Photo by Vecislavas Popa on Pexels

Δειλά ξεκινάει το 2024 για την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με πτωτικούς ρυθμούς κάνει… ποδαρικό το 2024 για την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, καθώς πτώση σε ποσοστό 25% καταγράφει η ζήτηση το α’ τρίμηνο του νέου έτους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη της πληρότητας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η εξειδικευμένη εταιρία AirDNA.

Ειδικότερα, η Ελλάδα αποτελεί τη μία από τις δύο χώρες από το σύνολο των 20 ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζουν μείωση. Η άλλη είναι η Κροατία (-43%). Όλες οι υπόλοιπες υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν ισχυρή ζήτηση για τους πρώτους μήνες του νέου έτους, που μεταφράζεται σε αύξηση της ζήτησης κατά 15% για το α’ εξάμηνο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2023.
Από τις 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία και η Νορβηγία ηγούνται του ρυθμού ζήτησης για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 44% σε ετήσια βάση στη Φινλανδία και 61% στη Νορβηγία.
Όπως αναφέρει η AirDNA, με το Πάσχα των Καθολικών να εορτάζεται τον Μάρτιο φέτος και όχι τον Απρίλιο (όπως το 2023), παρατηρείται σημαντική άνοδος στη ζήτηση για τον Μάρτιο, με 15 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες να σημειώνουν αύξηση άνω του 20% σε ετήσια βάση.
Μεταξύ των 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκών χωρών, η πληρότητα μειώθηκε 16 χώρες αυτό το φθινόπωρο, σε ετήσια βάση, με εξαιρέσεις την Ελλάδα, την Κροατία, την Τσεχία και την Ισπανία.

Οι σκανδιναβικές χώρες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση της πληρότητας, με την πληρότητα να μειώνεται περισσότερο από 10% στη Σουηδία (-10,5%) και τη Φινλανδία (-12,6%) και να μειώνεται περισσότερο από 5% σε ετήσια βάση στη Νορβηγία (-5,1%) και τη Δανία (-6,2%). Και στις τέσσερις χώρες, η αύξηση της προσφοράς εξακολουθεί να ξεπερνά σημαντικά την αύξηση της ζήτησης. Εκτός των σκανδιναβικών χωρών, η Ολλανδία (-5,4%) ήταν επίσης στις πέντε χώρες που βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την επίδοση της πληρότητας.

Από την άλλη πλευρά, o Νοέμβριος ήταν ένας δυνατός μήνας για την Ελλάδα, την Κροατία, την Ισπανία και την Τσεχία, που κατέγραψαν αύξηση της πληρότητας αυτό το φθινόπωρο.

Πιο αναλυτικά, η Κροατία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 10,9% στην πληρότητα τον Νοέμβριο, καθώς οι διαθέσιμες διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 10,2%, σε σύγκριση με μείωση 0,3% των διανυκτερεύσεων.

Η Ελλάδα σημείωσε επίσης πτώση των διαθέσιμων καταχωρίσεων (-2,1%) σε ετήσια βάση, αλλά οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση, επιτρέποντας στην πληρότητα να αυξηθεί κατά 8,7% τον Νοέμβριο.

Η Ισπανία κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 14,6% σε ετήσια βάση, σχεδόν διπλάσια από την αύξηση των διαθέσιμων καταχωρίσεων κατά 8,3%, οδηγώντας την πληρότητα σε αύξηση 5,8% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, στην Τσεχία, η ετήσια αύξηση της ζήτησης κατά 23,9% ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς κατά 21,6%, οδηγώντας σε αύξηση της πληρότητας κατά 2% τον Νοέμβριο.

Ο Νοέμβριος με μια ματιά

-Οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 19,6% σε ετήσια βάση και κατά 16,4% σε σχέση με το 2019.
-Η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 9,1% σε ετήσια βάση και 18,1% έναντι του 2019.
-Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) ήταν αυξημένες κατά 10,7% σε ετήσια βάση και κατά 44% έναντι του 2019.
-Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20,8% σε ετήσια βάση και κατά 70,1%, σε σχέση με το 2019.
-Η πληρότητα μειώθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε κατά 14,3%, σε σχέση με το 2019.
-Τα έσοδα ανά διαθέσιμο μίσθωμα (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση και κατά 64,6% από το 2019.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *