yppoa
Φωτό: ΥΠΠΟΑ

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο Μπούρτζι και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αυτοψία στο Μπούρτζι του Ναυπλίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους πραγματοποίησε το Σάββατο 25 Ιουλίου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανό, τον δήμαρχο Ναυπλίου κ. Δημήτρη Κωστούρο, την Έφορο Αρχαιοτήτων Αργολίδος κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη. ​

«Το Μπούρτζι», δήλωσε η κ. Μενδώνη, μετά την πολύωρη αυτοψία, «είναι εμβληματικό μνημείο, όχι μόνο για το Ναύπλιο, αλλά για όλη την Ελλάδα. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2014. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει έξι χρόνια. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει. Αυτό δεν συνέβη. Η προηγούμενη πενταετία δεν ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική ως προς την εξέλιξη των έργων. Τώρα οφείλομε να συντμήσομε τον χρόνο. Υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση των αγωγών ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης. Ήδη η δημοτική αρχή, με τις δικές της διαδικασίες, αναλαμβάνει να επιλύσει τα δύο τελευταία. Θα ζητήσουμε από τη ΔΕΗ, να επισπεύσει τις αντίστοιχες διαδικασίες. Το έργο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του 2017, είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης στις 31 Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, δεν θα είναι έτοιμο, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις των δικτύων υποδομών. Θα ζητήσομε μία παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου.

Σε συνεννόηση με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και την ΕΦΑ Αργολίδος ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για τη μίσθωση των χώρων εστίασης και τον σχεδιασμό περιοδικών εκθέσεων. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο την πρότασή της για μία περιοδική έκθεση στους εκθεσιακούς χώρους του μνημείου, η οποία θα αφορά το 1821 και τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης. Παράλληλα, η Εφορεία θα συγκροτήσει την πρότασή της για ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό περιοδικών εκθέσεων, προκειμένου να υπάρχει ένα ενισχυμένο και διαρκές ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Στόχος μας είναι το Μπούρτζι να γίνει ξανά το στολίδι που ήταν για την πόλη του Ναυπλίου, την Αργολίδα και για όλη την Ελλάδα. Ο ποιοτικός τουρισμός είναι προτεραιότητα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Τέτοια μνημεία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για υψηλού επιπέδου τουρισμό».

Εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους

Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι η σύμβαση με τον ανάδοχο για το  έργο του εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους να υπογραφεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ την 31η Ιουλίου τ.έ. Ο προϋπολογισμός ένταξης του έργου ήταν περίπου 5.000.000 ευρώ. Η σύμβαση με τον ανάδοχο είναι λίγο λιγότερο από 2.500.000 ευρώ, δεδομένης της έκπτωσης που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 24 μήνες. To σύνολο των μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση του Μουσείου και την επέκτασή του, για να αποκτήσει τους αναγκαίους χώρους που  θα του  εξασφαλίσουν τη δυνατότητα και την προοπτική ενός σύγχρονου μουσείου, ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ τον Δεκέμβριο του 2015. Μετά από σιωπή κάποιων χρόνων, το έργο, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2021 τον Ιούλιο του 2019, λίγες ημέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου. Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τα υπηρεσιακά στελέχη της ΕΦΑ Αργολίδος, προγραμματίσαμε την εισαγωγή της μουσειολογικής μελέτης στο αρμόδιο Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ εντός του επομένου μηνός. Παράλληλα, δώσαμε τις σχετικές οδηγίες για άμεση έναρξη εκπόνηση της μουσειογραφικής μελέτης, ώστε με την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, να είναι η ΕΦΑ απολύτως έτοιμη για την υλοποίηση και του εκθεσιακού της προγράμματος. Στόχος είναι, σε διάστημα 6-8 μηνών από την ολοκλήρωση των κτηριακών εργασιών, να έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση, προκειμένου το Μουσείο να αποδοθεί πλέον ανακαινισμένο και με νέα έκθεση των πολύτιμων συλλογών του στους πολίτες του Άργους, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης και της Αργολίδος».

Ανάδειξη του Κάστρου της Πιάδας

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου η κ. Μενδώνη συνοδευόμενη από τον βουλευτή Αργολίδος κ. Γιάννη Ανδριανό, την Έφορο Αρχαιοτήτων Αργολίδος κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου και υπηρεσιακούς παράγοντες, πραγματοποίησε αυτοψία στο Βυζαντινό Κάστρο της Πιάδας στην Νέα Επίδαυρο. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου – ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόδρομες ενέργειες και η εγκατάσταση του εργοταξίου προγραμματίζεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση των ετοιμορροπιών του τείχους, οι αποκατάσταση των ερειπώμενων εκκλησιδίων στο εσωτερικό του Κάστρου, καθώς και η διαμόρφωση διαδρομών για τους επισκέπτες. Ακολούθως η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε το Μουσείο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης με τη μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής με θέμα «Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου», το οποίο φιλοξενείται στο ανακαινισμένο παλαιό μονοτάξιο δημοτικό σχολείο της Νέας Επιδαύρου, ένα νεοκλασικό κτήριο του 1904, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *