afantou

Αβέβαιο ακόμα το μέλλον της επένδυσης στο Γκολφ Αφάντου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υποβλήθηκε αρμοδίως την Παρασκευή προς έγκριση και αναμένεται να σταλεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δημοσίευση, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στο Γκολφ Αφάντου, μετά και τον έλεγχο του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα συναρμόδια Υπουργεία συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η μόνη εκκρεμότητα που υφίσταται είναι η έκδοση νέου χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται με σαφήνεια ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», παρότι συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας διαπίστωσε ότι στον χάρτη που συνοδεύει το σχέδιο φαίνεται να αποτυπώνεται ελλιπώς η γραμμή της Ζώνης Β΄ προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, όπως η ζώνη αυτή έχει καθορισθεί με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ερημόκαστρο και ζήτησε να αποτυπωθεί η συγκεκριμένη Ζώνη Β΄ πλήρως στον χάρτη που συνοδεύει το σχέδιο, με τον αντίστοιχο υπομνηματισμό, κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να κωλύεται επί του παρόντος η έγκριση και η αποστολή της απόφασης προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σχετικά ενημερώθηκε χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, που αναμένεται να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, για την συμπλήρωση της αποφάσεως.
Το μέλλον της επένδυσης στο βόρειο τμήμα του ακινήτου στο Γκολφ Αφάντου, που έχει κατακυρωθεί μετά από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό στην εταιρεία «M.A. Angeliades Inc.», συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία κ. Μερκούριου Αγγελιάδη, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας παραμένει δυσοίωνο.
Η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, περί αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου και ο χαρακτηρισμός ως τέτοιου του συνόλου της έκτασης, εξακολουθεί να αποτελεί για τον επενδυτή ανασταλτικό παράγοντα για την υπογραφή της συμβάσεως με το ΤΑΙΠΕΔ.
Το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δέχεται, επί του παρόντος, την ανάθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της γεωφυσικής διασκόπησης της περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν αρχαία υποστηρίζοντας ότι παρέλκει τέτοια ενέργεια και ότι η απόφαση δεν αποτελεί τροχοπέδη για την επένδυση, δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Αγγελιάδη.
Σε κάθε περίπτωση, με προσκόμματα που υψώνονται εκ των έσω και βραχυκυκλώνουν ακόμη και το κυβερνητικό επιτελείο, προχωρεί συνολικά το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.
Πρόσφατη είναι εξάλλου και η παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για την υπόθεση του Ελληνικού, που πρόκειται να χαρακτηριστεί ομοίως αρχαιολογικός χώρος, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, γίνεται ακόμη πιο θολή, καθώς στην υπόθεση του Ελληνικού έρχεται να προστεθεί η νέα επίθεση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πάνου Σκουρλέτη στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, η οποία συνοδεύεται και με τη δημόσια διαφωνία του αρμόδιου υπουργού για το κυβερνητικό σχέδιο πώλησης του 17% της ΔΕΗ.
Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης άνοιξε παράλληλο μέτωπο και με τον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη για τη λειτουργία των πλευρικών σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου Αττικής.
Η αμφίσημη κυβερνητική στάση και οι αναδιπλώσεις υπουργών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχουν καταγραφεί και σε άλλες υποθέσεις (ΟΛΠ, περιφερειακά αεροδρόμια, επένδυση στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο) αποδίδονται σε έναν βαθμό στην εσωκομματική πίεση που ασκείται στο Μαξίμου, αφού τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να υιοθετήσουν τα συμφωνηθέντα.
Στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι οι παλινωδίες οφείλονται στην αδυναμία της κυβέρνησης, πρωτίστως λόγω ιδεολογικοπολιτικών αγκυλώσεων, να εγγυηθεί και να στηρίξει την υλοποίηση ενός προγράμματος που μπορεί να ανοίξει αναπτυξιακούς δρόμους.
«Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση είναι εναντίον των επενδύσεων και θα κάνουν τα πάντα για να μην γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε τη Δευτέρα ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, ασκώντας κριτική στη ΝΔ για το ζήτημα του Ελληνικού.
Κατά τον Αλέκο Φλαμπουράρη, οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στην σύμβαση που έχει υπογραφεί, όπως αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα και «είναι αναγκαία η επικαιροποίησή του για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης».

Αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *