© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Dertour: +17% η Ελλάδα, σταθερά στην 3η θέση | Ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών και all inclusive επιλέγουν οι Γερμανοί | ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η υγειονομική κρίση επέδρασε στη συμπεριφορά των Γερμανών απέναντι στις κρατήσεις, όπως αποκαλύπτει ο ταξιδιωτικός πράκτορας Dertour, στο ταξιδιωτικό του Βαρόμετρο για το φετινό Καλοκαίρι, με την πλειοψηφία τους να βάζει βαθιά το… χέρι στην τσέπη, επιλέγοντας ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Τα στοιχεία των κρατήσεων στον όμιλο Dertour και τις θυγατρικές του Jahn Reisen, ITS, Meiers Weltreisen και Travelix, έως τις 7 Ιουλίου 2022, για την ταξιδιωτική περίοδο από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Σεπτεμβρίου 2022 συγκρίθηκαν με τις κρατήσεις για την ίδια ταξιδιωτική περίοδο το 2019, πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ο Ingo Burmester, διευθύνων σύμβουλος της DER Touristik στην Κεντρική Ευρώπη, κάνει λόγο για μια “νέα κανονικότητα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατήσεις τους τελευταίους μήνες είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες πριν από την πανδημία, όπως και οι πωλήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές λαχταρούν διακοπές και χαλάρωση και βάζουν λίγο πιο… βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς (51%), πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των επισκεπτών (73%) επιλέγουν θέρετρα τεσσάρων και πέντε αστέρων, με περισσότερες προσφορές all-inclusive, έναντι του 60% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019.

Ένας στους πέντε επιλέγει 5άστερο κατάλυμα

Σύμφωνα με την Dertour, τα ξενοδοχεία τριών αστέρων και κάτω αποτελούν την τελευταία επιλογή, με μόλις το 25% να τα επιλέγουν, έναντι 40% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το καλοκαίρι του 2019.

Τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, από την άλλη πλευρά, έχουν μεγαλύτερη ζήτηση εφέτος από ό,τι πριν από την πανδημία, καθώς περισσότεροι από τους μισούς παραθεριστές κατευθύνονται σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, σε σύγκριση με μόλις το 47% το 2019.

Η ζήτηση για καταλύματα πέντε αστέρων έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά, καθώς ένας στους πέντε παραθεριστές κάνει διακοπές σε θέρετρο πέντε αστέρων, από 13% το 2019.

Στροφή προς το all-inclusive 

Για να μπορούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους ξέγνοιαστα, οι παραθεριστές καταφεύγουν όλο και περισσότερο στο all-inclusive. Ενώ το 11% των επισκεπτών επέλεξαν αυτή τη μορφή διακοπών το 2019, το ποσοστό αυτό το φετινό καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάστηκε στο 21%.

Από την άλλη μειώνεται ανάλογα το μερίδιο των διαμονών με πρωινό και ημιδιατροφή. Το πρωινό εξακολουθεί να επιλέγεται από την πλειοψηφία των επισκεπτών (50%). Ωστόσο, το 2019 το ποσοστό ήταν σημαντικά υψηλότερο, στο 56%. Σύμφωνα με το καλοκαιρινό βαρόμετρο του Dertour, το 16% των επισκεπτών επιλέγει ημιδιατροφή φέτος, σε σύγκριση με το 23% το 2019.

Στο επίκεντρο τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια και η Μεσόγειος

Σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση εφέτος είναι τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια. Τα ταξίδια στην πόλη διαρκούν κατά ένα τρίτο περισσότερο φέτος το καλοκαίρι, σε σχέση με το 2019, ενώ οι διακοπές σε παραθαλάσσια θέρετρα, μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, έχουν διάρκεια μία επιπλέον ημέρα .

Το καλοκαιρινό βαρόμετρο του Dertour προσδιόρισε επίσης τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών των Γερμανών το φετινό καλοκαίρι, με την Ισπανία να παραμένει κορυφαία επιλογή τους στα δρομολόγια μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Η ζήτηση για τη χώρα έχει αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος, σε σύγκριση με το 2019. Η Τουρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με αύξηση 76% και η Ελλάδα ακολουθεί στην τρίτη, όπως και το 2019, με αύξηση 17%. Στη συνέχεια, η Γερμανία (-35%) έπεται στην τέταρτη θέση και η Ιταλία στην πέμπτη (-41%).

Σύμφωνα με τον κ. Schikarsky, αν εξετάσει κανείς τους πιο δημοφιλείς, καλοκαιρινούς προορισμούς μικρών και μεσαίων αποστάσεων, η Γερμανία βρίσκεται εκτός της πρώτης πεντάδας. Η Ιταλία ανεβαίνει στην τέταρτη θέση και η Αίγυπτος στην πέμπτη θέση με αύξηση 15%.

Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ταξιδιώτες πόλεων, όπως και το καλοκαίρι του 2019, με πρώτες επιλογές το Αμβούργο, το Βερολίνο, το Μόναχο, τη Δρέσδη και τη Λειψία.

Από τους προορισμούς μεγάλων αποστάσεων πρώτη επιλογή των Γερμανών αποτελούν οι ΗΠΑ, παρά την πτώση κατά 33%, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019. Δεύτερες ακολουθούν οι Μαλδίβες, με 24% αύξηση, από πέμπτες το 2019.

Η Δομινικανή Δημοκρατία ανεβαίνει στην τρίτη θέση, αν και χάνει περίπου δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019.

Ο Μαυρίκιος ακολουθεί στην τέταρτη θέση, από την όγδοη το 2019, ενώ η Ταϊλάνδη, λόγω της καθυστέρησης στο άνοιγμα των συνόρων της για διεθνή ταξίδια, “προσγειώνεται” στην πέμπτη θέση, σε σύγκριση με την τρίτη το καλοκαίρι του 2019.

 

Tagged

2 σχόλια στο “Dertour: +17% η Ελλάδα, σταθερά στην 3η θέση | Ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών και all inclusive επιλέγουν οι Γερμανοί | ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *