konstantinopoulos

Γ.Σ. ΣΕΤΕ: Στωϊκά χαμόγελα, αντεγκλήσεις και ένας … απολαυστικός Κωνσταντινόπουλος !!!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κάποτε υπήρχαν χαμόγελα.
Ενίοτε γέλια.
Αλλά και “μούτρα” σε δύσκολες χρονιές.
Άλλοτε υπήρχαν διάλογοι , ενίοτε και έντονοι, διαφωνίες, κριτική, αλλά πάντα η κατάληξη ήταν ενωτική και θετική.
Άλλοτε η συμμετοχή ηταν μαζική.

Φέτος η γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ είχε:
– στωϊκά χαμόγελα από τους επιχειρηματίες
– Κουντουρά και Κεφαλογιάννη, Κεφαλογιάννη και Κουντουρά, να ανταλάσσουν “βέλη” για το ποια κυβέρνηση έκανε τι και τι δεν έκανε
– τον Ανδρέα Ανδρεάδη να είναι αρκούντως επιθετικός προς την κυβέρνηση
– τον Σπύρο Δανέλλη να κάνει μια -όπως πάντα- σοβαρή τοποθέτηση και
– τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να κάνει μια καταπληκτική ομιλία (σ.σ. που δυστυχώς δεν την “πήραμε” ολόκληρη, γιατί ήμασταν στη λογική ότι θα είναι “μια από τα ίδια”), καταλήγοντας στο εξής: Απευθυνόμενος στο ΣΕΤΕ είπε: “Όταν κάνετε μια συμφωνία, όταν “βάζετε πλάτη”, όταν προωθείτε, πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο αντισυμβαλλόμενος θα κρατήσει το λόγο του και θα τηρήσει τα υπεσχημένα”.
Στα αξιοσημείωτα ότι δεν έγινε ούτε μία ερώτηση, ούτε μία τοποθέτηση από τα λίγα, συγκριτικά με άλλες χρονιές,  μέλη του ΣΕΤΕ που βρέθηκαν στην γενική συνέλευση.

ksd photo
ksd photo

Με τη σειρά λοιπόν: Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, εξέφρασε την ανησυχία του για πισωγύρισμα στον Τουρισμό , σε μια ατμόσφαιρα προβληματισμού από πλευράς επιχειρηματιών του τουρισμού. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε προβληματισμένος για το βάρος που έχει ανατεθεί στον Τουρισμό σε ό,τι αφορά στη συμβολή του στην ελληνική οικονομία, συνυπολογίζοντας το εξαιρετικά μεγάλο μπαράζ επιβαρύνσεων, φορολογικών και άλλων, που έχουν επιβληθεί στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

ksd photo
ksd photo

Εξέφρασε μάλιστα φόβους πως όχι μόνο ενισχύεται το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί αρχικά για 25 εκατ. ξένους τουρίστες (+2,5 εκατ. από την κρουαζιέρα) και 15 δισ. ευρώ έσοδα, αλλά διαμορφώνονται συνθήκες επιστροφής σε μεγέθη προ του 2015. «Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία», υπογραμμισε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος τα μεγέθη του πρώτου τετραμήνου.

ksd photo
ksd photo

Αφού επεσήμανε το γεγονός πως η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει το 10% και η έμμεση το 25%, ανέφερε πως δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει κανείς. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στο ίδιο διάστημα που αυξανόταν ο εισερχόμενος τουρισμός, από τα 10 δισ. στα 14,2 δισ. ευρώ έσοδα, καταγραφόταν μείωση του εσωτερικού τουρισμού από τα 3 δισ. στο 1,5 δισ. ευρώ.

 

Αισιόδοξη η Έλενα Κουντουρά
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.
ksd photo
ksd photo
Η υπουργός έκανε λόγο για προκλήσεις και ευκαιρίες που χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της πως θα είναι μία ακόμα θετική χρονιά για τον τουρισμό. Υπογράμμισε μάλιστα  το γεγονός ότι επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει φέτος από τις 7 Απριλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, σημειώνοντας την ενισχυμένη παρουσία των tour operators φέτος σε ανερχόμενους προορισμούς όπως η Καλαμάτα, η Σκιάθος και η Θάσος.

ksd photoΗ υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα θετικά μηνύματα από τη ρωσική αγορά για τη φετινή περίοδο. Επικαλούμενη τις εκτιμήσεις των Ρώσων αξιωματούχων και tour operators που συμμετείχαν στο πρώτο ελληνορωσ

ksd photo

ικό τουριστικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λαγονήσι, έκανε λόγο για περισσότερους από 1 εκατ. Ρώσους τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας.

Στη συνέχεια ζήτησε τη συστράτευση των επιχειρηματιών του τουρισμού και της αντιπολίτευσης παρά την όποια κριτική ασκείται, καθώς, όπως ανέφερε, ο τουρισμός πρέπει να παραμείνει εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Τέλος δεν παρέλειψε να τονίσει τα προβλήματα που “κληρονόμησε” από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγόρησε για την έλλειψη πόρων.

Κεφαλογιάννη: Είστε ερασιτέχνες
ksd photo
ksd photo

Σφοδρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε στη συνέχεια η συντονίστρια του Τομέα Παραγωγής Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη. Αναφερόμενη χαρακτηριστικά στο ενδεχόμενο επιβολής τέλους διανυκτέρευσης από 1η/1/2017, χαρακτήρισε το μέτρο τοξικό και ζήτησε με έντονο τρόπο να αποσυρθεί.

Αναφερόμενη στις έως σήμερα επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο του τουρισμού, έκανε λόγο για εμφανή ερασιτεχνισμό και έλλειψη γνώσης. Αναφερόμενη μάλιστα σε πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον τουρισμό, τις χαρακτήρισε απαξιωτικές για τον χώρο και τις απέδωσε σε ιδεοληψίες.

Τα πυρά της Ο. Κεφαλογιάννη συγκέντρωσε και η αρμόδια υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της ΝΔ, υπάρχει σειρά

Υπουργικών Αποφάσεων (Υ.Α.) και ΚΥΑ που θα έπρεπε να έχουν υπογραφεί από καιρό, ώστε να ενεργοποιηθούν σχετικές διατάξεις. «Δεκαοκτώ μήνες είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα απολύτως σε αυτό το θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ksd photo
ksd photo

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Ο. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε σε ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση τελικής διαμόρφωσης και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Αναφερόμενη επιγραμματικά στους στόχους του, σημείωσε πως θα διασφαλίζει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, θα απελευθερώνει τις μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις του χώρου, θα ενισχύει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και θα προβλέπει τη διάχυση των ωφελημάτων από τον τουρισμό στο σύνολο της οικονομίας και των περιφερειών της χώρας.

Πιο αναλυτικά η κα Κεφαλογιάννη είπε:

ksd photo
ksd photo

” Η κυβέρνηση υπερφορολογεί και βγάζει εκτός ανταγωνισμού το πιο ισχυρό εξαγώγιμο προϊόν της. Δεν πιστεύουν στη δυναμική του τουρισμού, δεν αντιλαμβάνονται τι προσφέρει στην ελληνική οικονομία. Για αυτό και μέσα σε δεκαέξι μήνες έχουν υπερφορολογήσει εξοντωτικά τον κλάδο.
– Διαμονή στο 13% από 6,5%,
-Εστίαση στο 23% από 13%, πιθανά τώρα και στο 24% και σταδιακή κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.
-Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, , αλλά και αύξηση του κόστους για τον επισκέπτη, σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, στις μεταφορές, στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε καταναλωτικά αγαθά.

Την ώρα που οι γειτονικές και ανταγωνίστριες χώρες κάνουν ακριβώς το αντίθετο ή φτάνουν στο σημείο να κηρύσσουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες, η Ελλάδα υπερφορολογεί και βγάζει εκτός διεθνούς ανταγωνισμού το πιο ισχυρό εξαγώγιμο προϊόν της.

ksd photo
ksd photo

Η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης θα αποτελέσει ένα ακόμα βαρύ πλήγμα. Θα συντρίψει τη μικρή και μεσαία ξενοδοχεία. Θα οδηγήσει σε απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας. Θα επηρεάσει με τρόπο σαρωτικό όλες τις τοπικές κοινωνίες που μέσα στα χρόνια της κρίσης κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους χάρη στον τουρισμό”.

Και συνέχισε: “Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Αυτοί έχουν την ευθύνη. Κανένα ΔΝΤ, κανενας δανειστής. Αυτοί αποφασίζουν και ψηφίζουν τα μέτρα. Η μετάθεση του φόρου από 1/1/2017 δεν αλλάζει σε τίποτα απολύτως την τοξικότητα του μέτρου. Καλώ την κυβέρνηση να το αποσύρει».

ksd photo
ksd photo

Ακόμη η κα. Κεφαλογιάννη  ανακοίνωσε τους 10 άξονες για ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Τουρισμό. Οι άξονες αυτοί έχουν ως εξής:

1.Σταθεροποίηση και επανασχεδιασμό του φορολογικού περιβάλλοντος.

2.Μείωση του κρατικού παρεμβατισμού.

3.Στρατηγική επανεκκίνησης μικρών και μεγάλων επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο.

4.Ανάπτυξη παράλληλων οικονομικών δραστηριοτήτων στις περιφέρειες, ενδεικτικά η αγροτική παραγωγή, που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν.

5.Προστασία του περιβάλλοντος σε μια στρατηγική αειφορίας και μεγαλύτερη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

6.Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

7.Σχέδιο για την Αθήνα προς ανάδειξη της ιστορίας της, της σύγχρονης μητροπολιτικής πλευράς και του παραθαλάσσιου χαρακτήρα της.

8.Χωροταξική ανάπτυξη, χωρίς εκπτώσεις στην αρχή της αειφορίας και στην τήρηση των όρων και περιορισμών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

9.Ενίσχυση του brand name της χώρας, που δυστυχώς δοκιμάζεται και πάλι.

10.Θεσμοθέτηση 5ετούς θητείας του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ για την εξασφάλιση θεσμικής συνέχειας και απρόσκοπτης λειτουργίας του Οργανισμού”.

Για τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο τα “είπαμε”.
Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του στο κανάλι μας στο youtube.

O Σπύρος Δανέλλης, προσέγγισε πολύ σοβαρά, όπως πάντα, τα δρώμενα στο χώρο του Τουρισμού. Έδωσε έμφαση στο θέμα των θεωρήσεων visa στη Ρωσία, ενώ δήλωσε τη στήριξή του στον τουριστικό κλάδο, που συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Στην ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης τον λόγο έλαβαν παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες του ΣΕΤΕ και των λοιπών φορέων οι κ.κ. Γιώργος Αμβράζης, Ηλίας Κικίλιας και Ιωσήφ Πάρσαλης.

ΥΓ: Δυστυχώς λόγω πληθώρας ύλης και γεγονότων, τα παραλειπομενα από το χθεσινό ελληνορωσικό φόρουμ, τα αντίστοιχα της ΓΣ της ΠΟΞ, και μερικά ακόμη, θα τα διαβάσετε στις επόμενες ημέρες…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *