©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

EUROCONTROL: Μετά το 2024 η ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις να καθυστερούν την ανάκαμψη του κλάδου της εναέριας κυκλοφορίας στα προ-πανδημικά επίπεδα, το Eurocontrol τοποθετεί την ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη μετά το 2024, σύμφωνα με τη νέα, επταετή πρόβλεψή του για την περίοδο 2022-2028.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επικαιροποιημένα στοιχεία, ο Οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας παρουσιάζει τρία σενάρια, με το πιο αισιόδοξο να δείχνει ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 το 2023, το πιο απαισιόδοξο να κάνει λόγο για πλήρη επαναφορά του κλάδου μετά το 2028 και το μετριοπαθές σενάριο να προβλέπει ανάκαμψη το 2025.

Τα τρία σενάρια

Τα τρία σενάρια σχετικά με την ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης, που παρουσιάζει το Eurocontrol, έχουν ως εξής:

Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023, περιορισμένο αντίκτυπο του πληθωρισμού στη ζήτηση, θετική εμπιστοσύνη των επιβατών και μειωμένους περιορισμούς ως προς τη χωρητικότητα σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρίες.

Το μετριοπαθές σενάριο βασίζεται σε ένα αδύναμο ΑΕΠ, σε αύξηση του πληθωρισμού που σε συνδυασμό με την τιμή των καυσίμων, που επηρεάζει τη ζήτηση και την εμπιστοσύνη και προθυμία των καταναλωτών απέναντι στα ταξίδια με αεροπλάνο.

Το τελευταίο και πιο απαισιόδοξο σενάριο εξετάζει τον αντίκτυπο διαφόρων αρνητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού κρατών που θα περιέλθουν σε ύφεση το 2023, του αυξημένου πληθωρισμού, της πανδημίας, αλλά και ζητημάτων όπως η έλλειψη προσωπικού σε αεροπορικές εταιρίες και αεροδρόμια το 2023, στην τουριστική ζήτηση.

“Είδαμε έντονη ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, αλλά αυτή συγκρατήθηκε, τόσο από την ικανότητα του τομέα να διαχειριστεί την ταχεία ανάπτυξη όσο και από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να δούμε περίπου 9,3 εκατομμύρια πτήσεις φέτος, 49% περισσότερες από ό,τι το 2021, αλλά και πάλι 16% λιγότερες από ό,τι είχαμε το 2019. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η κίνηση θα ανακάμψει στο 92% περίπου των επιπέδων του 2019 το επόμενο έτος. Υπάρχουν όμως ακόμη σημαντικοί αρνητικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάκαμψη”, είπε ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, Eamonn Brennan.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *