Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

WTTC: Μείζον πρόβλημα η εξεύρεση προσωπικού στον Τουρισμό | “Έλειψαν” 700.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το 2021, θα λείψουν 480.000 το 2022

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Έλλειμμα εργατικού δυναμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σχεδόν 700.000 εργαζομένων το 2021, αποκαλύπτει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), σε συνεργασία με την Oxford Economics. Σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές για το 2022 είναι ελαφρώς πιο θετικές, με περίπου 480.000 άμεσες θέσεις εργασίας στον Τουρισμό στις ΗΠΑ ή μία στις 13 θέσεις, να προβλέπεται να μείνουν ακάλυπτες.

Το WTTC και η Oxford Economics, ανέλυσαν για πρώτη φορά τις ελλείψεις προσωπικού στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες τουριστικές και ταξιδιωτικές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, εστιάζοντας στην περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2021 και 2022. Ως μέρος της έκθεσής του, το WTTC συνιστά ενέργειες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στα ταξίδια και τον τουρισμό.

Καθώς τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται και η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται, οι επιχειρήσεις Ταξιδιών και Τουρισμού αγωνίζονται να καλύψουν τις διαθέσιμες, κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το WTTC. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τη ζήτηση για θέσεις εργασίας στον τομέα των Ταξιδίων και του Τουρισμού στις ΗΠΑ, που αντιστοιχεί σε 6,6 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού να υπολογίζονται σε 690.000, που ισοδυναμούν με μία στις εννέα κενές θέσεις εργασίας ή έλλειμμα 11%.

Σύμφωνα με επικεφαλής του WTTC, οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εργαζομένων στον κλάδο θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα στις ΗΠΑ, καθώς και να επιβραδύνουν την πολυαναμενόμενη επιστροφή του ισχυρού οικονομικού αντίκτυπου του κλάδου σε κοινότητες, σε όλη τη χώρα. Το WTTC έχει αναπτύξει λύσεις για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Μιλώντας σχετικά η Τζούλια Σίμπσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ θα μπορούσε να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο εάν δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να καλύψουμε αυτές τις θέσεις εργασίας, καθώς οι ταξιδιώτες επιστρέφουν. Στην περίπτωση που δεν μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις κενές θέσεις, θα μπορούσε να απειληθεί σοβαρά η επιβίωση των ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων σε όλες τις ΗΠΑ”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προειδοποιεί, επίσης, ότι η επαναφορά των επιζήμιων ταξιδιωτικών περιορισμών, όπως τα πρόσφατα μέτρα, που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής Omicron του Covid-19, δεν εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού και βλάπτουν μόνο τα μέσα διαβίωσης.

Το WTTC προτείνει λύσεις

Η έκθεση του WTTC περιγράφει συστάσεις προς τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κρίσης έλλειψης εργατικού δυναμικού στα ταξίδια και τον τουρισμό, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο των προγραμμάτων άδειας.

Αυτές περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και την εξ αποστάσεως εργασία, την παροχή διχτυών ασφαλείας, την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και τη διατήρηση διεξιοτήτων και τη δημιουργία και προώθηση της εκπαίδευσης και της μαθητείας.

Οι προοπτικές στην αγορά εργασίας στον Τουρισμό

Η πρόσφατη έκθεση του WTTC αποκάλυψε τον καταστροφικό αντίκτυπο που είχε ο Covid-19 στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού, καθώς χάθηκαν 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα και οι ενέργειες πολλών κυβερνήσεων επέτρεψαν στον τομέα να σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και βιοποριστικά μέσα που τέθηκαν σε κίνδυνο μέσω διαφόρων προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας.

Φέτος, καθώς η ζήτηση για ταξίδια άρχισε να ενισχύεται, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς, η προσφορά εργασίας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Όλες οι χώρες -το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, εκτός από τις ΗΠΑ- παρουσίασαν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, με τη ζήτηση απασχόλησης να έχει αρχίσει να ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι ελλείψεις προσωπικού αποτελούν βασικό ζήτημα για τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού και ενώ τα ζητήματα σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση πρόκειται να προσαρμοστούν σταδιακά κατά το 2022, το πρόβλημα είναι πιθανό να παραμείνει. Έτσι, η ανάκαμψη και οι οικονομίες του κλάδου, σε όλο τον κόσμο, εξαρτώνται από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις που θα μπορέσουν να λύσουν αυτό το κρίσιμο ζήτημα, προκειμένου να καλύψουν την επαναλαμβανόμενη ζήτηση για ταξίδια.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *