Κατέρρευσε ο τομέας του Τουρισμού και των Ταξιδιών στην Καραϊβική το 2020, με τις επιπτώσεις από την πανδημία να πυροδοτούν κατακόρυφη πτώση κατά 58% στη συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ -ποσοστό μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο- και απώλειες 680.000 θέσεων εργασίας.
Αυτά προέκυψαν στην ετήσια έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), που αποκαλύπτει τον δραματικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στην Καραϊβική, εξαλείφοντας 33,9 δισεκατομμύρια δολάρια από την οικονομία της περιοχής.
Ο αντίκτυπος της βιομηχανίας των Ταξιδιών και του Τουρισμού στο ΑΕΠ της περιοχής μειώθηκε από 58,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (14,1%) το 2019, σε 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (6,4%), μόλις 12 μήνες αργότερα, το 2020. Ενώ, η καθίζηση των διεθνών ταξιδιών, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 680.000 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη δημοφιλή περιοχή, που ισοδυναμεί με σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θέσεων εργασίας.
Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας έγιναν αισθητές σε ολόκληρο τον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν οκτώ από τις 10 επιχειρήσεις του κλάδου στην περιοχή, να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Μάλιστα, οι επιπτώσεις στις γυναίκες, στους νέους και στις μειονότητες υπήρξαν καταλυτικές.
Σε απόλυτα μεγέθη, ο αριθμός των απασχολούμενων στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στην Καραϊβική μειώθηκε από σχεδόν 2,76 εκατομμύρια το 2019, σε 2,08 εκατομμύρια το 2020, μείωση σχεδόν κατά ένα τέταρτο (24,7%).
Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών μειώθηκαν κατά 49,6%, με τις διεθνείς δαπάνες να είναι ακόμη χειρότερες, μειωμένες κατά 68%, λόγω της ισχυρής εξάρτησης της περιοχής από τα διεθνή ταξίδια.
Ενώ η παγκόσμια μέση συνεισφορά του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 49,1%, πολλά από τα νησιά της περιοχής σημείωσαν πολύ μεγαλύτερη μείωση.
Τα νησιά Άγιος Χριστόφορος και Νέβις σημείωσαν απότομη πτώση 72,3%, με την Αγία Λουκία να ακολουθεί με 71,7%. Οι Μπαχάμες, οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες σημείωσαν σοβαρές απώλειες, με πτώση 68%, 67,6% και 67%, αντίστοιχα, καταδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι ο διεθνής εισερχόμενος τουρισμός για την περιοχή στο σύνολό της.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, η Virginia Messina, ανώτερη αντιπρόεδρος του WTTC, είπε: “Η απώλεια 680.000 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή της Καραϊβικής είχε δραματικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αφήνοντας τεράστιο αριθμό ανθρώπων άνεργους. Το WTTC πιστεύει ότι εάν οι περιορισμοί στα ταξίδια χαλαρώσουν πριν από την αιχμή της καλοκαιρινής σεζόν, σε συνδυασμό με ένα σαφές σχέδιο το οποίο θα επιτρέπει στους εισερχόμενους επισκέπτες να επιστρέψουν στην περιοχή, για άλλη μια φορά, οι 680.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν σε όλη την Καραϊβική θα μπορούσαν να επιστρέψουν αργότερα φέτος”.
“Ένας άλλος χρόνος τεράστιων απωλειών μπορεί να αποφευχθεί εάν οι κυβερνήσεις υποστηρίξουν την ταχεία ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών, κάτι που θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας της Καραϊβικής. Η έρευνά μας δείχνει ότι εάν η κινητικότητα και τα διεθνή ταξίδια επιστρέψουν έως τον Ιούνιο, η συμβολή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί το 2021, κατά 48,5%, σε ετήσια βάση”, πρόσθεσε η Messina.
1 σχόλιο στο “WTTC: Η Καραϊβική στους “μεγάλους χαμένους” του 2020”