Photo by Alexandr Podvalny on Pexels

Η Ευρώπη προωθεί τη μεταρρύθμιση των οργανωμένων ταξιδιών | Περιορισμένες οι αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στο Ην. Βασίλειο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Νοεμβρίου σημαντικές αναθεωρήσεις της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και προσθήκες στα δικαιώματα των ταξιδιωτών, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης των αεροπορικών εταιριών να επιστρέφουν χρήματα στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, σε περίπτωση ακύρωσης. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις πιο περιορισμένες μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει όχι μόνο την αποσαφήνιση των κανόνων για τις συνδεδεμένες ταξιδιωτικές συμφωνίες (LTA), όπως επιδιώκει το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (DBT) στην πρόσκληση υποβολής στοιχείων για τη μεταρρύθμιση των οργανωμένων ταξιδιών που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά και την επιστροφή χρημάτων από επιχείρηση σε επιχείρηση σε περίπτωση ακύρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να επιστρέφουν τα χρήματα στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών εντός επτά ημερών από την ακύρωση μιας πτήσης ή όταν δεν παρέχεται “σχετική υπηρεσία”.

Ένα νέο άρθρο που αναφέρεται στα κουπόνια διευκρινίζει ότι “όταν η σύμβαση καταγγέλλεται, οι διοργανωτές μπορούν να χορηγούν στους ταξιδιώτες κουπόνια αντί για επιστροφή χρημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι ο ταξιδιώτης ενημερώνεται ότι δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί το κουπόνι και ότι μπορεί να επιμείνει στην επιστροφή χρημάτων εντός 14 ημερών”.

“Οι διοργανωτές θα μπορούν να προσφέρουν κουπόνια ως εναλλακτική λύση στην επιστροφή χρημάτων, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται συγκεκριμένες εγγυήσεις”, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντίθετα, οι σημαντικότερες προτάσεις του DBT περιλαμβάνουν την αφαίρεση των εγχώριων πακέτων του Ηνωμένου Βασιλείου από τους κανονισμούς και των πακέτων κάτω από ένα ορισμένο όριο τιμών.

Ο διευθυντής δημόσιων υποθέσεων της Abta, Luke Petherbridge, περιέγραψε τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως προτάσεις που κινούνται μεταξύ μιας “τακτοποίησης των κανονισμών” και μιας “διαφήμισης των πλεονεκτημάτων του Brexit”.

Τον περασμένο μήνα, ο βοηθός διευθυντή του DBT για τις συνεργασίες και την πολιτική για τους καταναλωτές, Craig Belshaw, δήλωσε σε συνέδριο της ABTA για τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς: “Έχουμε τις εξουσίες να κάνουμε τροποποιήσεις ή να συντάξουμε εντελώς νέα νομοθετικά κείμενα. Θα πρέπει να έχουμε την εξουσία να αλλάξουμε την απαίτηση των 14 ημερών για επιστροφή χρημάτων εάν ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις …”. Διερωτήθηκε δε, εάν έχει διευκρινιστεί επαρκώς ο κανονισμός 29, όπου ένας διοργανωτής οργανωμένου ταξιδιού μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από έναν προμηθευτή για την επιστροφή χρημάτων σε έναν πελάτη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *