ksd copyright
Ο Μανώλης Τσακαλάκης | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Οι θέσεις του Μανώλη Τσακαλάκη και των ξενοδόχων Ρεθύμνου | Συμβάσεις, εισφορές , ασκούμενοι

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Παρέμβαση στη συζήτηση για τα εργασιακά που βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, κάνει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδσρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης.

Στις επιπλέον προτάσεις του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου για τα εργασιακά ζητήματα του Κλάδου, ο κ. Τσακαλάκης επικεντρώνεται στα θέματα της σταδιακής λήξης των συμβάσεων, την μείωση των εισφορών, την αύξηση των ασκούμενων, την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών τους μήνες Μάϊο και Οκτώβριο, κ.λπ..

Οι προτάσεις του γενικού γραμματέα της ΠΟΞ και του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, έχουν ως ακολούθως:

  1. Τίθεται από κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων κατ’ επανάληψη το ζήτημα του χρόνου λήξης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Υποστηρίζεται ότι όλες οι συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων πρέπει να λήγουν την ημέρα που κλείνει το ξενοδοχείο και δεν επιτρέπεται να λήγουν τμηματικά. Δυστυχώς, αυτή τη θέση υιοθετούν οι κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας. Θεωρούμε ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί οριστικά, με ρητή αναφορά στην επόμενη ΣΣΕ που θα συναφθεί, ότι οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου λήγουν τμηματικά σε συνάρτηση ενδεχομένως και με την πληρότητα του ξενοδοχείου.
  2. Αναφορικά με τη ρύθμιση της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που προβλέπει την κατ’ εξαίρεση παρέκκλιση από το σύστημα πενθήμερης εργασίας, κατά τους θερινούς μήνες για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 30ης Σεπτεμβρίου και τους χειμερινούς μήνες από 15ης Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουάριου, υπό την προϋπόθεση πληρότητας άνω του 70%, κρίνουμε ότι η ρύθμιση θα πρέπει να επεκταθεί χρονικά, ώστε να καλύπτει όλη την τουριστική σεζόν, δηλαδή και τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο.
  3. Προκειμένου να ενισχυθεί η εκπαίδευση και η απόκτηση της απαιτούμενης εμπειρίας και εξειδίκευσης στον κλάδο του τουρισμού, κρίνουμε ότι πρέπει να προωθηθεί ρύθμιση, η οποία θα αυξάνει το προβλεπόμενο από την ΚΥΑ 16802/667/2010 ποσοστό πρακτικά ασκούμενων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επί του συνόλου του προσωπικού, από το 17% στο 30% και κυρίως να καταργηθεί το πλαφόν των 40 πρακτικά ασκούμενων, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανελαστικό, ή να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα (ενδεικτικά πλαφόν 50 ή 60 ασκούμενων).
  4. Κρίνουμε ότι πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη της παρ. 8 του αρ. 6 του Ν. 1545/1985, ως ισχύει, σύμφωνα με την οποία, προκειμένου να επιδοτηθεί ο άνεργος ξενοδοχοϋπάλληλος εάν αυτός έχει συμπληρώσει 231 ημέρες εργασίας εντός του έτους, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που έλαβε στην τελευταία τετραετία δεν πρέπει να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400), διάταξη η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, καθώς περιορίζει τον χρόνο εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ιδανικά θα πρέπει να επανέλθουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που ίσχυαν για το επίδομα ανεργίας εποχικών εργαζομένων την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.
  5. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών των εποχικών εργαζομένων (θερινή σεζόν) τους μήνες Μάρτιο και Νοέμβριο έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.
  6. Τέλος, κρίνουμε επιβεβλημένη τη συνολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι σε υπόμνημά του ο ΣΞΡ, έχει συμπεριλάβει όλα τα θέματα που απασχολούν την ξενοδοχία.

Tagged

3 σχόλια στο “ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Οι θέσεις του Μανώλη Τσακαλάκη και των ξενοδόχων Ρεθύμνου | Συμβάσεις, εισφορές , ασκούμενοι

  1. Αλήθεια τώρα σε καιρούς που δεν βρίσκουν προσωπικό και οι ενώσεις ιδιοκτητών είχαν σταματήσει να λαμβάνουν κρατήσεις επειδή δεν είχαν προσωπικό να εξυπηρετήσουν γεμάτο ξενοδοχείο, έρχεται οι παραπάνω προτάσεις; Τι να πρωτοπούμε για την φετινή..εμπειρία που είχαμε στα ξενοδοχεία, μήπως τον έναν σερβιτόρο για κάθε 30 τραπέζια η μήπως την μία καμαριέρα για κάθε 25 δωμάτια. Στο τέλος θα μείνουν μόνοι τους οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων να τα δουλεύουν και μυαλό ακόμα να βάλουν.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *