Photo by Nick Karvounis on Unsplash
Photo by Nick Karvounis on Unsplash

112.000 Άγγλοι έφυγαν κανονικά και θα γυρίσουν σε καραντίνα | «Θύελλα» αντιδράσεων στο Ην. Βασίλειο για την… πορτοκαλί Πορτογαλία

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άρχισαν τα… όργανα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην εντάξει κανέναν τουριστικό προορισμό στην «πράσινη» λίστα με τους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, αλλά και να μετακινήσει την Πορτογαλία από την «πράσινη» στην «πορτοκαλί» λίστα. Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς περισσότεροι από 112.000 Βρετανοί, εκτιμάται ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές στην Πορτογαλία, ξεσηκώνοντας «θύελλα» αντιδράσεων μεταξύ των επικεφαλής τουριστικών οργανισμών και ταξιδιωτικών γραφείων, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμη και για εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μετακινηθεί η Πορτογαλία από την «πράσινη» στην «πορτοκαλί» λίστα των ταξιδιωτικών προορισμών, περισσότεροι από 112.000 Βρετανοί, που εκτιμάται ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές στη χώρα, αναμένεται να σπεύσουν να οργανώσουν την επιστροφή τους στο Ην. Βασίλειο έως την επόμενη Τρίτη, στις 4 π.μ., οπότε και μπαίνει επίσημα η Πορτογαλία στην «πορτοκαλί» λίστα, προκειμένου να αποφύγουν την 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό, οι τουριστικοί οργανισμοί και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για στοχοθετημένη υποστήριξή τους από τη βρετανική κυβέρνηση.

Μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση αυτής της βρετανικής κυβέρνησης, ο Conrad Poulson, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Huq Industries, δήλωσε: «Υποθέτοντας ότι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα Boeing 737 ή ισοδύναμης χωρητικότητας αεροσκάφος, μπορεί να μεταφέρει περίπου 230 άτομα, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 487 πτήσεις, προκειμένου να μεταφερθεί το σύνολο των 112.177 Βρετανών από την Πορτογαλία πίσω στο Ην. Βασίλειο. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη το πενθήμερο διάστημα (έως την Τρίτη 8 Ιουνίου) προτού η Πορτογαλία προσχωρήσει στην «πορτοκαλί» λίστα, αυτός ο υπολογισμός δίνει μια αίσθηση του προβλήματος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι παραθεριστές και όλοι όσοι είναι επιφορτισμένοι με την επιστροφή τους στην πατρίδα”.

ksd PRIMAGEL
adv

Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης να μετακινηθεί η Πορτογαλία στην «πορτοκαλί» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του τουριστικού οργανισμού Algarve, Joao Fernandes, λέγοντας: «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είμαστε πολύ απογοητευμένοι που μετακινούμαστε στην πορτοκαλί λίστα. Στην περιοχή του Αλγκάρβε φιλοξενούμε τα δύο τρίτα των βρετανικών διανυκτερεύσεων στην Πορτογαλία. Και από την έναρξη της πανδημίας, το Αλγκάρβε είχε τον χαμηλότερο αριθμό περιπτώσεων Covid και καλύτερους δείκτες από την υπόλοιπη χώρα. Επιπλέον, η Πορτογαλία έχει ένα από τα καλύτερα επίπεδα ελέγχου και πρόληψης πανδημιών στην Ε.Ε., σύμφωνα με τους δείκτες στην τελευταία έκθεση του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων).

Τα εκατομμύρια των Βρετανών που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο συμβάλλουν στην επιβίωση πολλών ανθρώπων στην περιοχή. Τα ξενοδοχεία, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι συνεργάτες μας θα βρεθούν και πάλι σε μια δύσκολη κατάσταση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν αυτούς τους συνεχώς μεταβαλλόμενους κανονισμούς. Για τους παραθεριστές είναι μια δύσκολη κατάσταση. Ελπίζουμε ότι θα προγραμματίσουν εκ νέου τις διακοπές τους στο Αλγκάρβε για αργότερα μέσα στο έτος και δεν θα τις ακυρώσουν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Aito, Chris Rowles, προειδοποίησε: «Η αλλαγή της Πορτογαλίας από ‘πράσινη’ σε ‘πορτοκαλί’ σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και περιορίζει ακόμη περισσότερο τον μικρό αριθμό κρατήσεων που έρχονται καθημερινά. Θα δημιουργήσει, επίσης, ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και ζήτημα επιστροφής χρημάτων, το οποίο οι πελάτες δεν θα έχουν το δικαίωμα, σε περίπτωση που αρνηθούν να ταξιδέψουν.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η πανδημία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί στο εγγύς μέλλον. Έτσι, εάν δεν επιτραπεί στις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, μετά από 15 μήνες απραξίας και μηδενικού εισοδήματος, κρίνεται περισσότερο απαραίτητη από ποτέ η στήριξη της κυβέρνησης. Στήριξη που δεν έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, παρά τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής της χώρας, σύμφωνα με τα οποία τα ταξίδια είναι ο τομέας των υπηρεσιών που πλήττονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα, στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Οι τουριστικοί οργανισμοί και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες χρειαζόμαστε σημαντικές τομεακές ρυθμίσεις και τις χρειαζόμαστε άμεσα. Έχετε αγνοήσει μέχρι σήμερα τα σημαντικά μας προβλήματα, παρόλο που ο υπουργός αεροπορικών μεταφορών κατάφερε πρόσφατα να βρει 67 εκατομμύρια λίρες για τον τομέα των αερομεταφορών, όμως τα ταξίδια είναι πολλά περισσότερα από αερομεταφορές. Η λύση είναι απλή: μετρητά, επειγόντως, απευθείας στους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και όλους όσοι βρίσκονται στη ‘σκοτεινή τρύπα’ που έχει εισέλθει σήμερα ο πρώην ‘ζωντανός’, ταξιδιωτικός κλάδος. Οι σημαντικές τομεακές ρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας και η ταχύτητά τους είναι ουσιαστική», κατέληξε ο πρόεδρος της Aito.

Ο Danny Callaghan, πρόεδρος του ταξιδιωτικού τομέα της Alliance και διευθύνων σύμβουλος της Ταξιδιωτικής Ένωσης Λατινικής Αμερικής, χαρακτήρισε την αλλαγή αυτή ως «εξαιρετικά απογοητευτική». Είπε: «Φαίνεται ότι έχουμε επιστρέψει στα χαοτικά μηνύματα από την κυβέρνηση, από τα οποία υποφέραμε πέρυσι, με τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους. Αυτό σαμποτάρει το έργο της βιομηχανίας, για τη δημιουργία ενός βιώσιμου χάρτη για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αποτελώντας την ‘ταφόπλακα’ του τουρισμού για το καλοκαίρι του 2021.

Τα ποσοστά περιπτώσεων Covid στην Πορτογαλία συμφωνούν με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση για τα ασφαλή ταξίδια, οπότε δεν είναι άμεσα εμφανές ποια είναι τα κριτήρια που εφαρμόζονται. Χρειαζόμαστε επειγόντως απόλυτη σαφήνεια από την κυβέρνηση σχετικά με τα κριτήρια που εφαρμόζονται, καθώς και μια δέσμευση να υποστηρίξει οικονομικά την ταξιδιωτική-τουριστική βιομηχανία έως ότου τα ταξίδια μπορέσουν να επανεκκινήσουν με ουσιαστικό τρόπο».

Η Joanne Dooey, πρόεδρος της Ένωσης Σκωτσέζων Πρακτόρων (SPAA), δήλωσε με τη σειρά της: «Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν εξαντλήσει τα λόγια τους για να περιγράψουν τα συναισθήματά τους για το σοκ που έχουν υποστεί απέναντι στα διάφορα μέτρα που έχουν εισαχθεί και ανακληθεί, από την αρχή της πανδημίας. Περιγράψαμε την κατάσταση των ταξιδιωτικών διαδρόμων πέρυσι ως το ‘hokey cokey’, καθώς δεν γνωρίζαμε από τη μία εβδομάδα στην επόμενη ποιες χώρες θα συμμετείχαν και ποιες όχι. Φέτος με την εισαγωγή του συστήματος ‘φωτεινού σηματοδότη’, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άλλη εκδοχή του ‘hokey cokey’. Είναι πλάνη να πούμε ότι υπάρχει μια ‘πράσινη’ λίστα για τη Σκωτία, καθώς με την απομάκρυνση της Πορτογαλίας, η οποία ήταν στην πραγματικότητα η μόνη χώρα στην οποία θα μπορούσαμε να πετάξουμε ελεύθερα από τη Σκωτία, προσθέσαμε ένα ακόμη χρώμα, το μαύρο: Η Σκωτία φαίνεται μαύρη».

«Δεν πρόκειται μόνο για εκείνους που ταξιδεύουν στο Αλγκάρβε τους οποίους οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει να εργαστούν, χωρίς εισόδημα, προκειμένου να επαναπατρίσουν ή εκείνους που θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες και να κάνουν ακριβά τεστ Covid, αφορά τη συστηματική διάλυση του ταξιδιωτικού τομέα της Σκωτίας. Ταυτόχρονα με τη συνολική καταστροφή του ταξιδιωτικού τομέα της χώρας μας, δεν υπάρχει υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις στον κλάδο των αερομεταφορών, των ταξιδιών και του τουρισμού, που παλεύουν για να σώσουν τον ταξιδιωτικό κλάδο στη Σκωτία», κατέληξε η Dooey.

Αναφερόμενος στην εξωφρενική απόφαση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, ο ταξιδιωτικός συντάκτης του Which?, Rory Boland, είπε: «Πολλοί άνθρωποι που έκλεισαν διακοπές στην Πορτογαλία, πιστεύοντας ότι αυτή θα ήταν η πιο ασφαλής επιλογή, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις, όπως εάν θα ταξιδέψουν παρά τις κυβερνητικές οδηγίες και την καραντίνα κατά την επιστροφή τους, ή θα διακινδυνεύσουν να χάσουν τα χρήματά τους. Λίγοι ταξιδιωτικοί πράκτορες και καμία αεροπορική εταιρία δεν επιτρέπουν επιστροφές χρημάτων όταν μια χώρα αλλάζει από πράσινο σε πορτοκαλί, και η επανεκκίνηση συχνά συνεπάγεται την πληρωμή περισσότερων χρημάτων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη, διασφαλίζοντας στους ταξιδιώτες ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους όταν γίνονται αυτές οι αλλαγές».

Tagged

5 σχόλια στο “112.000 Άγγλοι έφυγαν κανονικά και θα γυρίσουν σε καραντίνα | «Θύελλα» αντιδράσεων στο Ην. Βασίλειο για την… πορτοκαλί Πορτογαλία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *