Photo by Ivan Shimkoon Unsplash

ΕΡΕΥΝΑ: Σε τροχιά σταθεροποίησης οι αεροπορικοί ναύλοι παγκοσμίως το 2024

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε όλες τις βασικές διαδρομές, σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του 2024, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ομάδας συμβούλων της American Express Global Business Travel (Amex GBT), της κορυφαίας ταξιδιωτικής πλατφόρμας B2B στον κόσμο. Ενώ, αναμένονται οριακές αυξήσεις των τιμών, και κάποιες μειώσεις, σε περιφερειακά και διεθνή δρομολόγια που αφορούν επαγγελματικά ταξίδια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση Air Monitor 2024, σε όλες τις περιοχές, οι διακυμάνσεις των αεροπορικών εισιτηρίων αποκαλύπτουν μικτές τάσεις, με μια ευρεία προοπτική αυξημένης σταθερότητας των τιμών το επόμενο έτος

Η Βόρεια Αμερική αναμένεται να εμφανίσει μικρές μεταβολές στους ναύλους εντός της περιοχής (λιγότερο από 1%) και προς την Ευρώπη (+0,3% business class, -2,5% economy), ενώ οι ναύλοι προς την Ασία αναμένεται να μειωθούν το 2024 σε σχέση με φέτος.

Οι πτήσεις εντός της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 1%, με μείωση των τιμών μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής (-3,5% business class, -2,8% economy) και Νότιας Αμερικής (-3,9% business class, -10,4% economy).

Οι τάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν, όπως η χωρητικότητα των αεροπορικών εταιριών, ο εγχώριος πληθωρισμός, το συνάλλαγμα και οι επίναυλοι καυσίμων.

Το τοπίο του 2024

Οι αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ το τρέχον έτος λόγω της ισχυρής ζήτησης, των υψηλών ναύλων και της πτώσης της τιμής των καυσίμων των αεροσκαφών.

Ωστόσο, τα ταξίδια αναψυχής, τα οποία ενίσχυσαν τα έσοδα του 2023 χάρη στον “τουρισμό εκδίκησης”, αναμένεται να επιβραδυνθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών “πέφτουν θύματα” των υψηλών επιτοκίων, ανέφερε η Amex GBT.

Ταυτόχρονα, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των καυσίμων των αεροσκαφών από τον Ιούνιο του 2023 ασκεί πιέσεις στους αερομεταφορείς και επιβαρύνει το κόστος.

“Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανασυγκρότηση των ισολογισμών μέχρι το 2023, η αεροπορική βιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικό βάρος χρέους. Οι αυξανόμενες δαπάνες εργασίας παγκοσμίως συνδυάζονται με την έλλειψη δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού προβλέπεται ότι θα επιμείνουν, ενδεχομένως καθυστερώντας την παραγωγή νέων αεροσκαφών και επηρεάζοντας τα σχέδια επέκτασης”, επισημαίνει η έκθεση.

Τιμές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

“Οι εταιρικές εκπτώσεις που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι πιθανό να υποστούν πιέσεις, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στη διαχείριση των αποδόσεων”, προειδοποιεί η Amex GBT.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια του 2024, η περαιτέρω υιοθέτηση της Νέας Δυνατότητας Διανομής (NDC) θα μπορούσε να επηρεάσει τα προγράμματα εταιρικών ταξιδιών, καθώς οι στρατηγικές τιμολόγησης των αεροπορικών εταιριών εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο δυναμικές”.

Εν τω μεταξύ, η βιωσιμότητα αναμένεται να αποτελέσει αυξανόμενη προτεραιότητα για τις εταιρίες και τους ταξιδιώτες, με την έκθεση να υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της “μετατόπισης του τρόπου μεταφοράς” από το αεροπλάνο στον σιδηρόδρομο, όπου αυτό είναι εφικτό σε ανταγωνιστικές διαδρομές.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο επικεφαλής συμβούλων της Amex GBT, Dan Beauchamp, δήλωσε: “Ενώ η αναμενόμενη άμβλυνση των αυξήσεων των ναύλων συνιστά καλή είδηση για τους πελάτες μας, η αναζήτηση πηγών για εταιρικά ταξιδιωτικά προγράμματα παραμένει πρόκληση”.

Βοηθάμε τους πελάτες μας, συμπλήρωσε ο κ. Beauchamp, να αναπτύξουν πιο έξυπνες στρατηγικές καθώς πλοηγούνται στις αλλαγές και βελτιώνουν την αξία των οργανισμών τους.

Προβλέψεις για βασικές διαδρομές Επιχειρηματική θέση Οικονομική
Πτήσεις εντός της Βόρειας Αμερικής +0.8% +0.3%
Βόρεια Αμερική <> Ευρώπη +0.3% -2.5%
North America <> Asia -3.6% -6.5%
Βόρεια Αμερική <> Ασία -1.1% +0.2%
Πτήσεις εντός της Ευρώπης +1.1% +1.0%
Ευρώπη <> Ασία -4.0% -3.4%
Ευρώπη <> Μέση Ανατολή -3.5% -2.8%
Ευρώπη <> Νότια Αμερική -3.9% -10.4%
Πτήσεις εντός της Ασίας +3.0% +3.1%
Αυστραλία <> Ασία -5.1% -3.4%

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *