Hotelbeds αποκαλύπτουν τις παγκόσμιες τάσεις στα ταξίδια

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *