Photo by Florian Wehde on Unsplash
Photo by Florian Wehde on Unsplash

Άγγλος πρέσβης στην Ισπανία: Μπορεί να μεταταχθεί στην πράσινη λίστα στην επόμενη αναθεώρηση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ισπανία, Hugh Elliott, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Europa Press Television την Τετάρτη ότι, «κατ ‘αρχήν», η κατάσταση τόσο στις Βαλεαρίδες όσο και στις Καναρίους Νήσους θα μελετηθεί χωριστά όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιήσει την επόμενη ταξιδιωτική της οδηγία.

Ο πρέσβης είπε ότι υπάρχουν “πολύ καλές γραμμές επικοινωνίας” με την Ισπανική κυβέρνηση και την τοπικές κυβερνήσεις των Βαλεαρίδων και των Καναρίων Νήσων. Τα αιτήματά τους για τα νησιά να αξιολογούνται χωριστά θα ληφθούν υπόψη, αλλά “στην πράξη θα πρέπει να δούμε τι λένε οι επιστήμονες για την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο”.

Υπάρχει προθυμία, ανέφερε, να αξιολογήσει ξεχωριστά τα νησιά «λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και λόγω απευθείας πτήσεων προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο». Η κατάσταση στην ηπειρωτική χώρα είναι διαφορετική. Υπάρχει “πολύ ρευστή κίνηση” μεταξύ περιοχών και δεν υπάρχουν έλεγχοι.

Ο Έλιοτ τόνισε ότι κατάλαβε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από άλλες περιοχές. Η Βαλένθια “έχει πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα” και δέχτηκε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι Βρετανοί τουρίστες δεν θα πάνε εκεί. Αλλά πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, λόγω της ρευστότητας που υπάρχει στα σύνορα μεταξύ περιοχών, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ο διαχωρισμός στην ηπειρωτική χώρα».

ksd PRIMAGEL
adv

Ο πρέσβης εξήγησε ότι το σύστημα φωτεινού σηματοδότη του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει τέσσερις βασικούς παράγοντες, όπως τη σωρευτική επίπτωση και το ποσοστό εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός “προχωρά καλά στην Ισπανία, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει”. Η ικανότητα προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδιώματος και οι παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία είναι οι άλλοι παράγοντες.

Ήταν πιθανό, σημείωσε, ότι η Ισπανία θα μπορούσε να μετακινηθεί στην πράσινη λίστα  κατά την επόμενη ανακοίνωση.  Η κατάσταση επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες έτσι ώστε η λίστα να είναι “όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένη”.

Όσον αφορά την Πορτογαλία που έχει χαρακτηριστεί ως πορτοκαλί, ο Elliott τόνισε ότι η διεθνής κινητικότητα σε περιόδους πανδημίας είναι «δύσκολη». Οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων είναι εκείνες της δημόσιας υγείας, που σημαίνει “λήψη αποφάσεων που μερικές φορές είναι άβολες”. «Λυπούμαστε πολύ», είπε, τονίζοντας ότι ο μόνος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας». “Αυτή είναι η πραγματικότητα της ζωής με την πανδημία.”

Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επικρίνει την «έλλειψη διαφάνειας» σχετικά με τις ταξιδιωτικές αποφάσεις, ο πρέσβης επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει «υποδειγματική διαφάνεια». Ε ξηγεί πότε θα ληφθούν αποφάσεις και τους παράγοντες επί των οποίων λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, αλλά «δεν μπορεί να προβλέψει τα γεγονότα και την πραγματικότητα της πανδημίας». “Είναι μια δύσκολη ισορροπία”, παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να είναι “όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή”, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις εκ των προτέρων, αλλά ότι δεν μπορεί να έχει “μια τέλεια απάντηση που να ικανοποιεί όλους”.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη δήλωση έκανε πρόσφατα και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *