Με διευκρινιστική εγκύκλιο που υπογράφει ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στις 30 Ιουλίου (!!!) παρέχονται διευκρινίσεις για την μεταφορά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τουριστών, από Covid, σε χώρους προσωρινής Φιλοξενίας (ξενοδοχεία / καταλύματα απομόνωσης).
Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 29 Ιουλίου, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος επεσήμανε με επιστολή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς, σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση κρουσμάτων Covid από τα ξενοδοχεία, καθώς παρά την περυσινή εμπειρία, ασάφειες, δυσλειτουργίες και αβελτηρίες του κρατικού μηχανισμού, δημιουργούν δυσάρεστες συνθήκες στην όλη διαδικασία,που δυσφημούν τον ελληνικό Τουρισμό.
Μάλιστα με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «καταγγελία ότι ξενοδόχος εγκατέλειψε σε Κέντρο Υγείας ενοίκους του με κορωνοϊό», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων -η οποία έχει αποστείλει ήδη σχετική επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς-, μετά από ενημέρωση που είχε από τις Ξενοδοχειακές Ενώσεις – Μέλη της σε όλη τη χώρα, επισημαίνει τα εξής:
“Ο αριθμός των πελατών των ξενοδοχείων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον Covid-19 είναι εξαιρετικά μικρός και αυτό οφείλεται στην πιστή εφαρμογή των ιδιαίτερα αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Δυστυχώς όμως η διαδικασία διαχείρισης των ελάχιστων αυτών περιπτώσεων είναι εξόχως δυσχερής και μάλιστα ανεξάρτητα αν το ξενοδοχείο διαθέτει βάσει νόμου (δυναμικότητας άνω των 50 δωματίων) γιατρό Covid ή όχι. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αναγκαίες για την ορθή διαχείριση του κάθε περιστατικού, οδηγίες των αρμοδίων στελεχών της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ είναι ασαφείς, ενώ ούτε η επικοινωνία είναι όσο άμεση και εύκολη θα έπρεπε – ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
Σημειώνεται πως η μεταφορά ενός πελάτη που διαγιγνώσκεται θετικός στον Covid-19 σε ξενοδοχείο καραντίνας δεν είναι μια απλή υπόθεση. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση του θετικού αποτελέσματος του τεστ (rapid ή PCR) στην ειδική πλατφόρμα και στη συνέχεια να δοθεί σχετική εντολή – παραπεμπτικό από την αρμόδια αρχή, διαδικασία που είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, μέσα στον πανικό και την απόγνωση, να έχουμε και το περιγραφόμενο στα παραπάνω δημοσιεύματα περιστατικό, να μην εφαρμόζεται δηλαδή το σχετικό πρωτόκολλο και ο πελάτης – ασθενής να οδηγείται στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.
Για τους λόγους αυτούς η ΠΟΞ έχει ζητήσει τη δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού αριθμού που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο και στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κλπ ώστε η διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού να γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά”.
Υπογραμμίζεται ότι η ΠΟΞ έχει ζητήσει ακόμη “να υπάρχει μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας αποκλειστικά και μόνο για τους υγειονομικούς υπευθύνους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μέσω της οποίας θα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες – εγκρίσεις”.
Η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος, την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και που κοινοποιείται στους:
1. Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (με ευθύνη ενημέρωσης όλων των εποπτευόμενων Φορέων τους)
2. Ε.Κ.Α.Β.
3. Ε.Ο.Δ.Υ.
4. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
5. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
6. Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
7. ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ – Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων
8. Υπουργείο Τουρισμού
9. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων
10. Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος – Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.,
έχει ως εξής:
Α. Έκδοση αποτελέσματος διαγνωστικού δειγματοληπτικού ελέγχου για Covid-19
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας δειγματοληψίας το καταχωρεί στο Μητρώο Ασθενών Cpvid 19 άμεσα, ώστε να ενημερωθεί ηλεκτρονικά η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και ο Ε.Ο.Δ.Υ. Στη συνέχεια, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας επικοινωνεί με α) τον ασθενή, β) το ξενοδοχείο/ κατάλυμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Έντυπο Εντοπισμού Επιβατών (PLF) και συγκεκριμένα τον υπεύθυνο εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, γ) τον Ε.Ο.Δ.Υ. στον οποίο κοινοποιούνται τα στοιχεία επικοινωνίας του συνεργαζόμενου ιατρού του ξενοδοχείου / τουριστικού καταλύματος (ΦΕΚ 1632/Β/21.04.2021) και ενημερώνει την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ (Ο.ΔΙ.Κ.-ΕΚΑΒ) στους τηλεφωνικούς αριθμούς: 213 214 3253, 213 214 3172, 210 77 14 470 213 214 3124.
Β. Μεταφορά του ασθενή σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας / απομόνωσης
Το συντονισμό και τη διαχείριση της μεταφοράς του επιβεβαιωμένου κρούσματος στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας – απομόνωσης, αφού ενημερωθεί, αναλαμβάνει η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ (Ο.ΔΙ.Κ.-ΕΚΑΒ):
• Σε περίπτωση ασθενή που έχει μεταβεί ως περιπατητικός και εξετάστηκε στην πλησιέστερη μονάδα του Ε.Σ.Υ., χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του συνεργαζόμενου με το χώρο διαμονής του ιατρό.
• Σε περίπτωση ασθενή που έχει εξεταστεί από το συνεργαζόμενο ιατρό του ξενοδοχείου/καταλύματος και
παραμένει ασυμπτωματικός, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει σε δωμάτιο απομόνωσης μέσα στο ίδιο το ξενοδοχείο/κατάλυμα.
• Σε περίπτωση ασθενή που ο συνεργαζόμενος ιατρός κρίνει ότι παρουσιάζει συμπτώματα, οπότε, αξιολογείται η αναγκαιότητα είτε της μεταφοράς του στο Χώρο προσωρινής Φιλοξενίας – απομόνωσης, είτε •σε μονάδα του Ε.Σ.Υ.
Σε όλες τις περιπτώσεις, ενημερώνεται η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τη μεταφορά του κρούσματος και των τυχών στενών επαφών στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας – απομόνωσης για την καταγραφή τους και την αποστολή των στοιχείων στους αρμόδιους φορείς ελέγχου τήρησης του προσωρινού περιορισμού τους (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα/Ελ. Ακτοφυλακή).
Στις περιπτώσεις που:
ί. Ο ασθενής – επισκέπτης αρνείται τη μεταφορά του.
ϋ. Ο ασθενής – επισκέπτης δεν βρίσκεται στον δηλωμένο τόπο διαμονής του,
η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ (Ο.ΔΙ.Κ.-ΕΚΑΒ) ειδοποιεί τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ώστε να εφαρμόσει αντίστοιχο Πρωτόκολλο Διαχείρισης.
Επισημαίνεται επιπλέον ότι, οι ασυμπιωματικοί Covid-19 ασθενείς, από όπου και αν προέρχονται (Λιμάνια, Αεροδρόμια κλπ), διακομίζονται κατευθείαν στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας – απομόνωσης.
Η λήψη δείγματος πραγματοποιείται από:
❖ κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στις πύλες εισόδου της χώρας,
❖ συμβεβλημένο ιατρό των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων,
❖ ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, εφόσον διατίθεται,
❖ ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία),
❖ κλιμάκια των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ,
❖ Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα,
❖ ιδιώτες φαρμακοποιούς.
Τα Σημεία Δειγματοληψίας ΚΟΜΥ ΤΟΥ ΕΟΔΥ, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία που θα διενεργούν τεστ ΡΟΒ σε ορισμένα μικρά νησιά, έχουν αναρτηθεί στη σελίδα www.mintour.gov.gr που διαρκώς ενημερώνεται.
Η παραπομπή για εργαστηριακό έλεγχο (δήλωση δείγματος) καταχωρείται υποχρεωτικά από όλους στο Μητρώο Ασθενών Covid 19.
Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος όσον αφορά το Μητρώο Ασθενών Covid – 19 όπως επικοινωνούν άμεσα με την γραμμή βοήθειας της ΗΔΙΚΑ 11131 (Help Desk) και στο e mail [email protected].
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
Πίνακας Αποδεκτών (για ενέργεια)
1. Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (με ευθύνη ενημέρωσης όλων των εποπτευόμενων Φορέων τους)
2. Ε.Κ.Α.Β.
3. Ε.Ο.Δ.Υ.
4. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
5. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (με παράκληση να ενημερωθούν τα Μέλη)
6. Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (με παράκληση να ενημερωθούν τα Μέλη)
7. ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ – Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (με παράκληση να ενημερωθούν τα Μέλη)
8. Υπουργείο Τουρισμού (με την παράκληση να ενημερωθούν οι Χώροι Φιλοξενίας – Απομόνωσης)
9. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (με παράκληση να ενημερωθούν τα Μέλη)
10. Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος – Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. (με παράκληση να ενημερωθούν τα Μέλη)
11. Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ΚΥΚΛΟΣ (με παράκληση να ενημερωθούν τα Μέλη)
12. ΗΔΙΚΑ (Μητρώο).