Photo by mentatdgt on Pexels

ALTOUR: Αυξημένο το κόστος των επαγγελματικών ταξιδιών το 2024 | Τι συμβαίνει με πτήσεις και ξενοδοχεία

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ενώ οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, των ξενοδοχείων και των ενοικιάσεων αυτοκινήτων σταθεροποιούνται, οι εταιρικοί ταξιδιώτες αναμένεται να πληρώσουν περισσότερα για να ταξιδέψουν φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ALTOUR για το 2024. 

Όπως αποκάλυψε η εταιρία διαχείρισης ταξιδιών, οι καταιγιστικές αυξήσεις στο κόστος των ταξιδιών που προηγήθηκαν την προηγούμενη διετία αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος. Τα ταξίδια αναψυχής επιστρέφουν στα προ-πανδημικά επίπεδα και η αύξηση της χωρητικότητας σε όλα τα ταξιδιωτικά τμήματα αρχίζει να ανταποκρίνεται ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να υπερβαίνει τη ζήτηση.

Παρόλα αυτά, ακόμη και με κάποιο βαθμό σταθεροποίησης των τιμών, το κόστος ενός τυπικού επαγγελματικού ταξιδιού θα κυμανθεί από 9% έως 14% υψηλότερα το 2024, σε σύγκριση με το 2019, πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ALTOUR.

“Με την αύξηση των τιμών, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι εταιρίες κατά την κράτηση πτήσεων, διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικίασης αυτοκινήτων”, δήλωσε ο Gabe Rizzi, πρόεδρος της ALTOUR. Και πρόσθεσε: “Σε αυτό το σημείο η τεχνογνωσία μιας εταιρίας διαχείρισης ταξιδιών, όπως η ALTOUR, είναι ανεκτίμητη. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε κάθε τομέα της αγοράς επαγγελματικών ταξιδιών και μπορούμε να βοηθήσουμε την επιχείρησή σας να βρει τις καλύτερες επιλογές εντός του προϋπολογισμού της, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις που αφορούν τη φροντίδα και τη δέσμευση για βιωσιμότητα”.

Που θα κυμανθούν οι τιμές των αεροπορικών ταξιδιών

Όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρίες, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η χωρητικότητα και η ζήτηση εξισορροπούνται, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μικρή αύξηση των αεροπορικών ναύλων, ή ακόμη και σε μείωση σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Οι εγχώριες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προβλέπεται να αυξηθούν από 2% έως 4% σε ετήσια βάση. Οι μεγάλοι αμερικανικοί αερομεταφορείς συνέχισαν να ενισχύουν τους κόμβους τους στο εσωτερικό, βελτιώνοντας τη συνολική ισχύ των δικτύων τους.

Σε αγορές που συνδέονται με αεροπορικούς κόμβους, οι ναύλοι θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περισσότερο από 4% απλώς και μόνο λόγω της επικράτησης ενός αερομεταφορέα.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και της Λατινικής/Νότιας Αμερικής αναμένεται να αυξηθούν από 2% έως 5%. Ενώ, σε άλλες περιοχές, όπως η περιοχή Ασίας/Ειρηνικού θα μπορούσαν να μειωθούν, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ALTOUR.

Οι διαπραγματεύσεις για εταιρικές συμφωνίες πωλήσεων το 2023 είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εκπτωτικών προσφορών, ιδίως στα ταξίδια εσωτερικού στις ΗΠΑ, που περιελάμβαναν τους κόμβους των αεροπορικών εταιριών, όπου καταγράφηκε περιορισμένη, όπου υπήρχε, διαπραγματευτική ικανότητα.

Τα διεθνή, premium ταξίδια σε ανταγωνιστικές αγορές, παραμένουν περιζήτητα από τις αεροπορικές εταιρίες και συνοδεύονται από καλύτερες εκπτώσεις με αντάλλαγμα την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση καλύτερων εκπτώσεων για ταξίδια εσωτερικού, σύμφωνα με την ALTOUR

Τι συμβαίνει με τις τιμές των ξενοδοχείων

Η μέση ημερήσια ξενοδοχειακή τιμή αναμένεται να αυξηθεί από 2% έως 5% σε ετήσια βάση, με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το 2022 και το 2023. Παρόλα αυτά, η μέση ημερήσια τιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι 21,3% υψηλότερη από ό,τι ήταν το 2019. Για το 2024, η ομάδα συμβούλων ξενοδοχείων της ALTOUR αναφέρει συνολική αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής κατά 2% σε ετήσια βάση σε όλη την πελατειακή της βάση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στις μεταβολές των τιμών ανάλογα με την πόλη και τον τύπο του ξενοδοχείου. Για παράδειγμα, οι τιμές σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Σικάγο, το Λος Άντζελες και το Παρίσι θα σημειώσουν αύξηση σε ετήσια βάση υψηλότερη από τη γενική πρόβλεψη των τιμών.

Ο λόγος είναι ότι, αυτοί οι προορισμοί συνδυάζουν στοιχεία που αφορούν τα επαγγελματικά ταξίδια, τη διοργάνωση συνεδριάσεων/εκδηλώσεων και τα ταξίδια αναψυχής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ανώτερες κατηγορίες ξενοδοχείων και τα ξενοδοχεία “μεγάλου μεγέθους”.

Αντίθετα, για τα χαμηλότερης κατηγορίας και περιορισμένων παρεχόμενων υπηρεσιών καταλύματα, οι αυξήσεις των τιμών θα είναι συγκρατημένες, διότι οι παράγοντες που συνέβαλαν στην πλήρη επιστροφή αυτού του τομέα στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2022 μεταβάλλονται. Για παράδειγμα, η σημαντική αύξηση των ταξιδιών αναψυχής ή των ταξιδιών “εκδίκησης” υποχωρεί. Ως αποτέλεσμα, αυτό το ξενοδοχειακό τμήμα θα εξαρτηθεί περισσότερο από τα επαγγελματικά ταξίδια.

Στην πραγματικότητα, η ομάδα συμβούλων ξενοδοχείων της ALTOUR έχει διαπραγματευτεί σταθερές τιμές με ορισμένα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας για το 2024, με μειώσεις έως και 10%, σε σύγκριση με τις τιμές του 2023.

Αυξημένες οι τιμές ενοικίασης αυτοκίνητων

Καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν υποχωρήσει, το απόθεμα οχημάτων έχει βελτιωθεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, οι ταξιδιώτες μπορούν να αναμένουν να πληρώσουν 3 έως 4% περισσότερα για ενοικίαση αυτοκινήτου εφέτος. Το υψηλότερο εργατικό κόστος, το κόστος αγοράς οχημάτων και οι πληθωριστικές πιέσεις θα καθορίσουν την αύξηση των τιμών.

Οι εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων συνεχίζουν να επεκτείνουν τις προσφορές τους σε ηλεκτρικά οχήματα, γεγονός που θα βοηθήσει τους εταιρικούς ταξιδιώτες να συμβαδίσουν με τις εταιρικές τους πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα, όπως αναφέρει η ALTOUR. Όμως, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι κατά 25 έως 35% πιο ακριβά στην ενοικίαση από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *