© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Eurocontrol: Στο 93% των προ-πανδημικών επιπέδων η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη στις αρχές Σεπτέμβρη | Στο +10% στην Ελλάδα

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε φάση ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθούν να βρίσκονται οι ευρωπαϊκές πτήσεις, οι οποίες έφτασαν στο 93% των επιπέδων του 2019, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, τις πρώτες 12 ημέρες του μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, Eurocontrol. Η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό ανόδου, το οποίο διαμορφώνεται σε διψήφιο νούμερο.

Το Eurocontrol κατέγραψε 32.514 μέσες ημερήσιες πτήσεις την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας μικρή πτώση κατά 1,4% από την πρώτη εβδομάδα του μήνα, καθώς τα επίπεδα της κυκλοφορίας άρχισαν να υποχωρούν από την κορύφωση του καλοκαιριού. Ωστόσο, παρέμειναν αυξημένες κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022.

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 2.198 πτήσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κατά 5%, αλλά αυξημένος κατά 7% και 10%, έναντι του 2022 και του 2019, αντίστοιχα. Μάλιστα, η χώρα, μαζί με την Τουρκία και την Πορτογαλία ήταν τα μόνα κράτη τα οποία κατέγραψαν αύξηση, σε σύγκριση με το 2019, με την Ελλάδα να προηγείται της ανόδου με ποσοστό 10%.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, η μόνη χώρα η οποία εμφάνισε οριακή άνοδο 1% στις πτήσεις ήταν η Γερμανία, κυρίως λόγω της αύξησης των εσωτερικών ροών.

Σε ετήσια βάση, η κίνηση του δικτύου ήταν στο 91% του 2019 και αυξημένη κατά 11%, σε σχέση με πέρυσι.

Περιορισμένη η ακρίβεια των πτήσεων

Η συνέπεια των πτήσεων επιδεινώθηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

Η ακρίβεια στις αφίξεις μειώθηκε κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 71,1%, ενώ στις αναχωρήσεις μειώθηκε κατά 7,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 63,8%, καθώς οι εποχικές καιρικές συνθήκες -καταιγίδες, συννεφιά και χαμηλή ορατότητα- επηρέασαν τις πτήσεις.

Στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ σημειώθηκαν καθυστερήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, που προκλήθηκαν από έναν συνδυασμό γεγονότων, όπως η έλλειψη προσωπικού στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, οι καιρικές συνθήκες, η χωρητικότητα, κ.ο.κ..

Το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Σίπχολ “επηρεάστηκε σημαντικά” στις 9 Σεπτεμβρίου από τη χαμηλή ορατότητα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσεις. Αντίστοιχα, το αεροδρόμιο της Λισαβόνας αντιμετώπισε καθημερινά ρυθμίσεις για τη χωρητικότητα και τον καιρό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης η χαμηλή ορατότητα νωρίς το πρωί προκάλεσε καθυστερήσεις  στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Ενώ οι καθυστερήσεις κατά τη διαδρομή ήταν “σημαντικά χαμηλότερες” από τα επίπεδα του 2022, εξακολουθούσαν να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 57.800 λεπτά ημερησίως, με κύριες αιτίες τη χωρητικότητα, την έλλειψη προσωπικού, καθώς και τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, αυτό ήταν μια βελτίωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022, ανέφερε ο Eurocontrol.

Η μέση τιμή των καυσίμων των αεροσκαφών διαμορφώθηκε στα 3,02 δολάρια ΗΠΑ/γαλόνι στις 8 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 0,5% σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι τρέχουσες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 5% σε σύγκριση με την αρχή του έτους.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *