Επενδύσεις 140 εκατομμυρίων ευρώ στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παρέχει Δάνειο – γέφυρα ύψους 140 εκατ. ευρώ (152 εκατ. δολάρια) στην Fraport TAV Antalya Investment, Construction and Operation (FTA) στην Τουρκία για την ολοκλήρωση των νέων υποδομών του αεροδρομίου της Αττάλειας.

Το δάνειο αποτελεί μέρος ενός πακέτου χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει κεφάλαια από τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC) και την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB).

Εκτός από το να επιτρέψει την ολοκλήρωση των νέων υποδομών του αεροδρομίου, η επένδυση της EBRD πρόκειται να εξασφαλίσει βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση.

Το έργο θα περιλαμβάνει πράσινες επενδύσεις, όπως τερματικούς σταθμούς με πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, ο αερολιμένας έχει δεσμευτεί να λάβει τη διαπίστευση επιπέδου 4 “Transformation”, στο πλαίσιο του συστήματος διαπίστευσης άνθρακα αερολιμένων.

Η επίτευξη αυτού του επιπέδου διαπίστευσης θα τοποθετήσει το αεροδρόμιο της Αττάλειας στην κορυφαία κατηγορία αεροδρομίων παγκοσμίως όσον αφορά τη διαχείριση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών, δήλωσε η τράπεζα.

Η FTA έχει επίσης δεσμευτεί για συμβάσεις χωρίς αποκλεισμούς για να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του αναδόχου της.

Η FTA είναι μια κοινοπραξία μεταξύ του παγκόσμιου φορέα εκμετάλλευσης αεροδρομίων Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide (Fraport) και της TAV Airports Holding (TAV Airports) με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στην οποία έχει εκχωρηθεί με 25ετής σύμβαση παραχώρησης η λειτουργία του αεροδρομίου της Αττάλειας, ξεκινώντας από το 2027.

Ο αερολιμένας λειτουργεί σήμερα από τους ίδιους φορείς που έχουν συνάψει σύμβαση παραχώρησης, η οποία λήγει στο τέλος του 2026.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ομάδας Βιώσιμων Υποδομών της EBRD, Nandita Parshad, δήλωσε: “Το αεροδρόμιο της Αττάλειας αποτελεί βασικό μέρος των υποδομών που απαιτούνται για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και της οικονομίας στην Τουρκία. Ως EBRD, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της FTA να καταστήσει τις δραστηριότητές της πιο πράσινες και πιο ποικίλες, καθώς καταβάλλει προσπάθειες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το δάνειο και οι σχεδιαζόμενες βελτιώσεις θα επιτρέψουν στο αεροδρόμιο της Αττάλειας να καταστεί πρότυπο και πρωτοπόρο στον τομέα των αερομεταφορών”.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της TAV Airports, Burcu Geriş, σχολίασε: “Η Αττάλεια έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι ένας πολύ δημοφιλής και ανθεκτικός τουριστικός προορισμός στη λεκάνη της Μεσογείου, χάρη στη μακρά τουριστική περίοδο, την εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών και τις ελκυστικές τιμές. Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε πολύ προνομιούχοι που βρισκόμαστε σε μια θέση όπου μπορούμε να βοηθήσουμε τον τουριστικό τομέα της πόλης να συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι το 2052”.

“Το δάνειο αυτό θα συμβάλει στις επενδύσεις χωρητικότητας του αεροδρομίου, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για να εξυπηρετήσουν την Αττάλεια για άλλα 25 χρόνια ανάπτυξης. Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις θα ενισχύσουν τη θέση της Αττάλειας ως κορυφαίου αεροδρομίου στην περιοχή όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και θα δημιουργήσουν αυξημένη αξία για τους ενδιαφερόμενους και τις τοπικές κοινότητες για τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε ο κ. Geriş.

Ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Δραστηριοτήτων και Υπηρεσιών της Fraport, Michael Reusch, σημείωσε επίσης ότι “η Fraport εστιάζει στρατηγικά στην ανάπτυξη των αεροδρομίων μακροπρόθεσμα”.

Λέγοντας ότι δραστηριοποιούνται για πάνω από δύο δεκαετίες στο αεροδρόμιο της Αττάλειας, ο κ. Reusch τόνισε: “Όταν αναλάβαμε το έργο, το αεροδρόμιο διακινούσε λιγότερους από 5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Το 2022, πάνω από 30 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο της Αττάλειας από όλο τον κόσμο, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα της περιοχής της Αττάλειας ως τουριστική περιοχή: Το αεροδρόμιο της Αττάλειας είναι σήμερα η νούμερο 1 πύλη εισόδου στη γραφική νότια ακτή της Τουρκίας”.

“Για την εξυπηρέτηση της μελλοντικής ζήτησης, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί το αεροδρόμιο με βιώσιμο τρόπο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε να συμβάλλουμε σε μια τέτοια ιστορία επιτυχίας με την τεχνογνωσία και τους πόρους που συγκεντρώσαμε από τη Γερμανία”, πρόσθεσε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *