Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Αυτοί είναι οι παράγοντες που “απειλούν” τα επαγγελματικά ταξίδια

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επτά κατηγορίες κινδύνων που ενδέχεται να επηρεάσουν τα επαγγελματικά ταξίδια περιγράφει η νέα έκθεση Travel Risk Outlook της BCD Travel, που εξειδικεύεται στα επαγγελματικά ταξίδια.

Οι ταξιδιωτικοί κίνδυνοι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και το ίδιο πρέπει να ισχύει και για την υποστήριξη των ταξιδιωτών.
Η ομάδα Παγκόσμιας Διαχείρισης Κρίσεων (GCM) της BCD παρακολούθησε τις αλλαγές στη φύση του ταξιδιωτικού κινδύνου από το 2018 έως το 2021.

Τα φυσικά φαινόμενα αποδείχθηκαν αρκετά ανασταλτικά στην υλοποίηση επαγγελματικών ταξιδιών, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές να ευθύνονται για σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των συμβάντων το 2021, από 18% το 2018, σύμφωνα με την έρευνα της GCM. Ενώ, οι πολιτικές αναταραχές και τα περιστατικά βίας αποτελούσαν μαζί περίπου το ένα πέμπτο όλων των συμβάντων που σχετίζονται με τον κίνδυνο από το 2019 και μετά.

Αντίστοιχα, τα περιστατικά αεροπορικών ταξιδιών αντιπροσώπευαν το 30% όλων των συμβάντων που σχετίζονται με τον κίνδυνο μεταξύ 2018 και 2020, με τις βλάβες των αεροπορικών εταιριών να αποτελούν μεγάλο ζήτημα το 2020. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών των περιστατικών μειώθηκε στο 20% το 2021, αλλά αυτό δεν σημαίνει λιγότερες δυσλειτουργίες πτήσεων.

Έτσι, δεν είναι μόνο η διαδικασία του ταξιδιού από και προς έναν προορισμό που ενέχει κινδύνους -οι ταξιδιώτες κινδυνεύουν επίσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον προορισμό και θα χρειαστούν την υποστήριξη των ταξιδιωτικών υπευθύνων για ολόκληρο το επαγγελματικό ταξίδι.

Οι επτά κίνδυνοι που ενέχει κάθε επαγγελματικό ταξίδι διαμορφώνονται ως ακολούθως:

1. Οικονομικές προοπτικές
Η υγεία της οικονομίας έχει σημασία για τα επαγγελματικά ταξίδια. Επηρεάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζονται και πωλούνται. Επηρεάζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και το επενδυτικό κλίμα. Η πρόκληση για τα ταξιδιωτικά προγράμματα είναι ότι η κατάσταση της οικονομίας επηρεάζει το βαθμό πίεσης που δέχονται οι εταιρείες για τον έλεγχο των δαπανών και των προϋπολογισμών. Αυτό επιδρά στον προγραμματισμό, τις επιχειρηματικές αποφάσεις, τα έσοδα και τα κέρδη και αναπόφευκτα τα ταξίδια.

2. Κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων φτάνουν πέρα από το ίδιο το γεγονός. Για παράδειγμα, οι πιο θυελλώδεις άνεμοι και οι βροχοπτώσεις σε μια τοποθεσία αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρών αλλού. Οι ταξιδιωτικές ομάδες πρέπει να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν πολιτικές για να προβλέψουν την υποστήριξη των ταξιδιωτών που καθυστερούν από την καταιγίδα και εκείνων που απειλούνται από πλημμύρες.

3. Γεωπολιτικές εξελίξεις
Όταν οι διαταραχές και οι κίνδυνοι προκύπτουν από περιστατικά όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Brexit, τα πραξικοπήματα, οι εκλογές ή οι διαδηλώσεις πολιτών, είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι ταξιδίων να εξετάζουν το ατομικό προφίλ κινδύνου κάθε ταξιδιώτη στον προορισμό ή κοντά σε αυτόν και τους συγκεκριμένους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν.

4. Προσωπικός κίνδυνος
Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας των απαγωγών και των τρομοκρατικών γεγονότων καθιστά την επικοινωνία των ταξιδιωτών και τα σχέδια εντοπισμού θέσης ζωτικής σημασίας για τους διαχειριστές ταξιδιών, ιδίως σε ορισμένους προορισμούς. Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν, επιτρέποντας την επανέναρξη περισσότερων επαγγελματικών ταξιδιών, δυσαρεστημένα άτομα και ομάδες ενδέχεται να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές επιρροές της πανδημίας, όπως και τι επιπτώσεις σε θέματα ασφάλειας επιρροές. Οι υπεύθυνοι ταξιδίων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ταξιδιώτες λαμβάνουν ενημέρωση πριν από το ταξίδι και συμβουλές σχετικά με τα μέτρα περιορισμού του κινδύνου, όποτε ταξιδεύουν σε προορισμούς υψηλού κινδύνου.

5. Απειλές στον κυβερνοχώρο
Τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο άτομα και ολόκληρες κρίσιμες υποδομές. Ο συναλλακτικός χαρακτήρας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και τα παλαιά συστήματα στα οποία πολλές εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό, την καθιστούν ελκυστικό στόχο. Το οικονομικό κέρδος δεν είναι το μόνο κίνητρο για τους χάκερ. Μερικές φορές οι χάκερ διαπράττουν μια επίθεση απλώς για να αποδείξουν ότι μπορούν. Σε πιο δυσοίωνες περιπτώσεις, οι επιθέσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος σε εταιρίες και υποδομές μπορεί να αποτελούν μέρος ενός πολιτικού παιχνιδιού. Τόσο οι διαχειριστές ταξιδιών όσο και οι ταξιδιώτες έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην άμυνα της κυβερνοασφάλειας. Και οι δύο πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν την κυβερνοασφάλεια ως καθημερινό κίνδυνο για τα ταξίδια και να αναλάβουν την ευθύνη για την αντιμετώπισή του. Η εκπαίδευση σε θέματα ψηφιακής ευαισθητοποίησης και ασφάλειας θα συμβάλει στην πρόληψη ή τουλάχιστον στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και θα αποδώσει περισσότερο από την απλή αντιμετώπιση των περιστατικών στον κυβερνοχώρο μετά την εκδήλωσή τους.

6. Κίνδυνοι για την υγεία
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε τη ζωή μας και τα επαγγελματικά μας ταξίδια. Πέρα από τον Covid-19, άλλοι ιοί και λοιπές υγειονομικές κρίσεις δεν εξαφανίστηκαν ποτέ και εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τους εταιρικούς ταξιδιώτες. Οι ταξιδιώτες πρέπει να εξοικειώνονται εκ νέου με τους κινδύνους και να παρακολουθούν τις προειδοποιήσεις υγείας, ακόμη και όταν ταξιδεύουν σε οικείους προορισμούς. Οι υπεύθυνοι ταξιδίων μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ανθρώπων τους σχετικά με τις ασθένειες στις οποίες μπορεί να εκτεθούν και πάλι καθώς συνεχίζουν τα ταξίδια τους.

7. Απομακρυσμένη εργασία, πραγματικές απειλές
Ο ψηφιακός νομαδισμός και η απομακρυσμένη εργασία αναδείχθηκαν επίσης ως κορυφαίες τάσεις στα επαγγελματικά ταξίδια για το 2022, αλλά αυτά τα αναδυόμενα περιβάλλοντα εργασίας υπόκεινται σε πραγματικές απειλές. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ο πιο εμφανής κίνδυνος, καθώς η απομακρυσμένη εργασία έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας χρησιμοποιώντας συσκευές που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε επιθέσεις. Αλλά οι κίνδυνοι για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη μπορεί να είναι πολύ λιγότερο προφανείς από αυτό. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Guardian ανέφερε την περίπτωση ενός Γερμανού εργαζομένου, στον οποίο επετράπη να υποβάλει αίτηση για ασφάλιση εργατικού ατυχήματος επειδή κρίθηκε ότι τεχνικά μετακινούνταν, όταν γλίστρησε και έσπασε την πλάτη του περπατώντας από το υπνοδωμάτιό του στο γραφείο του στο σπίτι. Σε πολλές χώρες, οι εταιρίες έχουν καθήκον να φροντίζουν τους εργαζομένους τους, όπου κι αν αυτοί εργάζονται.

 

Tagged

2 σχόλια στο “ΕΡΕΥΝΑ: Αυτοί είναι οι παράγοντες που “απειλούν” τα επαγγελματικά ταξίδια

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *