Δήμος Ρόδου: Ριζική ανάπλαση και αναβάθμιση της πλατείας του Φαληρακίου

ΦΟΡΕΙΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και εντός χρονοδιαγράμματος το έργο ανάπλασης της πλατείας του Φαληρακίου που εκτελείται από τον Δήμο Ρόδου υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου των τεχνικών υπηρεσιών κ. Τηλέμαχου Καμπούρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των έργων έχει εγκριθεί και από το τοπικό συμβούλιο Καλυθιών.

Η κεντρική πλατεία Φαληρακίου αποτελεί έναν εδώ και δεκαετίες υφιστάμενο διαμορφωμένο κοινόχρηστο χώρο της περιοχής. Βρίσκεται κοντά στην παραλιακή ζώνη και έχει διαμορφωθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους με μεμονωμένες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εικόνα ανομοιομορφίας που δεν συνάδει με το γεγονός ότι το Φαληράκι αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Η νέα διαμόρφωση της πλατείας καθίσταται απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί η σχέση των κατοίκων, επισκεπτών τόσο με τον κοινόχρηστο χώρο όσο και μεταξύ τους, και κατ’ επέκταση να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής της περιοχής.

Η μελέτη που εκτελείται αφορά στην ανάπλαση – διαμόρφωση της πλατείας Φαληρακίου. Επιδιώκεται η δημιουργία ενός χώρου που να μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ως χώρος κοινωνικής επαφής και αναψυχής.

Ο νέος σχεδιασμός ως στόχο έχει την βελτίωση της ποιότητας του υπαίθριου χώρου από άποψη αισθητική και λειτουργική σε συνδυασμό με την βελτίωση του μικροκλίματος (ενίσχυση της υφιστάμενης βλάστησης, αύξηση της έκτασης του πρασίνου, χρήση φυσικών κατά το δυνατόν υλικών με μικρή αντανακλαστικότητα, στοιχεία νερού και στέγαστρα για την αύξηση του ποσοστού σκίασης).

Ένας από τους βασικούς στόχους του φιλικού προς το περιβάλλον σχεδιασµού σε αστικό επίπεδο είναι η δηµιουργία αστικών περιοχών µε άνετους ανοιχτούς χώρους. Συνεπώς οι µικροκλιµατικές παράµετροι είναι κεντρικής σηµασίας για τις δραστηριότητες που λαµβάνουν χώρα στην περιοχή και, σε µεγάλο βαθµό, καθορίζουν τη χρήση των χώρων αυτών. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο ο χώρος αυτός να αποτελέσει ένα εννιαίο σύνολο ανοικτό οπτικά και λειτουργικά σε συνδυασμό με τα γύρω κτίσματα. Για τον λόγο αυτόν κατεδαφίστηκε το κτίσμα στη μέση της πλατείας και ενσωματώνεται ο περιμετρικός δρόμος στο χώρο της.

Για τη χρήση των υπαίθριων χώρων, βασικός στόχος είναι η δυνατότητα της εγκατάστασης διαφορετικών δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς οι ηµερήσιες και οι εποχιακές αλλαγές απαιτούν διαφορετικές λύσεις.

Τα υλικά, η βλάστηση, τα στοιχεία νερού, ακόµα και ο εξοπλισµός του περιβάλλοντος χώρου θα συνεισφέρουν στο σχεδιασµό του, παρέχοντας προστασία του χρήστη από τα αρνητικά στοιχεία του κλίµατος και έκθεση στα αντίστοιχα θετικά, αυξάνοντας τη χρήση του υπαίθριου χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διατηρείται ειδικότερα η υφιστάμενη βλάστιση με τακτοποίηση και εμπλουτισμό της (νέα μικρά και μεγάλα δέντρα, θάμνοι, χλοοτάπητας). Προβλέπεται επίσης η κατασκευή υπαίθριων καθιστικών (ημικυκλικό καθιστικό με θέα τη θάλασσα, υπαίθρια καθιστικά – παγκάκια), η δημιουργία στοιχείων νερού γύρω από το υφιστάμενο γλυπτό (συντριβάνι με κυκλικό δακτύλιο και έξι πίδακες), η κατασκευή αμφιθεάτρου, με στέγαστρο και κατάλληλη φύτευση, για την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού και τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων και πλατωμάτων για την φιλοξενία υπαίθριων εκθέσεων – εκδηλώσεων και λοιπών δρώμενων.

Παράλληλα, θα υπάρξουν επίπεδες διαμορφώσεις υπαίθριων παιχνιδιών για την απασχόληση των μικρότερων ηλικιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις επεμβάσεις ο ωφέλιμος χώρος της πλατείας γίνεται τουλάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτερος αφού εντάσσεται στον ήδη υφιστάμενο ο περιμετρικός χώρος στάθμευσης, ο διαμήκης παράλληλος χώρος με τους φοίνικες και ο χώρος τον οποίο καταλαμβάνει το προς κατεδάφιση κτίσμα, ενώ παράλληλα αν και διατηρείται η υφιστάμενη ψηλή βλάστηση, τριπλασιάζεται ο χώρος πρασίνου σε σχέση πάντα με την υφιστάμενη κατάσταση.

Παράλληλα, στον περιβάλλοντα της πλατείας χώρο θα χωροτεθεί νέα πιάτσα ταξί, χώρος φορτοεκφόρτωσης και οργανωμένος χώρος στάθμευσης.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 730.000 € εκ των οποίων 420.106,60€ για εργασίες και 75.619,19€ για ΓΕ&ΟΕ, 74.358,87 για απρόβλεπτα και 136.820,32 για Φ.Π.Α.

ΠΗΓΗ: www.dimokratiki.gr, Από: Δαμιανός Αθανασίου

Tagged

1 σχόλιο στο “Δήμος Ρόδου: Ριζική ανάπλαση και αναβάθμιση της πλατείας του Φαληρακίου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *