thasos

Γαλάζιες σημαίες: 3η η Ελλάδα στον κόσμο, η τελετή στην Χαλκιδική

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αναβαθμίζεται η εικόνα της Ελλάδας στην διεθνή κονίστρα της Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Προστασίας με την πραγματοποίηση της 1ης επίσημης τελετής ανακοίνωσης βράβευσης ακτών και μαρίνων των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» σήμερα στην Χαλκιδική με την συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE).
Μάλιστα η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία και την Τουρκία.

xylokastro-pefkias-blue_flagΠρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία.

Η επίσημη τελετή ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 25 Μαίου με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
H τελετή κορυφώθηκε με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ευρηματκό τρόπο από τους ίδιους τους μαθητές στην παραλία του ξενοδοχείου Porto Carras Grand Resort παρουσία των προσκεκλημένων της εκδήλωσης.
blue_flagΠροηγήθηκαν οι σχετικοί χαιρετισμοί από τους επισήμους, όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος επισήμανε τη δυναμική του θεσμού της «Γαλάζιας Σημαίας» για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ενός τουριστικού προορισμού. Όπως πρόσθεσε, η φετινή εικόνα του ελληνικού τουρισμού δείχνει ότι και το 2016 θα στεφθεί με άνοδο στις αφίξεις ξένων τουριστών συμπληρώνοντας ότι παρακαταθήκη για την ανέλιξη των τουριστικών μεγεθών της χώρας αποτελεί η εικόνα των καθαρών ακτών μας και η συνεχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

DCIM101GOPROG0012826.

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με την έπαρση της «Γαλάζιας Σημαίας» στο Porto Carras Grand Resort. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, οι πολιτειακές αρχές της Χαλκιδικής, καθώς και φορείς του τουριστικού χώρου.

Οι Ελληνικές Βραβεύσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2016. Υπογραμμίζεται ότι με 430 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο (η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα).

Οι βραβεύσεις όλων των χωρών του Βορείου Ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βρίσκονται αναρτημένες από σήμερα στη νέα διεθνή ιστοσελίδα www.blueflag.global

blue_flags_worldwideΤονίζεται ότι το Πρόγραμμα και η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Porto Carras Grand Resort, των προϊόντων πρόσβασης Mobi-mat και της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Ο Χαιρετισμός  του Γ.Γ. ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλου,

«Κυρίες και Κύριοι,

Οι Γαλάζιες Σημαίες αποτελούν έναν καθιερωμένο παγκόσμιο θεσμό, η επιτυχία του οποίου στηρίζεται στην ανάδειξη και την επιβράβευση των σημαντικών προσπαθειών της κάθε χώρας και του κάθε προορισμού να διαφυλάξουμε τον φυσικό μας πλούτο, τη διαχρονική μας κληρονομιά.

Θεσμοί όπως οι Γαλάζιες Σημαίες αναδεικνύουν την προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος ως πνοή ζωής και ως το  κυρίαρχο μέσο για την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης και ευημερίας, έναν στόχο που ενώνει τη διεθνή κοινότητα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

blue_flags_dimi  Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που  φιλοξενεί τον θεσμό αυτό εκτός της φυσικής του έδρας και ευχαριστώ τους διοργανωτές που επέλεξαν φέτος την χώρα μας και τη Χαλκιδική για την επίσημη τελετή ανακοίνωσης των παγκόσμιων αποτελεσμάτων.

Είναι μία συμβολική κίνηση  που τιμά την Ελλάδα, τον τουριστικό κόσμο, και όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες όλα τα τελευταία χρόνια  δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να προστατεύσουν και να αναδείξουν τον πανέμορφο αυτόν τόπο.

Η Ελλάδα είναι ένας  από τους πιο δημοφιλείς και ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς. Το  τουριστικό μας προϊόν είναι πλέον από τα πιο ανταγωνιστικά στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Προσφέρουμε υψηλή ποιότητα, μοναδικές και άπειρες αυθεντικές εμπειρίες διακοπών, ασφάλεια και σιγουριά, και την πιο ζεστή φιλοξενία.

blue_flags_nomoiΕίμαστε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα νησιών στη Μεσόγειο, με μία ακτογραμμή άνω των 16 χιλιάδων χιλιομέτρων, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με προορισμούς με 10 μήνες ηλιοφάνεια, με  ασφαλή, καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Έχουμε ένα  σημαντικό μερίδιο του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού της Μεσογείου και της Ευρώπης.   Πάνω από το 60% του πληθυσμού μας ζει κοντά στη θάλασσα, και η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών  υποδομών και επενδύσεων βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές.  Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε βραβευμένες ακτές.

Πέρυσι, πετύχαμε  το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων  και των τουριστικών εσόδων άνω των 14 δις. ευρώ, με ρυθμούς ανάπτυξης 7% περίπου, και υψηλότερους αυτών του παγκόσμιου τουρισμού.

Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά τόσο στενά με τις Περιφέρειες, τα  Επιμελητήρια, και τον ιδιωτικό τομέα  για να ενισχύσουμε τη δυναμική ανάπτυξης του τουρισμού μας με απτά αποτελέσματα το 2015, αλλά και με θετικά μηνύματα που εισπράττουμε από το εξωτερικό για νέες υψηλές επιδόσεις φέτος.

Και αυτό το πετυχαίνουμε, διότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει μία  συγκροτημένη εθνική τουριστική πολιτική, που εμπλουτίζει συνεχώς το τουριστικό μας προϊόν, ενδυναμώνει την εικόνα μας στο εξωτερικό,  και δημιουργεί ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές για όλα τα επόμενα χρόνια.

blue_flags_statisticsΜέσα από την νέα μας πολιτική δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση επισκεπτών δώδεκα μήνες το χρόνο. Σε αυτό συμβάλλει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που έχουμε ξεκινήσει και που ήδη αποδίδει, η ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών με στόχο να  φέρουμε υψηλού επιπέδου τουρισμό όλο το χρόνο, και φυσικά η προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού, ως κλειδί για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Προωθούμε θεματικά προϊόντα και υπηρεσίες  στον ιατρικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον ιαματικό,  τον τουρισμό υπαίθρου, τον αθλητικό και προπονητικό,  το χειμερινό τουρισμό. Προβάλλουμε τις άπειρες επιλογές που προσφέρουμε για πολιτιστικό τουρισμό, για θρησκευτικό και προσκυνηματικό, την ελληνική μας γαστρονομία, τον συνεδριακό τουρισμό και τα μοναδικά city-breaks.  Και φυσικά δίνουμε έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό, τις κρουαζιέρες, το γιώτινγκ και τον καταδυτικό τουρισμό, που παρουσιάζουν εξαιρετική δυναμική.

Ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και τις νέες επενδύσεις με βασικό κριτήριο την ποιότητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέσω  του νέου ΕΣΠΑ και του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ ενισχύουμε  χιλιάδες υφιστάμενες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις για να προχωρήσουν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.

Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχεδόν τον διπλασιασμό  των ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις αυτές,  αυξάνοντας στα 90 εκατ. πλέον τον προϋπολογισμό του προγράμματος  από 50 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά.

Παράλληλα, προωθούμε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα την υιοθέτηση περιβαλλοντικών πρακτικών και καινοτόμων προτάσεων στον  τουριστικό τομέα, και ενδεικτικά αναφέρω τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα καταλύματα.

Θέλουμε λοιπόν, να ενισχύουμε τη διεθνή  απήχηση της Ελλάδας στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό κοινό διότι ο τουρισμός που ήδη συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ και στη διατήρηση ενός εκατομμυρίου άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας είναι η μεγάλη προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Επιδιώκουμε όμως, αυτό να γίνει σε συνθήκες αειφορίας και η Ελλάδα -ένα πραγματικό διαμάντι της  Μεσογείου και της Ευρώπης- να αποτελέσει  ένα ισχυρό πρότυπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή, και δεν είναι άλλα από την ποιότητα, την  αυθεντικότητά της και την αναλλοίωτη φυσική της ομορφιά μέσα στο χρόνο.

Τουριστική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου  δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο σε επίπεδο χάραξης εθνικών στρατηγικών και πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω το  Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης για το σημαντικό έργο που επιτελούν και για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία, που αποτελεί ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *