Εμμένει στον περιορισμό των κρουαζιερόπλοιων η νέα κυβέρνηση της Μαγιόρκα | Τρία πλοία στο λιμάνι ημερησίως

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μόνο τρία κρουαζιερόπλοια το πολύ, την ημέρα, επιτρέπεται να ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Μαγιόρκα, καθώς η νέα συντηρητική κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων επιμένει στην εφαρμογή του κανονισμού που επιτρέπει, προς το παρόν, την είσοδο περιορισμένου αριθμού κρουαζιερόπλοιων.

Η ρύθμιση αυτή είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό σοσιαλιστική ηγεσία με την αρμόδια η Διεθνή Ένωση Εταιριών Κρουαζιέρας (CLIA) και τη διοίκηση του λιμανιού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο κανονισμός θα παραμείνει σε ισχύ για ολόκληρο το επόμενο έτος, πριν από την επαναδιαπραγμάτευσή του. Το παρασκήνιο για τον περιορισμό αφορά, μεταξύ άλλων, παράπονα κατοίκων για πολύ θόρυβο και καυσαέριο, όταν στο παρελθόν στο λιμάνι ελλιμενίζονταν επτά πλοία και χιλιάδες άνθρωποι από τα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια κινούνταν μέσα στην πόλη.

Πριν από τον κανονισμό, το 2019 καταγράφηκαν συνολικά 538 περιπτώσεις ελλιμενισμού, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν μόνο 505.

Οι εταιρίες κρουαζιέρας καταβάλλουν προσπάθειες να χρησιμοποιούν όλο και πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις βιωσιμότητας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις αρχές του 2020 από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Πάλμα, της Βενετίας, των Καννών, του Μπέργκεν, του Ντουμπρόβνικ, της Μάλαγα, της Μασσαλίας, του Άμστερνταμ και της Βαρκελώνης, που προσχώρησε αργότερα.

Συνολικά επτά επιχειρηματικές ενώσεις στη Μαγιόρκα ένωσαν τις δυνάμεις τους στα τέλη του 2022 για να εκστρατεύσουν κατά της συμφωνίας για τον περιορισμό του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων στις Βαλεαρίδες Νήσους. Ανάμεσά τους οι περιφερειακές ενώσεις λιανικού εμπορίου Pimeco και Afedeco, η ένωση εστιατορίων της Μαγιόρκα, καθώς, επίσης, η ένωση καταστημάτων σουβενίρ της Πάλμα.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, μεγάλος ντόρος έγινε με εκτενή και πολυάριθμα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που αναπαράχθηκαν και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία θα απαγορευτούν τα κρουαζιερόπλοια στο Άμστερνταμ, μετά το ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου, κάτι το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά με ανακοίνωσή της η CLIA. Μάλιστα, η Ένωση, υποστηρίζει ότι, ήδη, οι λιμενικές Αρχές της ολλανδικής πρωτεύουσας έχουν δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές και συστήματα ηλεκτροδότησης από την ξηρά.

Tagged

1 σχόλιο στο “Εμμένει στον περιορισμό των κρουαζιερόπλοιων η νέα κυβέρνηση της Μαγιόρκα | Τρία πλοία στο λιμάνι ημερησίως

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *