afantou

Ξεκολλάει (;) το Γκολφ Αφάντου

ΜΟΝΕΥ

Θετική θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανταπόκριση των εταιρειών «M.A. Angeliades Inc.», συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία κ. Μερκουρίου Αγγελιάδη και «Aegean Sun Investments», συμφερόντων του Κύπριου επιχειρηματία κ. Νικολή Νικολαϊδη, για την υπογραφή των συμβάσεων για την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου, αν ευοδωθούν οι πρωτοβουλίες, που ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ για τον απεγκλωβισμό των έργων από τα γρανάζια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την άρνηση του Υπουργείου Πολιτισμού, να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, για την γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν αρχαία και που, υπέβαλε, δια του τεχνικού του συμβούλου, προς έγκριση στον υπουργό Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά, σχέδιο συμφωνίας, που προβλέπει την ανάθεση σε αρχαιολόγο, κοινής αποδοχής με τον επενδυτή, του έργου της χάραξης τομών σε σημεία της έκτασης, που προβλέπεται οικοδόμηση, σύμφωνα με το master plan, που έχει ήδη εκπονηθεί.
Πιο συγκεκριμένα μετά την Υπουργική Απόφαση αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου και σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που ακολούθησαν το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει για την υλοποίηση των επενδύσεων τα εξής:
-Επιφανειακή έρευνα του γηπέδου από τους αρχαιολόγους, συμβούλους των επενδυτών για την εξέταση ύπαρξης τυχόν επιφανειακών αρχαιοτήτων, που θα τεθούν αμέσως υπόψη της ΕΦΑ Δωδεκανήσου.
-Διενέργεια με μέριμνα και δαπάνες του επενδυτή ορισμένων διερευνητικών τομών στις περιοχές που πρόκειται να υπάρξει οικοδομική δραστηριότητα, πριν από την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του ακινήτου.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ οι τεχνικοί σύμβουλοι των επενδυτών αφού παρουσιάσουν το master plan της χωροθέτησης επενδυτικού τους σχεδίου στις ζώνες με χρήση γης, θα προσδιορίσουν επί μέρους οικοδομήσιμες περιοχές, όπως και  περιοχές, όπου δεν προβλέπεται η δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων.
Ακολούθως προτείνεται να καθοριστούν από κοινού οι θέσεις που θα διενεργηθούν οι διερευνητικές τομές, με τη συμμετοχή επιτελών της ΕΦΑ Δωδεκανήσου και αρχαιολόγων συμβούλων των επενδυτών.
Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί συγκεκριμένα ότι  με τον τρόπο αυτόν περιορίζονται σημαντικά οι ασάφειες και οι ανησυχίες ώστε να είναι δυνατή χωρίς παλινωδίες και γραφειοκρατικά προσκόμματα η έγκριση της μελέτης πολεοδόμησης περιοχών με χρήση γης «Παραθεριστικού-Τουριστικού Χωριού» και χωροθέτησης επενδυτικού σχεδίου στις περιοχές με χρήση γης «Τουρισμού-Αναψυχής».
Καθιστά εξάλλου σαφές ότι σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιολογικών ευρημάτων εντός περιοχών προοριζόμενων για ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, ο επενδυτής θα είναι υποχρεωμένος να προβεί στην αναθεώρηση του επενδυτικού του σχεδίου.
Από τις έρευνες αυτές θα καθοριστεί εξάλλου και το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα ακολουθήσει μεταξύ των επενδυτών και του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα προβλέπει τον τρόπο εποπτείας των εργασιών σε περιοχές που υφίστανται αρχαία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *